Kultúra » Zene

Minifesztivál mennyei muzsikával

Lenyűgözte közönségét a Liszt Ferenc Kamarazenekar az Őszi Zenei Kavalkád második napján. A zárónap is csemegét ígér.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Alexei Nabioulin
Jönnek az oroszok! Ezt érdemes megnézni.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 26., 11:11
0 hozzászólás. 

A Rolla János vezette, világhírű budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásával lepte meg az udvarhelyieket a Székelyföli Filharmónia első őszi minifesztiválja, az Őszi Zenei Kavalkád. A kiváló zenészek két órát kényeztették hallószerveinket, lelkünket. Műsorukat két ráadással toldották meg. Hálásak voltunk az ajándékért, hiszen ha rajtunk múlik, akár reggelig is hallgattuk volna muzsikájukat.

Harmónia, dinamizmus, profizmus

A világot járt, jövőben 50. születésnapját ünneplő kamarazenekar tagjainak hibátlan játékáról minden túlzás nélkül állítjuk, hogy csak elragadtatással lehet beszélni. Hiszen a muzsikusok - külön, külön és együtt is - nem csak zseniális zenészek, de kiváló előadóművészek is. Ezért nem csak hallgatni, de nézni is öröm volt, ahogy nem csak hangszerüket szólaltatják meg mesterfokon, de szinte maguk válnak hegedűvé, brácsává, csellóvá. Minden porcikájukkal, még a hajszálukkal is muzsikáltak.

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Őket nézni, hallgatni olyan volt, mint egy terápia. A két óra alatt felüdültünk, szinte újjászülettünk, a már-már mennyei muzsika gyógyír volt a napi fáradságra, és orvosság a hasogató fejfájásra. Legszívesebben kis kapszulába zártuk volna a koncert minden pillanatát, minden hangot, hogy később, rosszkedvű napjainkon újra és újra felidézhessük, kedvünket leljük benne.

Meghallgattatnánk és megosztanánk azokkal is, akiknek ezen az esten üresen maradt a széke. Október 25-én, csütörtökön este a Szent István teremben nem volt teltház, de a maroknyinál alig több közönség minden produkciót vastapssal díjazott, és végül felállva köszönte meg a nem mindennapi zenei élményt.

Az oroszok már a városházán vannak

A minifesztivál harmadik és egyben zárónapjának programja sem okoz csalódást a nívós muzsika kedvelőinek. A fellépő a világhírű orosz zongoraművész, Alexei Nabioulin, aki nem első ízben zenél városunkban. Előadásában L. v. Beethoven: c-moll szonáta, Op.13 (Patetica), cisz-moll szonáta, Op.27, No. 2 (Mondschein), Fr. Chopin: g-moll ballada, Op. 23,Két noktürn, Op.27, f-moll ballada, Op.52 szerepel.

Alexei Nabioulin

Az október 26-i, pénteki zongorakoncertnek szintén a városháza díszterme ad otthont este 6 órától. Az előadóestre érvényesek a filharmóniás bérletek, jegyet elővételben a Művelődési Ház pénztárában, illetve a helyszínen lehet vásárolni.

Névjegy

 

Alexei Nabioulin Norilskban, Oroszországban született. Zenei tanulmányait ötévesen kezdte, édesanyja irányításával. 1988 és 1996 között a Moszkvai Konzervatórium „Különleges tehetségek osztályában" tanult. Már ezekben a korai években nemzetközi elismerésnek örvendett.

Zenei tanulmányait a Moszkvai Konzervatóriumban folytatta és fejezte be 2001-ben. Számos nemzetközi verseny győztese: 1992 - Nemzetközi Ifjúsági Csajkovszkij Verseny (Moszkva) - III. díj; 1998 - 23. A. Casagrande Zongoraverseny, Terni (Olaszország). -I.díj, 2000 - Dublini Nemzetközi Zongoraverseny (Dublin, Írország)- I. díj és különdíj a legjobb teljesítményért; 2002 - 12. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny – II. díj és ezüstérem.

Rendszeresen koncertezik Oroszországban, Kelet-és Nyugat-Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában, a világ legnagyobb hangversenytermeiben. Együttműködik a legkiválóbb filharmóniákkal és szimfonikus zenekarokkal, számos CD felvételt készített, királyok és államelnökök előtt játszott. 2012-től tanárként tevékenykedik a Moszkvai Konzervatóriumban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."