Kultúra » Kiállítás

Legyél te is csodabogár!

Rovartani kiállítás nyílik a múzeumban, bogárrá változhatsz te is, mint Gregor Samsa. Csápoljál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

muzeum-4967
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. február 12., 18:04
0 hozzászólás. 

Nemcsak gyerekek számára lesz érdekes az a rovartani kiállítás, amit csütörtökön 17 órától nyitnak meg a Haáz Rezső Múzeumban, ugyanis rovarokkal mindenki találkozik, legyen az csótány, sáska, szarvasbogár vagy lepke.

muzeum-4982

A múzeum a kiállítás alapját, a különböző egzotikus országokból származó kitömött rovarokat a Budapesti Természettudományi Múzeumból kapta (a megnyitón a múzeum hártyásszárnyú gyűjteményének vezetője, Vas Zoltán is beszélni fog), de helyi dolgokkal is kiegészítette. Szappanyos Tünde múzeumpedagógus elmondása szerint a Variációk hat lábra című rovartani kiállítás több részből áll majd, több interaktív, illetve meghökkentő és különleges része is lesz.

muzeum-4915

Van olyasmi is, hogy egy kockás konyhaabroszon egy nyolcszázszoros nagyításban levő, óriási gumicsótány néz farkasszemet egy kenyérdarabbal - erről rögtön Franz Kafka egyik leghíresebb novellája juthat eszünkbe, Az átváltozás, amikor Gregor Samsából bogár lesz egyik napról a másikra.

muzeum-4955

Mi is lehetünk bogarak, ugyanis a gyerekeknek előkészített és szánt rovar-fejdíszeket hamar felpróbáltuk, Tünde nagy örömére, sőt, a múzeumigazgató is a fejére húzott egyet.

A három évvel ezelőtti lepkeházhoz hasonlóan most is láthatunk szebbnél szebb, színesebbnél színesebb lepkéket, azzal a lényeges különbséggel, hogy a mostani lepkék preparálta, nem élnek.

muzeum-5002

A kiállítás utolsó termében Szabó József székelyudvarhelyi természetfotós rovarfotóiból nyílik kiállítás (Öszetett szemmel) – az ég és a föld között elhelyezett rovarok élőhelyük szerint vannak elhelyezve, a kiállított 180 fotót Szappanyos Tünde válogatta a fényképész 600 munkája közül.

Kiemelt, nagy kép kettő lesz: egy lepkéről valamint egy (más rovarokhoz képest viselkedési furcsaságokat mutató) imádkozó sáskáról. A gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozások is lesznek, a rovartárlatot május 5-ig, a fotókiállítást március 11-ig lehet megnézni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."