Kultúra » Multimédia

Időutazz az Emelet Kávézóban

Szerdán Székelyudvarhelyen is elindul a KineDok program, amelyen első ízben egészen a rendszerváltásig kalauzolnak vissza.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

1989 Hataron
Németh Miklós az 1989- Határon című filmben, fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. szeptember 30., 11:33
0 hozzászólás. 

A KineDok egy nemzetközi dokumentumfilmes közösség és program, amelynek vetítései helyi klubokban, kávézókban, galériákban, vagy épp egy padláson kerülnek megrendezésre. Az idei évadtól Székelyudvarhely is bekapcsolódik a programba. Kétheti rendszerességgel vetítenek majd színvonalas dokumentumfilmeket, amelyekre a belépés ingyenes.

Szerda délután 5 órától a Kossuth Lajos utca 2. szám alatt, az Emelet Kávézóban a dán- magyar koprodukcióban készült 1989- Határon című dokumentumfilmet tekinthetjük meg. A filmet a Berlinben élő magyar Rácz Erzsébet, és a később Oscar-díjra jelölt Anders Østergaard rendezte. A filmben főleg Németh Miklós akkori miniszterelnök segítségével láthatunk bele 1989 eseményeibe.

A film mindössze egy akkoriban igen fontos pozíciót betöltő ember narratívájára támaszkodik. Magyarország a csőd szélére került 1988 végére. Az állampárt dörzsölt, sokat megélt öregjei egy fiatal, csupán negyvenéves közgazdászt, Németh Miklóst tettek meg miniszterelnöknek, hogy időt nyerjenek, és a gazdasági helyzet jobbra fordulása után megszabaduljanak tőle. Némethnek viszont más tervei voltak. A kormányt függetlenítette a párttól és olyan gazdasági-társadalmi reformokat vezetett be, amelyek egy éven belül a vasfüggöny lebontásához és a köztársaság kikiáltásához vezettek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."