Kultúra » Színház

5+1 dal a karácsonyról

Nem megszokott dalokat válogattunk össze – valamilyen módon kapcsolódnak az ünnephez, de a sztenderd "Christmas-songoktól" különböznek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

christmas
Zene nélkül nincs karácsony...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 20., 14:44
0 hozzászólás. 

Nem a legismertebb számokat vettük elő, mint például ez vagy ezek, nem is a bethlehemesdit, hanem olyan poprock-dalokat, amelyek picit különlegesek valamiért.

A karácsony nagyjából egyet jelent, de Brandon Flowers másképp gondolja, mint Lovasi András vagy Shane MacGowan. De azért ezeket is hallgathatod, miközben sütsz, esetleg karácsonyfát állítasz és közben iszogatsz valamit. Netán beszélgetsz valakivel.

5. Louis Armstrong: Christmas in New Orleans

Kezdjünk egy mégis valamennyire klasszikussal, legalábbis az előadó nagyon annak számít. A jazzmuzsika egyik legismertebb alakja, a huszadik század egyik legnagyobb hatású zenésze, Louis Armstrong szülővárosa, New Orleans karácsonyáról énekel. Kellemes zene, még a karácsonyfadíszítés mellé is. De nem ez az egyetlen dala az öregnek a témáról. 

4. Hobo: Jöjj vissza, Karácsony (Allen Ginsberg: Come Back Christmas)

Földes László és a Hobo Blues Band még a nyolcvanas években készített egy lemezt Allen Ginsberg beat-költővel közösen. Az Üvöltés lemez 1987-ben jelent meg, rajta a Ginsberg-versek fordításával, de a költő maga is énekel rajta.

Ez a dal tele van iróniával, viccel, gúnyolódással, illetve benne van az a béke is, amiről annyit beszélünk ilyenkor. Hobo szerzett maga is olyan dalt, ami szintén "karácsonyos" és elgondolkodtató.

3. Prosectura: Karácsony

Punkkarácsony Prosectura-módra, az ünnep egy kicsit másképp. Nem mindenkinél olyan szép a karácsony, mint ahogy annak lennie kellene, vannak úgynevezett árnyoldalai. Persze nem a Prosectura az egyetlen magyar punkzenekar, amelyiknek ez a véleménye a dolgokról, mert ott van az Auróra is a maga idevágó szerzeményével. Vigyázat, mindkét dal 18+-os a szövegek miatt!

2. Kispál és a Borz: Karácsony

A magyar alternatív rockzene talán legjelentősebb zenekara (ezelőtt két évvel oszlottak fel) 2004 végén jelentette meg utolsó stúdióalbumát Én, Szeretlek, Téged, rajta ezzel a nem túl ismert, de szerkezetében, szövegében egy igencsak érdekes szerzeménnyel.

Egy szövegrészlet belőle nagyon megragadó ("Mert a kulcs, ami a mennyet nyitja / A pokolba is jó, fordítva / A kulcs, ami a pokolba jó / Az igazából a mennyből való"), de érdemes többször is végighallgatni az egészet és gondolkodni utána.

1. The Killers: Happy Birthday Guadalupe!

A Killers hetedik éve mindig előrukkol egy karácsonyi dallal – ezeket nem teszik nagylemezre, a letöltésekből bejövő bevételt általában rászorulóknak adományozzák. Az idei dal ez, néha lehet érezni, hogy picit mintha izzadságszagú lenne ez az évről-évre dolog (tavaly ez a dal volt a soros), de néha egész jó dalokkal jönnek, mint például a 2007 évi Don't Shoot Me Santa vagy a Boots (2010). Szerintem a Happy Birthday, Guadalupe! (2009) a legjobb a sorozatból, de ezen lehet vitatkozni, illetve egyben is meg lehet hallgatni az egészet. 

+1 The Pogues (featuring Kirsty MacColl): Fairytale of New York

Mondjon bárki akármit, szerintem ez a világ legjobb karácsonyi dala, amit valaha írtak. „Elkövetője" az a Shane MacGowan, aki létrehozta a Poguest, minden idők leghíresebb ír punk-rock zenekarát. A figura nem egy mindennapi jelenség, hiányos fogsoráról, dalairól, illetve az elmúlt évtizedekben elfogyasztott hatalmas mennyiségű szeszesitalról és drogról híresült el a szakmában.

A szerzeményt tavaly feldolgozta a szintén ír punk-rockot játszó budapesti Firkin zenekar is, a szövege nem talál egy az egyben, de „átköltése" a dalt éneklő, székelyudvarhelyi Marthy Barna munkája. Az eredeti szerzeményt és ezt is átszövi az ír muzsika szelleme, dallamvilága – mégis egyik legnagyobb karácsonyi sláger lett (egyébként nagyon sok és különböző stílusú feldolgozása van), amit ilyenkor sok kocsma mélyén párok szoktak karaokézni.

A szövege itt-ott piroskarikás, mert a "you scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot" kb. úgy jön magyarul, hogy "te gennyzsák, te féreg, te ócska, aljas köcsög"... De egyébként a szeretet a lényeg benne, mint az egész karácsonyban.

A lista természetesen szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Te milyen dalokat hallgatsz karácsonykor a karácsonyról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."