Kultúra » Kiállítás

Vadonatúj régi fotók kerültek a falra Kovátséknál

Székely ruhákkal és szabadtéren kiállított képekkel bővült a Kováts Fényképészet. Sőt, a honlapjuk is aktív már.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

kovatsfenykepeszet1
Ismét a tűzfalra kerültek a régi fényképek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. augusztus 30., 11:16
0 hozzászólás. 

Ha időd van és érdekel a régi Udvarhely, térj be a Kováts Fényképészet udvarára, mert hétfő óta nyolc „vadonatúj" fotóval bővült a szabadtéren kiállított fénykép-tárlatuk. A magyar fotográfia napja is volt augusztus 29., s ebből az alkalomból idén újabb nyolc, nagyméretű kép került ki az udvar tűzfalára.

Kovátsék idén Székelyudvarhely polgári életét akarták megjeleníteni a kiállított fotókon. A sorban az első egy olyan kirándulást ábrázoló fotó, amin az id. Kováts István, a fényképész-dinasztia alapítója és Nyirő József is rajta vannak, a sort a fényképész esküvői fotója folytatja.

kovatsfenykepeszet3

A család jelenleg is álló műterme mögött volt a valamikori Malomárok, s az egyik fotó tanúsága szerint ennek partján egy ideiglenes, kis fürdőhelyet is kialakítottak – ennek kapcsán a kiállításmegnyitón ifj. Kováts Árpád az egykori udvarhelyi fürdőéletről is beszélt.

Akárcsak a sportról, mert a szejkei síugrósáncról és a 85 évvel ezelőtt, 1931 júniusában lejátszott Székelyudvahelyi Hargita – Budai 11 barátságos labdarúgó-mérkőzésről is van egy-egy kép a kiállításon, utóbbin jól felismerhető a játékosok közé beállt Becsek Aladár.

kovatsfenykepeszet2

A kiállításon van egy régi kép az udvarhelyi színjátszásról, amelyen a Csárdáskirálynőt játssza egy társulat a harmincas években, és egy vidéki autózásról is – az utazó közönség a gépjármű javítására figyel. Ezek a képek még nem voltak ismertek a nagyközönség előtt a több mint 80 ezres archívumból.

A műteremben kiállították azokat a képeket is, amelyeket az elmúlt hetekben az érdeklődő diákok készítettek hagyományos, régi kamerákkal.

A kiállításmegnyitón a székely ruhába öltözött fényképész-házaspár, ifj. Kováts Árpád és Szidónia elmondták, hogy jelenleg tíz rend székelyruhájuk van, ezeket főleg helyi és megyei pályázatokból sikerült beszerezniük. A fényképészet honlapja is aktív tegnaptól, itt bele lehet nézni, a régi képek alá pedig az általa tudott információkat is beírhatja a látogató. A honlap fényképtára akár naponta, illetve hetente is bővülni fog, így érdemes lesz időről-időre belekukkantania az érdeklődőnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."