Kultúra » Alter

Az egykori város: már száz éve is „raliztak” Udvarhelyen

1914 májusában városunkon is áthaladt a Királyi Automobil Klub versenye. A legszebb hölgyek integetve fogadták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Az első székelyudvarhelyi autó
Az első udvarhelyi autó Daróczi Ignácé volt | Fotó: Kováts Fényképészet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 10., 11:38
1 hozzászólás. 

Vofkori György Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című helytörténeti alapművéből tudjuk, hogy 1914 májusában Székelyudvarhelyt is érintette egy akkor igen fontos autóverseny. Akárcsak a két héttel ezelőtti Hargita Gyöngye Rali, abban az időben ez az esemény is legalább ekkora horderejű versenynek bizonyult.

A Királyi Automobil Klub országos vetélkedője, a Túraút a Kárpátokban elnevezésű verseny 2500 kilométer hosszú volt, hét napig tartott, a járművek a negyedik napon gördültek be Székelyudvarhelyre. Az utat a következő szakaszokra osztották fel: Budapest – Munkács, Munkács – Dorna Vatra, Dorna Vatra – Szováta, Szováta – Brassó, Brassó – Herkulesfürdő, Herkulesfürdő – Arad és Arad – Budapest.

1914auto3

A negyedik szakasz 306 kilométeres volt, az autók a Szováta – Segesvár – Székelyudvarhely – Csíkszereda – Tusnádfürdő – Sepsiszentgyörgy – Brassó útvonalon haladtak.

A város „megpendült" a hírre, 1914. május 27-ét megelőzően a város elöljárósága „intézkedéseket foganatosított" (akárcsak a két héttel ezelőtti versenyre!), eszerint aznap „délelőtt 11 órától délután 3 óráig a Kossuth utcai vámtól a Bethlen utcai vámig a szekérközlekedést, minden szerencsétlenségnek elejét veendő, eltiltotta", ugyanakkor mindenkit figyelmeztetett, hogy az utcán tartózkodó gyermekekre és állatokra vigyázzon.

Három napos nagytakarítás volt Udvarhelyen, az utakat megtisztították, sepregettek, a közönséget a tűzoltók választották el az úttesttől a verseny ideje alatt. Azt is tudták, hogy a fogadás a Budapest Szállóban lesz, ez a mai Kossuth utca 20. szám alatti épület, a város legszebb hölgyei ennek erkélyén várták az autósokat.

1914auto2

Az első autó délelőtt 11 órakor érkezett a Székelyudvarhelyre a város dél-nyugati bejáratán. Összesen 44 jármű jött, ezekből 35 volt versenyautó, 9 pedig kísérő jármű, érkezésüket a Főreáliskola cserkészei kürtszóval jelezték a Kuvar-szikla tetejéről (ezzel szemben állt a kaszárnya, a mai készruhagyár épülete).

A Budapest Szálló előtt Kónya Jancsi és zenekara, illetve a város elöljárói, élükön Ugron János főispánnal fogadták az autók vezetőit. Az ebéd után a versenyzők kitöltötték az egy órás kötelező várakozóidőt, ez alatt az udvarhelyiek megcsodálhatták az akkori idők szebbnél szebb járműveit, amelyek az utcában egymás mellett, sorban álltak – hasonlóan a mostanihoz, hiszen a Kossuth utcában volt a Hargita Gyöngye Rali szervizparkja.

A versenyzők az ebéd és a pihenőidő után indultak tovább Csíkszeredába, ez a felvétel a Tolvajos-tetőn készült.

Székelyudvarhelyen ekkor már nem volt ismeretlen a gépkocsi, az első autó Daróczi Ignác mérnök tulajdonában volt. Ennek fényképét néhány héttel ezelőtt a Kováts Fényképészet udvarán is bemutatták a nagyközönségnek, a jobbkormányos autóban a tulajdonoson kívül a város akkori tehetős polgárai, Solymosy Lajos tanár, Koncz András gyógyszerész és Ferenczi Béla látható. Kováts István fényképe azt a pillanatot örökítette meg, mielőtt a társaság elindult volna Homoródfürdőre.

Akit érdekel a magyar autózás kezdete, annak érdemes megnéznie a „meseautókról" pedig ezt a rövid dokumentumfilmet:

Majd ellátogatnia hétvégén a Septimiába. Október 11-én, szombaton este mintegy húsz-harminc old timer autó, illetve motorkerékpár fog beérkezni Székelyudvarhelyre. Nem jönnek el a Budapest Szállóig, hanem a Septimia fogadja be őket egy napra. Az MS Classic Rally egy régi autók számára kiírt verseny, ami Marosvásárhelyről indul.

A 120 kilométeres útvonalon két kategóriában versenyeznek majd, az 1984. előtti autók (old timer), valamint az 1984. és 1989. között gyártottak (young timerek). Az átlagsebesség, valamint az útvonal szakaszainak betartása lesz a meghatározó, nem a gyorsaság vagy a legrövidebb összidő. A járművek október 12-én, vasárnap 11 órától 13 óráig tekinthetők meg a Septimia Szabadidőközpont parkolójában.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sunloverdj
2014-10-11 10:59:10
Congratulations
Wow.Yummy&Funny&Lovely.So really interesting files from the past.Szívből gratulálunk az érdekes idő&utazáshoz",igazan értékelhető,hogy az új generációnak is bemutathassak az"old time cars"emlékeit.Nosztalgia&elegancia a múltból.Mostanra valóban dicséretre méltó,hogy Erdélyben is egyre több&színvonalasabb&változatos rendezvények valósulnak meg.VIVA LIBERTAD&VIVA INDEPENDENCY&SENSATIONS...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."