Kultúra » Kiállítás

Ritka műtárgyra leltek Korondon!

A műtárgy magában hordozza azt, amit a 21. századi népi motívumokról tudni kell és illik. Korond, a hagyományőrzés fellegvára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

korondkitty
Helló-helló, újra itt vagyok!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. július 02., 08:54
7 hozzászólás. 

A 21. század modern képzőművészeti remekművének is beillik egy Korondon felfedezett falitányér, amit maga Andy Warhol is megirigyelhetett volna a hatvanas években, ha járt volna Sóvidéken. Igaz, akkor még nem létezett a Hello Kitty-ipar, s pláne nem vágódott be a magyar hagyományos kézművesség fellegvárába, a stílusos épületei miatt is hatalmas elismerésnek örvendő Korondra.

korondkitty2

A remekmű nem egyedülálló, csupán két székelyudvarhelyi kézműves tette közzé Facebook-oldalán, azóta csodájára jár a világ. Nem is új keletű, hiszen egyes korondi kézművesek már évtizedekkel ezelőtt is képesek voltak alkalmazkodni a kor divatjához. De Korondon egészen biztosan lehet találni olyan munkát is, amit az unokáidnak is megmutatnál néhány évtized múlva, s azon nem Hello Kitty virít.

Feltevődik a kérdés: szerinted ki tesz többet a népművészetért, az alkotó, aki kiszolgálja a vevőt vagy a vevő, aki kiszolgáltatja az alkotót? Várjuk a véleményedet a remekműről, a jelenségről és Korondról egyáltalán!



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-07-02 15:40:10
Nekem egy Batman-os, galambos kancsó tetszene.
avatar
nagydd
2015-07-02 16:33:52
Ajánlat zterex1-nek
Superman-es van,sokkal színesebb,ha kettőt veszel egyiket féláron kapod..:-)

Pókemberes azért nincs mert a készítőknek arachnophobiájuk van!!
avatar
Édua
2015-07-02 16:53:48
1
Sajnos nem csak Korondon van baj, lásd Udvarhely , s környékbeli kézművesek alkotásait is. Hatalmas hibákat vétenek!!! Nem beszélek kerámiáról vagy díszművességről ,mert nem szakmám, s nem is nagyon meritkeztem abba bele , de a bútorfestészetről beszélhetnék bőven. Sajnos egyes kolleginák kik úgy vélik hú de nagy művészek , s tudnak festeni , pont ők vétik azon hatalmas hibát amit épp nem kéne átadnunk az utókornak. Ilyen hibák, a színhasználat, a szerkesztési hibák, az egyes tájegységek motívumainak keveredése, és még sorolhatnám!!! ideje lenne nem másolni, hanem megtanulni szerkeszteni , egyedit alkotni , s amit alkotunk jól tegyük, és ezt úgy tehetjük, h eredeti forrásokat felkutatjuk, utána olvasunk !!! De sajna legtöbb bútorfestő csak másol, egyik hibás alkotást a másikra halmoz, nem meri bevállalni a saját szerkesztést ... Nem látja ,h színekben gazdagok voltak a bútorok, nem három színben pompáztak a kelengyés ládák, a cselédágyak, a bokálytartók, a csodaszép almáriumok és ...
avatar
Édua
2015-07-02 16:54:25
2
sorolhatnánk azokat a csodás használati tárgyakat, bútorokat melyek régen házaink ékességei voltak és egyben státusz szimbólumok voltak!!! Szerkezetileg is mikor megfigyelünk egy mintát akkor megvizsgáljuk először a felületet hova fog kerülni, a nagyságát, a virágok jelentését, kinek készül , hova készül, stb. Előkészülünk erre is akár csak az élet nagy dolgaira , mint az esküvőre , vagy egy vizsgára!!! Nem csak odavetjük, vagy amit már egyszer feltuszkoltunk valahova akkor már erre is jó lesz alapon festünk meg egy darabot!!!... Na meg ne beszéljünk sokak megfestett bútorainak minőségéről... egyszer ,kétszer lemossa, és már is lemállik. Az ember elé, megrendelő elé olyan munkát kell letenni ami minőség és tükrözi azt akinek készült, az aki készítette és a hagyományaink eredetisége és a múltunk felmenőit is!!! erre vigyázni kéne és megőrizni ,h a jövő nemzedéke is büszke lehessen ránk , és legyen kedve , csalogassa oda őt is ,h igen , ezt én is megakarom tanulni és majd gyerekeimnek...
avatar
Édua
2015-07-02 16:55:57
3
megmutatni, átadni , tovább vinni a jövőbe!!! Hagyományainkat igaz és való , úgy kell ápolnunk s fenn tartanunk ,h hitelesek legyenek, de abban nem adok igazat ,h nem kell hozzá tennie az új alkotónak, művésznek hozzá!!! Attól egyedi egy tárgy, legyen dísz vagy éppen használati tárgy ,h hozzá teszi az alkotó okosan a saját értékét, a saját szemévével, ízlés világával kiegészíti mind azt amit örökségül kapott!!! Nem mindegy ,h ezt ,hogyan is tesszük. Pont ez az a példa ami éppen szemlélteti ezt a problémát. Fejetlenül korcsosítjuk a tárgyakat ,mert éppen erre van igén. A legnagyobb hibás az alkotó , mert nem veszi észre a hibáját, hajszolja a semmit, a mai rohanó és pénzéhes világnak akar megfelelni s megfeledkezik , lerombol egy értéket. Ha hozzá tesszük azt mit szeretnénk okosan tegyük , ízlésesen, és tájékozódva.
avatar
Édua
2015-07-02 17:02:11
4
Sok könyvecske van a felmenőinktől a bútorfestészetről, különböző tájegységeknek mintáival,ornamentikáival, tisztázza, szépen leírja mit ,hogyan kell szépen, helyesen használni. Ilyen könyvek léteznek kerámiában is, varrásban, bőrdíszművességben, fafaragásban, stb , sorolhatnánk naphosszat a kézművességek ágazatait A másik legnagyobb probléma ,h sokan csak belemásznak, és másolnak, picit jobbnak érzik magukat és tanítják... okítatlanul. legtöbb ilyen ember aki tanítja ezen csodás kézművességeket , sajnos butaságot ad át , mert eszetlenül nekirohan, "hát ez megy nekem is ", lemásoljuk oszt átadjuk. Nem ,kérem , nem és nem!!!! Olvass , tanulj , ne adj át butaságot... ne tanítsd a jövő nemzedékét rosszra, korcsra!!!!!
avatar
Édua
2015-07-02 16:56:50
5
Ezt kéne észrevenni , h ki tanítja az már eleve rosszat ad át, ki kell küszöbölni az ilyen embereket! Itt Udvarhelyen elég sokak nevét felsorolhatnám, és lehetne küldeni vissza az iskola padba ilyen téren, de még is ők vannak előtérbe,mert ahogy szokták mondani a buta ember legyőzi a rutinjával a többit, hiába érvel az okos a buta ellen ész érvekkel... legyőzi, mert a többség győz , sajnos:( Ez a szomorú valóság errefelé a nagy művészek fele...!!!Festeni , alkotni szívvel -lélekkel lehet , de kinek szíve -lelke szürke, alkotása sivár, akár a porzó sivatagé!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."