Kultúra » Multimédia

Nézz feszt filmet a könyvtárban

A könyvtár alagsorában péntektől vasárnapig meredhetsz a filmvászonra. Ingyen van a Filmtettfeszt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

filmtettfeszt2
Kezdődik a Filmtettfeszt, irány a könyvtár.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 02., 19:04
1 hozzászólás. 

A romániai mozikban nem vetített friss magyar filmeket bemutatni, az erdélyi filmesek alkotásait megismertetni a nagyközönséggel - ezzel a küldetéssel, a Filmtett szakfolyóirat gyermekeként született meg a Filmtettfeszt 2001-ben Kolozsváron.

A Filmtettfeszthez 2012-ben csatlakozott a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, ahol idén újra megnézhetjük a filmes fesztiválmenüt.  A filmparádé október 4-én, pénteken délután 5 órakor, az erdélyi rövidfilmek bemutatásával rajtol. Jó időben a helyszínen lenni, mert elsőként a székelyudvarhelyi Bálint Ibolya: A csoda című 16 perces, 2013-as kisfilmjét vetítik.

18 óra 30-tól aa Primanima fesztivál legjobbjai, majd 20 órától egy nagyjátékfilm kockái peregnek a vásznon, jelesen Fliegauf Benedek: Csak a szél (2012, 86') című produkciója.

Szombaton a rövidfilmekkel indul a mozizás 17 óra 30 perctől. A nagy attrakció a 100 éves a magyar filmgyártás címmel 19 órakor kezdődik. Janovics Jenő Világrém című, 1920-ban készült némafilmjéhez élő zongorakíséret dukál - lehet nézni, mint a múlt század eleji mozikban.

20 órától Aglaja lesz a sztár, Deák Krisztina nagyfilmje 2012-es alkotás.

Vasárnap matiné lesz a gyermekeknek, 11 órától Balogh György Tüskevár című filmjével kedveskednek a lurkóknak. Délután újra felnőtt szemnek való a program, 17 órától rövidfilmeket, 18 óra 30 perctől és 20 óra 30-tól két nagyjátékfilmet vetítenek.

Hogy mit? A részletes programért ide kattints.


Mit ajánl a házigazda, Szabó Károly?


Péntekre természetesen az udvarhelyi Bálint ibolya: A csoda című rövidfilmjét ajánlom, márcsak lokálpatriotizmusból is. Szombaton kihagyhatatlan Szép András zongorakíséretével, először Udvarhelyen a Világrém (Janovics Jenő), Poór Lili szereplésével.

Vasárnapra Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim című nagyjátékfilmjét ajánlom, na persze ne feledkezzünk meg a gyermekekről sem, Balogh György Tüskevár című filmjével szeretnénk kedveskedni nekik.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
SzKarcsi
2013-10-03 18:18:24
ajánló!
A szombat esti vetítés igazán kecsegtető, hiszen egy igazi erdélyi, Janovics Jenő első tudományos- ismeretterjesztő némafilmjét vetítüjk igazi, helyszíni zongorakisérettel, a kolozsvári Szép András által, mintahogy azt eredetileg is művelték a némafilmkorszak aranykorában.

Az 192O-ban készült A Világrém forgatókönyvét a Párizsból hazatért s a kolozsvári román egyetemre meghívott Levaditi professzor írta Gyalui Jenővel. Ebben művészi eszközökkel a vérbaj rettenetes rombolását mutatták be.

Ma az egykori kolozsvári filmjátszás szereplői közül csak Baróti Erzsi van közöttünk. Ő a gyár utolsó filmjeiben játszott (a Világrémben egy színésznőt, a Két árvában az egyik leányt), Poór Lilivel,Táray Frenccel,Lengyel Vilmossal, Rhétely Ödönnel.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."