Kultúra » Zene

5+1 dal a nőkről

A világ daltermésének hatalmas százaléka a nőkről szól. Klasszikus rock dalcsokor - nőkről, nőknek, szeretettel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

umathurmanalegjobbno
Girl you ll be a woman soon...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 08., 11:28
1 hozzászólás. 

Jó húsz évvel ezelőtt, amikor a Nirvana és a Red Hot Cihli Peppers muzsikája éppen csak elöntötte a világot, egy májusi éjszakán másodmagammal ballagtam hazafele a Márton Áron téren keresztül, amikor belebotlottunk egyik akkori tanárunkba, aki meglehetősen illuminált állapotban kóválygott arrafele.

Kérdeztük, hogy segíthetünk-e hazakeveredni meg ilyesmi, mire nagyon kedvesen utasította vissza a felajánlott segítségünket. És ezzel a mondattal: "Semmi baj, fiúk, csak be kell mennem még a bentlakásba, mert holnap március nyóc!"

Azóta sem kapjuk ebben a mondatban és a helyzetben a logikát, de végülis jól van így, ahogy van. Azon kívül, hogy a névnapom is ezen a dátumon van, ez a mondat mindig eszembe jut a kilencvenes évek mélyéről. Azért csak tudnak valamit a nők, ha még egy májusi éjszakán is március 8 jut valakinek az eszébe...

Persze eszünkbe jut sok-sok dal, de most március 8-án a rockzene klasszikus történetéből válogattunk. Nőknek, nőkről, csinosaknak, feketéknek, táncosoknak, japánoknak, mindenféléknek. Szeretünk benneteket, azért.

A No Woman No Cry-t csak azért nem tettük bele, mert az egy emlékezésről szól.

5. Roy Orbison: Pretty Woman

1964-ből indulunk, ez a sláger hozta meg Roy Orbisonnak a világsikert. Énekelhette volna Elvis Presley is, mert úgy hangzik, de hát így esett. Pete Best is lehetett volna és volt is a Beatles dobosa, de mégiscsak Ringoval híresültek el. A csinos nők nemcsak Roy Orbisonnak keltették fel az érdeklődését a hatvanas években, hanem a Beatlesnek is...

4. Santana: Black Magic Woman

Eredetileg Peter Green gitáros szerzeménye a Fleetwood Mac-ből, amikor még bluest játszottak, még 1968-ból, de világhíressé Carlos Santana gitáros tette a hetvenes évek elején, miután 1969-ben megjelent az Abraxas című lemeze. De van olyan koncertfelvétel is, amin a két nagyágyú együtt játssza a nagy klasszikust.

3. Rolling Stones: Honky Tonk Woman

Ezúttal nem a nőkről énekel Mick Jagger a Stones egyik leghíresebb dalában, hanem a prostituáltakról. A kurvákról. Igaz, táncoslányoknak is szokták őket mondani, de ha megfigyeljük a dal szövegét, akkor rájöhetünk, hogy itt azért többről van szó, mint a tánc. A dal 1969-ben jelent meg, a legenda szerint Mick Jagger és Keith Richards egy brazíliai kiránduláson írta. Ez a felvétel a londoni Hyde Parkban készült, nem sokkal Brian Jones gitáros halála után itt már Mick Taylor gitározik Richards mellett. 

2. The Doors: L. A. Woman

A Jim Morrison halála (1971) előtt megjelent utolsó Doors-album címadó dala. Elég távoli világ, de valamiért mégis közel áll - ha másért nem is, hát a nőkért. Angyalok az angyalok városában.

1. Deep Purple: Woman from Tokyo

A klasszikus hard rockot a Led Zeppelin-nel és a Black Sabbath-tal karöltve megteremtő Deep Purple több dala is szól a nőkről, pl. a Strange Kind of Woman, de az 1973-ban megjelent Who Do We Think We Are című lemez nyitódala egyszerűen lehengerlő. A tavaly elhunyt Jon Lord itt beszél róla, a zenekar imádott Japánba járni, s a dal szövege minden bizonnyal valós élményeken alapul.

+ 1 John Lennon: Woman

Lennon életének utolsó lemezén, a Double Fantasy-n 1980-ban jelent meg az egyik legszebb dala, amit a feleségéhez, Yoko Onohoz írt. Lett volna még néhány albuma, az biztos, csak a sors közbeszólt Mark David Chapman személyében, aki jelzett év december 8-án lelőtte Johnt...

A lista természetesen szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe március 8-án a nőkről?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szilimola
2013-03-08 17:13:36
magyarock :)
Ákos: Asszony, Omega: Gyöngyhajú lány, LGT: Álomarcú lány, Ossian: Éjféli lány, Hobo/Deák Bill: Hosszúlábú asszony

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."