Kultúra » Zene

Fülbemászó évadot ígér a Székelyföldi Filharmónia

Nem adják alább a nívót, bővítik a repertoárt és a helyszíneket, októberben pedig egy új fesztivállal is meglepik a zeneszeretőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Csíky Boldizsár
Az új évadban is bőven lesz hallgatnivalónk a filinél. Illusztráció: archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. szeptember 20., 14:25
0 hozzászólás. 

Egyedi koncertek, széles skálájú, egyedi repertoár, világhírű muzsikusok, ClassJazzFest és az októberre tervezett fesztivál – elkészült a Székelyföldi Filharmónia 2012-2013-as évadjának műsorterve. Bodurian Aram, a Filharmónia vezetője sajtótájékoztatón összegezte a múlt évadot és ismertette az újdonságokat.

A kotta a régi, a dallam új

Hatvannégy színvonalas koncert és a több mint 300 bérletes: a számok tükrében is jól fest a Székelyföli Filharmónia tavalyi évadjának mérlege. A lécet nem teszik lennebb idén sem, sőt, a vidéki koncertek és a bérletesek számát is szeretnék növelni.

A szervezés nehézségeiről szólva elmondta, hogy mivel a tervben szereplő koncertek nagy része szólistákhoz kötött, „jó szólistákat pedig nehéz kapni", a fellépések dátumát a világot járó előadóművészek programjához kell igazítani.

Bár Székelyudvarhely kisváros, a világszerte nagy gázsiért fellépő művészek mégis szívesen, a fellépési díjuk töredékéért vállalják a fellépést – ennek titka a baráti fogadtatásban, és a Filharmóniát jellemző családias hangulatban rejlik. A támogatók, partnerek segítsége szintén sokat nyom a latban, hiszen a fellépő művészek szállításába, elszállásolásába és étkeztetésébe is besegítenek.

„Nem a pénz, a jó hangulat vonzza ide a művészeket. A kultúrában a mecenatúra gyenge, nincs benne pénz, így haszon sem, jó, ha a befektetett összeg 15 százaléka megtérül" – mondta Bodurian, aki szerint ezen a téren az igazi nyereség a szépség szeretetében, a harmónia megtapasztalásában keresendő.

Kultúrkocsmába a klasszikusokat

A kamaraestek, koncertek zömének továbbra is a Városháza Szent István-terme, a Művelődési Ház és a még felújítás alatt levő, volt moziterem ad otthont, de azért, hogy a kocsmákat jobban kedvelő ifjúsághoz is eljusson a klasszikus zene, bizonyos koncerteket rendhagyó helyszínen, a füstös helyiségekben fognak tartani.

Erre a helyszínbővítésre tavaly, a ClassJazzFest alatt már volt próbálkozás, akkor a Kalapos Kávézóban szerveztek előadóestet. Az új évadban a Mokka Kávéházban és a G. Caféban is felcsendül majd a klasszikust a másfajta, akár dzsesszes hangzásokkal „megbolondító" muzsika.

Másik, alternatív, de szintén már kipróbált helyszín a templomok lesznek, hasonló koncertekkel már szintén meglepték a nagyérdeműt.

Nem feledkeznek meg a vidéki zenebarátokról sem, a tavalyi vidéki kiszállások számát növelik és arra is gondot fordítanak, hogy a város környékén lakókat egy-egy koncertre becsalják.

A színpad mindenkié

A Székelyföldi Filharmóniának is gondot okoz a színpadhasználat, hiszen egy tető alatt működik a színházzal, a Táncműhellyel és a Művelődési Házzal. A fenntartó városi önkormányzat úgy próbált ezen segíteni, hogy a volt Stúdió mozi termét a Székelyföldi Filharmónia és a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola adminisztrálásába adta.

„Ez nem jelenti azt, hogy csak a két intézményé a használat joga. Mi a helyiség adminisztrátorai vagyunk, de a terem a városé, nem sajátítottuk ki és a város összes kulturális intézménye előtt nyitva áll az ajtó" – hangsúlyozta Bodurian.

A színpadot már kibővítették, a terem akusztikájának beállítása még hátravan. A felújítás tehát még nem fejeződött be, és egyelőre Bodurian sem tudta megmondani, hogy mikor lesz teljesen kész. Az elképzelés, hogy a külső és belső felújítások során egy civilizált arculatot kapjon az épületrész és egy, koncerteknek, kiállításoknak, előadásoknak is megfelelő kulturális központtá varázsolják. Idő és pénz kérdése ez is.

Őszi fesztivál a Liszt Ferenc Kamarazenekarral

A ClassJazzFest nem marad el májusban, társszervezői lesznek a Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztiválnak, de az évad nagy újdonsága az októberben megszervezendő őszi fesztivál lesz. Egyelőre még nincs neve a négynaposra tervezett rendezvénynek, de az már biztos, hogy október 25-én a Liszt Ferenc Kamarazenekart lesz alkalmunk meghallgatni.

Drágább a bérlet, de megéri

A Filharmónia koncertjeinek 99 százaléka bérletes. Az idei évadban a bérletárakat megemelték, de nem jelentősen, így most is megéri a családi költségvetésből áldozni rá.

A felnőtt bérlet 70, a diák 30, a nyugdíjas 40 lejbe kerül. A szakmabeliek és a vidéki zenekedvelők 50 lejes áron vásárolhatják meg az idei évad majdnem összes előadására érvényes bérletet.

Az idei évad két koncerttel rajtol. Szeptember 21-én, pénteken a Szent István teremben 18 órától egy kamaraestre várják a közönséget, amelyen áriák és duettek csendülnek fel W.A. Mozart, G. Donizetti, G. Puccini, Ch. Gounod operáiból F. Chripkó Krisztina – szoprán, Derzsi Katalin – szoprán, Filtner Tünde – zongora előadásában.

Szeptember 23-án, vasárnap a Művelődési Házban szimfonikus koncert lesz, ahol a bukaresti születésű, jelenleg Berlinben élő Murvai Márta fiatal hegedűművész lesz a szólista és a szászrégeni születésű karnagy, Adelin Cătinean vezényel. Műsoron J. Brahms: D-dúr hegedűverseny, Op. 77 és F. Mendelssohn-Bartholdy III., a-moll (Skót) szimfónia, Op. 56.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."