Kultúra » Színház

Jövő héten drámázhatsz

Színházi csemegék és T.E.A., filmklub és könyvbemutató is lesz az tizedik DráMa kortárs színházi találkozón. Igyekezz, ha jegyet akarsz kapni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

dramatiz09
Lesz, amiből válogatni a jövő héten. A szerző fotói.
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. szeptember 11., 15:49
0 hozzászólás. 

A színházi találkozó jubileumi kiadására igyekeztek kitenni magukért a szervezők.


„Olyan előadásokat válogattunk, amiket meg akarunk mutatni az udvarhelyi nézőknek is. Szubjektív a válogatás, de továbbra is az az alapelv, hogy az előadások román, vagy magyar kortárs dármaírók szövegeit dolgozzák fel" – fogalmazott Nagy Pál színházigazgató az eseménnyel kapcsolatban tartott keddi sajtótájékoztatón.

A DráMa lassan fesztivállá növi ki magát, de idén még megtartják a találkozó jellegét, és a visszatérő vendégeken kívül új társulatok is érkeznek jövő héten, például Szatmárnémetiből rögtön két előadást is hoznak Székelyudvarhelyre, köztük Dragomán György Vasvonó című darabját.

dramatiz03

Az előadások többsége romániai, de vannak kivételek. A szervezők kiemelték a debreceni társulattól érkező Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő által játszott darabot is, amelyet Visky András szövegét feldolgozva Szabó K. István rendezett. A darab címe: Júlia - Párbeszéd a szerelemről.

Bukarestből a Godot Café Színházból egy kétszemélyes előadás érkezik Carpathian Garden címmel, „ez egy színházi csemege" – fogalmazott Zakariás Zalán művészeti vezető. Szintén izgalmasnak ígérkezik a Kolozsvárról érkező Andrea Gavriliu, aki egyéni mozgáselőadását mutatja be Organic Sound Twist címmel. Ő egyébként ebben az évadban, jövő tavasszal rendezni is fog az udvarhelyi színházban – árulta el Zakariás.

Hazai újdonságok is lesznek

A Tomcsa Sándor Színház a DráMa utolsó napján, szombaton este mutatja be az aktuális évad első darabját, a Tóth Árpád által rendezett Magyar Mátrixot. Garaczi László drámáját egyébként kocsmaszínházi előadásként az évad során a színház falain kívül is előadják, de ezeknek az időpontja még nem tisztázott – tudtuk meg a színházigazgatótól.

Aki a társulatunkhoz nemrég érkezett új színészre, Pásztor Márkra kíváncsi, annak a Frontátvonulás című Cseh Tamás estet ajánlják a szervezők.

dramatiz02

A tizedik DráMa programjának megtervezésekor a gyerekekre is gondoltak, szintén szombaton a tavalyi évad bábelőadását, Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjait veszik ismét elő.

dramatiz04

Abszolút újdonság a programban a színház kis kiállítótermében berendezett filmklub, ahol elsősorban Matei Vișinec munkásságára és személyére koncentráló dokumentumfilmek lesznek láthatók a TVR Iași közreműködésével. Vișinec tavaly a DráMa díszmeghívottja volt, idén a filmjei által van itt – mondta Zakariás Zalán.

Két másik produkció is helyet kapott a filmklubban, a Simó Ibolya rendezte Falu Fessönt is meg lehet majd nézni, illetve Cornel Mihalache Csatorna című filmjét, amely Kincses Elemér szövegére épült.

A közönség nemcsak a színpadon, hanem kötetlenebb formában is találkozhat a művészekkel, erre szolgál a T.E.A., vagyis Találkozz Egy Alkotóval elnevezésű programpont – árulta el Nagy Pál. Egy-egy alkalommal Vladimir Anton, Anca Bradu, és a dráMÁzat nevű drámapályázat debüt kategóriájának nyertese, Oláh-Horváth Sári lesz a meghívott. A pályázatra érkezett művekből összeállított antológiát szintén bemutatják jövő héten, kedden.

dramatiz06

A fesztivál ideje alatt igyekeznek valódi közösségi térré alakítani a színházat, ezért egy Drámázónak nevezett teázó is helyet kap a színház kistermében, ahol a közönségnek lehetősége lesz találkozni, beszélgetni, hogy ne rohanjanak haza az előadás után – fogalmazott Nagy Pál. Azt is hozzátette, hogy az előadások többsége stúdióelőadás, ezért aki komolyan gondolja, hogy meg akarja nézni, időben vásároljon jegyet. A szeptember 17-22 között zajló színházi találkozó részletes programja ide kattintva érhető el.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."