Kultúra » Kiállítás

Szimpatikus állatok a múzeumban

A jégkorszak élőlényeit ma sem szabad megsimogatni. De valami hihetetlen arcok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

fotó: Katona Zoltán
fotó: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. április 13., 14:14
0 hozzászólás. 

Ahogy belépsz, egy kedves ősszarvas néz feléd, de közben megy is – képletesen. Ha van idő, legalább egy-másfél órát érdemes rászánni a Haáz Rezső Múzeum alagsorában levő kiállításra, mert még akkor is érdekelni kezd a jégkorszak és az ősállatok világa, ha eddig különösebben nem izgatott. Utána az Erdélyi Panorámát is megnézheted, ha még nem tetted.

jegkor2

A Magyar Természettudományi Múzeum utaztatott kiállítása egészen júniusig lesz látogatható a múzeumban, szóval idő is van. A termek be vannak számozva, így nem fogsz eltévedni bennük.

A legelső terem amolyan képbehelyező sziget – hogy tudd, mit látsz és hová csöppentél. Nagyon-nagyon régre kell visszamenni, emberi ésszel felfoghatatlanul nagy időt ível át a jégkorszak, amiből több és különböző is volt. Az első terem ebben segít, ebben már két őrlőfog jelzi, hogy milyen világba csöppentünk.

A következőben már valódi ősállatmaradványok vannak és ezeknek az állatoknak a rekonstrukciói. A gyerekek számára ezek lesznek a leglátványosabbak, a következő hetekben nagyon sok kisiskolás odaáll szelfizni a mamutbébi vagy a kardfogú tigris elé. Mondjuk, alulról nézve tényleg félelmetes, de tiszta műanyag.

jegkor3

A falakon, illetve a tárolókban kisebb ősállatok maradványai, fogak, koponyatöredékek, csontok, más maradványok, egészen kis állatok koponyacsontocskái vannak. Az egyre elterjedtebb érintőképernyős tudáskutak előtt állva is sok mindent meg lehet tudni a korszakról, annak kialakulásáról és főleg a jellegzetes élővilágáról.

jegkor4

Ez az állat már sokkal, de sokkal szimpatikusabb, vele is készül néhány szelfi bizonyára. Pézsmatulok a becses neve, mögötte szintén nagytestű állatok csontvázait lehet megnézni közelről. 

Jegkor1

A rövidorrú hiéna valami lehetetlen arcot vág, de lehet, hogy pont ezért szimpatikus a gyerekeknek. Előtte más állatok csontmaradványai – nagyon fontos tudni, hogy az érintőképernyőt meg lehet, de a kiállított állatokat, csontokat nem szabad megérinteni. Bármennyire is jön. Mert mi lenne belőlük, ha a Kárpát-medence minden szegletében mind a többezer kisdiák megsimogatná őket?

A gyapjas mamut az egyik legismertebb állata a jégkorszaknak, az őselefánt valódi csontjainak látványa segít abban, hogy elképzelhessük, mekkora állat lehetett egy mamut és hány izmos székely legény kellett volna a leterítéséhez. Az övesállat páncélzata is rekonstrukció, a mintázata is nagyon érdekes. 

jegkor6

Az egyik teremben egy 15 perces filmet is meg lehet nézni – ez egy olyan filmecske, ami nagyon jól kontextusba helyezi az emberiség ismert történelmét. A hang egy kicsit lehetne erősebb, de ha közben nem beszélgetnek hangosan a gyerekek és a tanárok, akkor meg lehet nézni, sőt le is lehet ülni.

Végezetül egy kérdés, amolyan minivetélkedő a kiállítással és ezzel, az utolsó képpel kapcsolatosan. A kérdés így hangzik: ez mi? (Figyelem, a képre kell nézni!)

jegkor7

Ha megnézed a kiállítást, egészen biztosan meg tudod mondani a helyes választ! S természetesen nem marad el a rég nem emlegetett, ingyenes uh.ro-előfizetés sem!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."