Színes » Nagyvilág

Felsorolni is nehéz, hány ismert ember halt meg 2016-ban

2016-ban nagyon sok művész, egykori sportoló, híres ember hunyt el. Nemcsak a nagyvilágban, hanem szűkebb pátriánkban is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
FUENmspi

Összegyúrják a SafePacket

Szakértői csoport alakult Brüsszelben, ami az európai...
ketfejukigyo

Ez dupla rémálom

Ha félsz a kígyóktól, ezt inkább ne nézd meg. Nem...
gubancos-mokusok

Egymásba gabalyodtak a mókusok

Összegubancolódott öt kismókus farka az odúban,...

2016
Négyen a több tucatból: David Bowie, Carrie Fisher, George Michael és Prince
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. december 29., 13:38
0 hozzászólás. 

Minden januárban kezdődött, mégpedig úgy, hogy David Bowie angol rockzenész 69 évesen úgy halt meg, hogy előtte néhány nappal megjelentette még Blackstar című, utolsó lemezét – stílusosan, úgy, ahogy az egész élete zajlott.

A herceg és az öregek

Aztán jöttek sorban a többiek: a nemzetközi művészvilág, a pop- és filmszakma, illetve az irodalom nagyjai kezdtek elmenni. Volt, aki hirtelenszerűen, de sajnos olyanok is voltak közöttük, akik régóta betegséggel küszködtek. Alan Rickman angol színész rákban halt meg, azonban az előadóművész Prince halála már sok kérdést vetett fel, a legvalószínűbb ok a gyógyszermérgezés – a herceg csak 57 éves volt.

Umberto Eco olasz regényíró februárban halt meg, 84 évesen, s egy másik nagy olasz öregúr is idén távozott: Bud Spencer (Carlo Pedersoli) filmszínész 86 éves volt, amikor távozott az élők közül júniusban.

alt

Ha már film és filmszakma, idén halt meg a híres lengyel rendező, Andrzej Wajda és az amerikai komikus Gene Wilder is.

Leonard Cohen (82 éves volt) novemberi halála után még egy összeállítást is készítettünk – az idős művész Bowie-hoz hasonlóan búcsúzott, utolsó albuma pár nappal a halála előtt jelent meg. Nagyon sok zenész hunyt el idén egyébként: Keith Emerson és Greg Lake, az Emerson, Lake and Palmer elnevezésű, progresszív rockzenét játszó angol trió két tagja, de a Status Quo gitáros-énekese, Rick Parfitt is idén decemberben ment el.

Az év vége szintén tragédiákkal ért véget, 53 évesen karácsony estéjén halt meg George Michael angol énekes és producer, két nappal később pedig Carrie Fisher amerikai színésznő hunyt el egy szívinfarktus következtében – az is nagyon szomorú, hogy halála után egy nappal édesanyja, a szintén színésznő Debbie Reynolds is meghalt. 84 évesen agyvérzést kapott, miközben lánya temetését készítette elő...

muhammadali2

A sportvilág sem úszta meg, hiszen olyan nagyságok hunytak el idén, mint Muhammad Ali volt bokszoló, illetve a hetvenes évek két emblematikus, nagy futballistája, a holland Johann Cruijff és a brazil Carlos Alberto. Száz évig élt João Havelange brazil sportdiplomata, a FIFA egykori elnöke, de idén halt meg a 84 éves Cesare Maldini olasz labdarúgó és edző is.

Az elmúlóban lévő esztendőben olyan, egykor korukat meghatározó politikusok, államférfiak is meghaltak, mint Hans Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter, Simon Peresz volt izraeli miniszterelnök és Fidel Castro kubai diktátor. Hadd számoljuk ide John Glennt is, az első amerikai űrhajóst, aki politikus is volt, őt 95 éves korában érte a halál.

A gyász éve volt Magyarországon is 2016

Az idős vagy idősödő művészek között idén nagyon aratott a halál Magyarországon is. Psota Irénen kívül még olyan színészóriások hunytak el, mint Rajhona Ádám vagy Bara Margit, de az év végén a 99 éves Gábor Zsazsa is meghalt Amerikában. Kamondi Zoltán filmrendező alig 55 évesen halt meg.

Magyarországon az irodalom vesztett el több, meghatározó kulcsfigurát: az egyetlen magyar Nobel-díjas író, Kertész Imre márciusban halt meg, a kortárs magyar irodalom legnagyobb alakja, Esterházy Péter 66 éves korában júliusban hunyt el.

alt

87 évesen elhunyt Csoóri Sándor író, költő is, de Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész és Megyesi Gusztáv újságírót is hadd számoljuk ide.

A magyar zenésztársadalom olyan embereket veszített el, mint az Omega és a Locomotiv GT alapítója, Laux József egykori dobos, aki néhány héttel halála előtt egy olyan ember temetésén volt, aki szintén meghatározó és megkerülhetetlen figurája volt a magyar rockzenének: Somló Tamást 68 évesen győzte le egy szörnyű betegség. Ugyanakkor megdöbbentő volt a 64 éves Kocsis Zoltán zenész, karmester hirtelen halála, akárcsak a 49 éves Angelusz Iván filmproducer öngyilkossága.

Újabb futballtragédia Romániában

Románia, illetve Erdély is nagy művészeket vesztett el, hiszen ötvenes éveikben hunytak el Ioan Gyuri Pascu színész-humorista és Kostyák Alpár népzenész, de a 92 éves Anna királyné, Mihály román király felesége is idén távozott, akárcsak Lendvay Éva költő, Szemlér Ferenc lánya. A romániai rendszerváltás kulcsfigurája, Victor Atanasie Stănculescu volt védelmi miniszter is idén halt meg 89 évesen.

Nagyon sok idős egyházi ember is távozott az élők sorából, a legismertebb talán Tempfli József nyugalmazott nagyváradi római katolikus megyéspüspök.

alt

A román sportéletet újabb futballista halála árnyékolta be, májusban Patrick Ekeng, a Bukaresti Dinamo kameruni labdarúgója összeesett a pályán és meghalt. A román sport idén veszítette el a nyolcvan éves Balázs Jolán kétszeres olimpiai bajnok magasugrót.

Olyan, korszakos romániai magyar politikusok is idén hunytak el, mint Tokay György és dr. Bárányi Ferenc. A Kárpát-medencei magyarság közéleti szereplői közül 2016-ban halt meg a rendszerváltáskor előtérbe került Pozsgay Imre, illetve Kasza József vajdasági politikus.

Udvarhely: régi, nagy emberek mentek el

Kisvárosunkat februárban döbbentette meg Botár Gábor plébános olaszországi síbalesete, majd halála. Április végén meghalt Kálmán Csaba, a város egyik legrégebbi ügyvédje. Szeptemberben a 39 éves Orbán Katalin Zsuzsanna, az Orbán Alapítvány megalapítója hagyott itt bennünket.

Október 2-a, vasárnap fekete nap Székelyudvarhely történetében, ezen a napon két jeles személyiség távozott. A 75 éves Incze Béla egykori gyárigazgató, parlamenti képviselő, közéleti személyiség, illetve a 78 éves helytörténész, Vofkori György hunytak el.

Kovacs-Piroska-Presszo ro

Tíz nappal később Udvarhelyszék kultúrájának egyik nagyon jelentős figurája, a székelykapuk kutatásával és megőrzésével foglalkozó Kovács Piroska halt meg, miután rosszul lett egy szentléleki rendezvényen. Szintén októberben hunyt el a 95 éves id. Péter Attila, a gimnázium nyugalmazott tanára.

Hogy miért halt meg ennyi ismert ember? Nem a mi tisztünk eldönteni – azt viszont nem tudjuk nem érezni, hogy a sor sajnos 2017-ben is folytatódhat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."