Kultúra » Színház

Kicsit megőrült a színtársulat

Klasszikus francia vígjáték, diszkrét erotikával, groteszkebb, eltolt burleszkkel. Tóth Árpinak nem fér a zabszem a hátsó felébe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Tóth Árpád és Csurulya Csongor
Csütörtökön Fel is út, le is út! Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. december 18., 12:55
3 hozzászólás. 

Nagy az izgalom a Tomcsa Sándor Színház háza táján. Nem a december 21-ére beharangozott világvége miatt felfokozott a hangulat, hanem az egy nappal előbbre, december 20-ra, csütörtökre időzített új bemutató előadás miatt rágja körmét a rendező, izgul a színész, a díszlet- és jelmeztervező, a fővilágosító, a művészeti vezető és a dramaturg.

Az idei szilveszteri előadás a „szórakoztatni, nevettetni a nagyérdeműt" tisztességes hagyományát hivatott pátyolgatni, de az, hogy a közönségnek mennyire fog tetszeni a klasszikus francia szerző Feydeau Fel is út, le is út! című komédiájának tóthárpisan tálalt változata, egyelőre még rejtély.

Legyen újra játék a színház!

„Szeretem az írót, a művet, amit ritkán játszanak, de nekem szimpatikus volt, ezért választottam ezt" – indokolt Tóth Árpád színész-rendező, aki Csurulya Csongor művészeti vezető társaságában ejtette meg a bemutatót megelőző sajtótájékoztatót.

„Ez az első nagyszínpadi rendezésem, izgulok nagyon, úgy is mondhatom, hogy egy zabszemet nem lehetne elhelyezni a hátsó felemben" – mondta Tóth, aki szerint a rendező már nem sokat tehet, az előadás sorsa a színészek és a nézők kezében van.

„Igyekeztem tisztességesen megcsinálni, a saját olvasatom szerint. A próbaidő nagyon rövid volt, a színpadhoz jutásról jobb nem beszélni, de a csapatmunka mindvégig nagyon jó volt. Arra kértem a kollegáimat: felejtsék el a gondokat, amikből ebben az évben eléggé kijutott és szóljon ez az előadás arról, ami a színház lényege. Kicsit legyenek őrültek, legyen újra játék a színház" – sorolta Tóth.

Sok kulisszatitkot nem akart elárulni, de annyit igen, hogy fejtörést okozott az eredetileg három felvonásos darabot kettőre szabni, azaz két és fél óra plusz szünetre kurtítani. A szereplők számából is lefaragott hetet a rendező, de ettől nem csorbul a sok kis történésből összeálló nagy sztori.

Félreértések vígjátéka, amely minden részletében – jelmez, díszlet, zene – a múlt század 20-as éveiben dívó néma filmek burleszk hangulatát idézi. Mindezt egy kis groteszkbe eltolva, ahogy azt Tóth Árpád saját ízlése diktálta.

Első munka, de nem utolsó

Nem csak a rendezőnek, a plakát, díszlet- és jelmeztervezéssel megbízott Márton Erika grafikusnak is ez az első ilyen volumenű színházi munkája. „Mártonkára" nem véletlenül esett a rendező választása: egyrészt a tehetséges székelyudvarhelyi képzőművész jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszlettervező szakának hallgatója, másrészt pedig „tartom annyira őrültnek, hogy megoldja a feladatot".

Egyelőre hiba nincs, a tesztelés annyira bevált, hogy Tóth kijelentette: Márton Erikával ez az első, de biztos, hogy nem az utolsó koprodukciója.

Polgárpukkasztó jeleneteket, meztelenkedést nem ígért a rendező, de 18 éven aluliaktól örökifjakig mindenkinek szóló szórakoztató, nevettető és váratlan, kacagtató csavarokban, zenében is bővelkedő előadást igen.

Mi elhittük, hogy így lesz, és most már kíváncsian várjuk, hogy azt látjuk-e majd, amire az elmondottak alapján számítunk. Akinek szintén fúrja az oldalát a kíváncsiság, csütörtökön este 7 órától megnézheti az idei évad ünnepi előadásának premierjét.

George Feydeau: Fel is út, le is út! – klasszikus francia vígjáték

Bemutató: december 20, 19 óra, érvényes a Tomcsa Sándor bérlet

Zene: Ila Gábor m.v.

Díszlet és jelmez: Márton Erika m.v.

Mozgás, hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Ozsváth-Tamás Jenő

Asszisztens: Demeter Kata

Szereplők: Barabás Árpád, Varga Márta, László Kata, Kulcsár-Székely Attila, Szűcs-Olcsváry Gellért, Dénes Gergely, Antal D. Csaba, Gáll Kata m.v., Márton Réka m.v. , P. Fincziski Andrea, Jakab Orsolya, Bekő Fóri Zenkő, Vidovenyecz Edina

A további előadásokra jegyek szabadeladásban is kaphatók a színház jegypénztáránál. További információk a színház honlapján.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
esemes
2013-01-02 00:01:57
huha
....Wow de kinőttük magunkat.Burleszk.Gratula.
Szép legyen ajáték mintha nem vennétek elég komolyan skacok!!!
avatar
esemes
2013-01-02 00:02:57
JÓÓÓ
reggelt Wietnam!!!
avatar
esemes
2013-01-02 00:05:38
UFF
annyira jó, hogy még Ábel is irigyejje meg tőletek ha legyünn a hegyrű.éS ISTEN VÉLED KEDVES áBEL;UFF ,uppsz...boldog ábel napot

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."