Kultúra » Zene

5+1 dal, amit szívesen hallgatnál a biciklin

Biciklin mindent lehet hallgatni, ha van egy lejátszód. De hallgassunk most olyanokat, amik a kerékpározásról szólnak!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

bikeguitar1
...elvisz engem bárhová, ahová csak képzelem...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 29., 23:59
2 hozzászólás. 

Biciklizés közben olvasni is lehet – például hangoskönyvet, de ne kezdjünk vitatkozni, hogy ez olvasás vagy hallgatás. Természetesen hallgatás. Azonban vannak olyan dalok, amelyek egészükben vagy részleteikben a biciklizésről vagy a biciklizés mellett szólnak. Propaganda, az.

Ha a gyerekeddel szeretnéd megszerettetni a bicajozást, akkor a Gryllus Vilmos-dal jól jöhet, mert kedves, játékos, gyerekes. Aranyos. Csak el ne essen a gyerek vele. Mármint a biciklivel.

5. Specko Jedno: Bácsi a biciklin

A Budapest Bárból is ismert Ruttkai Bori a Specko Jedno nevű zenekarában játszik egy szintén kedves, de már nem feltétlenül gyerekeknek való dalt – a szám végén már nem annyira a biciklizés a lényeg. Jó tanács bácsiknak (biciklin): hosszan ne nézzünk és kacsintgassunk csajoknak a bicóról, mert esetleg ápolásra szorulunk. Mondjuk, ha tényleg Bori lenne az ápolónő, legyen.

4. Red Hot Chili Peppers: The Bicycle Song

„The bycicle is a good invention" – énekli jellegzetes hangján Anthony Kiedis a refrénben, s ha az egész dal csak erről az egy sorról szólna, már akkor is fantasztikus lenne. Egy aránylag ismeretlen Chili-számról van szó, ugyanis a 2002-es By the Way album bónusz-trackjeként jelent meg, hivatalosan csak iTunes-en megvásárolható dal, de ezzel az RHCP is bebicajozott a toplistánkba.

3. Kispál és a Borz: Előre, Illéri

Az illéri szóval szerintem minden magyar gyerek az Egri csillagok elolvasásakor találkozott először, aztán a kilencvenes években Lovasi Andrásnak ebben a szerzeményében. A biciklivel ugye előre haladunk, mint ahogy ebben a dalban is, s miután a „biciklik gurulnak nyáron" sorral köszön be a szerző, mindenféle érdekes mondatok-gondolatok következnek. Egyszer Magyarországon biciklizés közben pont ez a dal szólt a lejátszómból a fülembe, s a gitárszólónál begurultam egy olyan rétre, ami számomra ismeretlen virágoktól illatozott, de nagyon. Megvilágosodtam. Hát ezért sem kell a dalból a piros autó.

2. Queen: Bicycle Race

Minden kerékpáros dalok koronázatlan királynője ez a dal, amit maga a Királynő ad elő. A bicajon kívül még annyi ötlet, megoldás, zenei fordulat van ebben a dalban, hogy egy mai, kizárólag slágerekre utazó zenekar egy egész albumot írna ezekből a motívumokból. Mi érjük be annyival, hogy a csengőszó után nagyon vagány a visszavezető gitárszóló. Nagyon ne csápoljunk erre a részre a biciklin, mert egyensúlyunkat veszíthetjük.

1. Intim Torna Illegál: Kedvenc mindnem a biciklim

Alig egy éve van „forgalomban" a vidékünkön egyre többet fellépő és egyre népszerűbb zenekar egyik nagy slágere – igazi critical mass-himnusz lehet belőle magyar nyelvterületen, akkora sikere van. Legalábbis az általam látott ITI-koncerteken, de egész biztos, hogy másutt is, s a több mint 155 ezer megtekintés is beszédes. Szerelem, tekerem, szerelem, tekerem – szerelni és szeretni is lehet a bringát, nagyon hálás érte.

+1. Hollywoodoo: 200.000

Nem ezzel a dallal fogjuk megszerettetni a gyerekekkel a biciklizést, sőt vulgaritása miatt inkább ne is hallgattassuk meg velük a Hollywoodoo dörgedelmes opusát. De mi azért röhögjünk egy jót rajta. Érdemes az elmesélt sztorit gondolatban filmre vinni. Egyszer autóból mutattuk meg a dalt egy kb. nyolcfős társaságnak, akkor hallották először és ha létezik kórusban való harsány hahotázás-röhögés, akkor mi azt hallottunk reakcióként...

A lista természetesen szubjektív, de te kiegészítheted ezt alább kommentben. Te mit szoktál hallgatni bicajozás közben?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2012-09-02 22:19:11
Még egy pár...
http://www.youtube.com/watch?v=9WmhMKWt8DI
http://www.youtube.com/watch?v=jEpD9RH-Wds
http://www.youtube.com/watch?v=rVELTxKRoHA
avatar
bodega
2015-04-23 15:11:41
legesbest
Turányimóni bájszikel réjsze
https://www.youtube.com/watch?v=XrJpy7Cq8Eo

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."