Kultúra » Zene

5+1 dal Budapestről

Vannak városok, amelyekről dalok születnek. Székelyudvarhely nem ez a hely. De van egy olyan város, amit lehet szeretni és utálni. Dalban is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

budapest
Budapest, te csodás, fecsegés, locsogás...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 16., 11:10
5 hozzászólás. 

Sajnos helyi dalnokokat még nem nagyon érintett meg az, hogy kisvároskánkról számot írjanak vagy olyan sorokat használjanak az általuk szerzett dalban, ami egyértelműen rá utal. Jó, a neve elhangzik pl. ebben a dalban, de azért messze vagyunk még attól, hogy olyan örökzöld dalok szülessenek róla mint Párizsról vagy Londonról.

Ám itt van a város, amit szeretünk, esetleg gyűlölünk – egyszerre jelenthet sokat és keveset is. Voltak és vannak, akiket Budapest megihletett és ezt dalba is öntötték.

5. Karády Katalin: Jó éjt, Budapest

Hallatszik még a cserszegés – egy korszak lenyomata ez, ami Karády Katalin érces, izgalmas hangján szólal meg. Egy letűnt világ, ez nem az a Budapest, ami ma van, hanem egy másik dimenzió, amire esetleg csak nagyanyáink emlékezhetnek, feltéve, hogyha még élnek. Itt nem vibrál feszültség, itt csak szépség és nyugalom van. Mint egykor Budapesten.

4. PASO: Budapest

Laza szám a Pannonia Allstars Ska Orchestra dala, aminek szövege hol borongós, hol vidám – Budapest, te csodás, amiben van szmogriadó, nyugdíjas lázadás, szamurájkardozás, zebrán gázolás, bicikliúton keresztbe parkolás. A dalnak pedig van szimfonikus és „emerkettőakusztikus" feldolgozása, illetve egy másik, egészen érdekes verziója is.

3. Bëlga: Budapest

Kiskorúak, érzékeny lelkületűek ezt hagyják ki, ez egy mocskosszájú társaság szerzeménye, amolyan tizennyolckarikás. A Bëlga a mai urbánus költészet fenegyerek-csapata, akik mindenről elmondják a véleményüket, így arról a városról is, ahol élnek, s ami egy büdös hely. Szerintük legalábbis.

2. Kaukázus: Budapest

"Ki lehet kötni, / fel lehet dobni, / fel lehet rázni, / magunkat ki lehet ütni, / őket meg lehet szavazni, / meg lehet unni..." – ezt is lehet érezni Budapestről, legalábbis a már megszűnt Kaukázus együttes énekes-szövegírója, Kardos-Horváth János így látja. Ez is egy borongós Budapest-dal, kicsi és savanykás, mint maga a magyar narancs.

1. Jethro Tull: Budapest

Világsztárt is megihletett a magyar főváros, pontosabban Ian Andersont, aki maga a Jethro Tull több mint negyven éve. 1986-ban egy hölggyel ismerkedett meg a magyar fővárosban és erről a történetről szól a tízperces dal, ami élőben így hangzik, szimfonikus feldolgozásban pedig így.

+ 1. Kistehén (Cseh Tamás cover): Budapest

Számomra minden idők legütősebb Budapest-száma, s ezen a Cseh Tamás emlékkoncerten még szerencsém is volt ott lenni két évvel ezelőtt. Budapesten, hol máshol... Kollár-Klemencz Lászlóék nagyon jó érzékkel nyúltak Cseh Tamás és Bereményi Géza egyik legjobb számához, az akusztikus verzió is nagyon odacsap.

Az eredeti dal Cseh Tamás és Másik János előadásában is hátborzongató, s a Budapest Bár formáció is rendszeresen ezzel zárja a koncertjeit. Kiráz a hideg, mint egy novemberi reggelen a Nagykörúton, dohányszemcsékkel zakód zsebében.

A lista természetesen szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalokról jut eszedbe Budapest, esetleg más város?



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyitott szemmel
2012-11-16 12:03:10
Pontosítás
"Sajnos helyi dalnokokat még nem nagyon érintett meg az, hogy kisvároskánkról számot írjanak vagy olyan sorokat használjanak az általuk szerzett dalban, ami egyértelműen rá utal."

Ki kell javítsalak Katona Zoli: az elsõ mondat nem igaz. Az Orpheusz zenekarnak van egy Székelyudvarhely Blues című dala. Bár igaz, hogy jó ideje nem játszották, de attól még létezik: www.youtube.com/watch?v=n7gsXYAzllw
avatar
zkatona
2012-11-16 12:13:31
Köszi!
avatar
pali
2012-11-16 12:57:08
GRANIT
a kanadaban elo Kinanak van egy szp dala es Udvarhelyrol szol .
a volt Granitos kanadaban el
avatar
Rekusl{a
2012-11-17 12:23:53
Pontositas
Szerintem sem igaz igy az elso mondatod Katona Zoli.
Itt a pelda ra, hallgasd meg.

http://www.youtube.com/watch?v=4HBbIK7DUbg&feature=related
avatar
hahaha
2012-11-18 13:42:33
Udvarhely city :))

Tessek a "legigenyesebb zene" Udvarhelyrol...
http://www.youtube.com/watch?v=gd-yzrdFRIk

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."