Kultúra » Kiállítás

Keze alatt megelevenedik a székelyek történelme

Gyöngyössy János rajzait, illusztrációit állították ki a múzeum képtárában. Ezt érdemes megnézni!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

gyongyossy1
Húsz fejedelem portréja látható
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. február 19., 12:38
0 hozzászólás. 

A Gyöngyössy János illusztrációiból álló kiállítást a képtár Barabás Miklós terem melletti helyiségben lehet megnézni. Akit érdekel a történelem, ezen belül Erdély és a székelység története, feltétlenül nézze meg. Nem festmények, hanem rajzok, színes illusztrációk láthatók Gyöngyössy János összetéveszthetetlen stílusában.

A legeredetibb talán az Erdély fejedelmeiről szóló portrésorozat – ezek is Gyöngyössy saját kezű munkái, bekeretezve, eredetiben. János Zsigmondtól II. Rákóczi Ferencig húsz színes portrét nézhetünk meg, köztük van Székely Mózes, Bethlen Gábor és Bocskai István is.

Nyolc Homoród menti híres családnak a címerét is megrajzolta a művész, többek között a Bedő (1607), a Baczó (1703), a Kenyeres (1607) és a Kénosi (1627) családokét. Mint ismert, Gyögyössy illusztrálta A székelység története című tankönyvet – az egyik táblán ebből is ízelítőt kaphatunk a kiállításon, ahol az illusztrátor első rajzait is megtekinthetjük.

gyongyossy2

A székely templomerődökkel a hetvenes években kezdett foglalkozni, első tusrajzai (amelyek több kiadást megért könyveiben is láthatók) szintén egy táblán kaptak helyet. A templomerődök színes rekonstrukciói lenyűgözőek, érdemes több időt eltölteni a képek ellőtt, figyelve az apróságokra.

Gyöngyössy nemcsak történelmi, hanem néprajzi tárgyú illusztrációkat is készít könyvekbe, ilyenekből is láthat az érdeklődő néhányat a kiállításon.

gyongyossy3Az eredetileg vegyészmérnök, de a székely templomerődök kutatásával foglalkozó, a székely kártyát megalkotó Gyöngyössy János Megrajzolt történelmünk című illusztráció-kiállítását szerdán délután nyitották meg a Haáz Rezső Múzeum képtárában. A megnyitón a jelenlevők egy perces néma csenddel adóztak a kilencven éves korában autóbalesetben elhunyt Kusztos Endre képzőművész emléke előtt, akit néhány órával korábban temettek el. Mint megtudtuk, a múzeum képtára két Kusztos-grafikát őriz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."