Kultúra » Zene

5+1 dal a vonatról

Ülsz a vonatban, bámulsz ki az ablakon – sok minden eszedbe jut, például dalok is. Itt van egy csokorral.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

vonat
Fotó: junkarlo.deviantart.com
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 21., 12:48
0 hozzászólás. 

A vonaton lehet ihletődni, van idő gondolkodni, mert nem tud rohanni az ember. Jutnak eszedbe dalok meg mindenféle, miközben zötykölődsz, s a vonat elindul, ráz, zakatol, megáll, érkezik, satöbbi.

5. Demjén Ferenc: Mikor elindul a vonat

Elnézést, de a lakodalmak egyik fénypontjaként elkönyvelt Demjén Rózsi-féle Szerelemvonatot ide nem válogattuk be, az Ajjaj fekete vonat még ennél is aljább kategória. Szerintünk ez egy klasszisokkal jobb száma a témában. Zenéjét Presser Gábor szerezte, szövegét az előadó Demjén, az 1977-ben megjelent, Fújom a dalt című lemezére került.

De olyan felvétel is van, nem is egy, amikor a két magyar zenész-ikon együtt adja elő, illetve rengeteg felvétel készült róla, itt van egy lista. No meg olyan verzió is van, amikor a Demjént ikonná avató koncerten a Carbonfools adja elő, de ezenkívül a Magna Cum Laude is játssza, és Gáspár Laci-féle feldolgozása is van a számnak. Az Abrakazabra zenekar feldolgozása is Demjénre "hajaz"...

4. Beatrice: Hegyek között, völgyek között

Nosztalgia felsőfokon, itt van az eredeti verzió – ebből az úttörőjátékból csinált Nagy Feró és a Beatrice tulajdonképpen egy paródiát az Utálom az egész XX. századot (1991) lemezre. A dalt a Blind Myself még jobban megkeményítette.

A hegyek között, völgyek között zakatol a vonat sorocska nem biztos, hogy megihlette Takáts Tamást, mindenesetre a Taktáts Tamás Dirty Blues Band egyik legismertebb dala a Zakatol a vonat címet viseli.

3. Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin'

Legalább húsz olyan, Hendrix halála után megjelent lemez van, amire rákerült a Hear My Train A Comin', ilyen szempontból az egyik leghíresebb dala a feledhetetlen gitárosnak. Nyilván ebből is rengeteg verzió és újrafeldolgozás született stúdióban és élőben, de Hendrix már csak ilyen.

Egy dalában annyi ötlet van, hogy manapság egy "menő" együttes egy duplalemezt is kihozna belőle, addig csűrnék-csavarnák a dolgokat rajta meg addig "puttyogtatnának-butonálnának". Egyébként alig pár hete megjelent egy újabb posztumusz Hendrix album, a People, Hell & Angels, s erre is rákerült a vonatra várakozós szám.

2. Republic: A vonat utolsó kocsiján

Gondolkodtunk, hogy a Lassú vonat érkezik vagy ez a szám legyen az, amit a Republictól beteszünk, végül emellett döntöttünk. Cipő dalaiban is visszatérő motívum a vonat, ahogy mindannyiunk életében is – a múlt héten elhunyt énekes-szövegíró és együttese, a Republic 2001-ben megjelent, A reklám után című lemezén szerepel ez a dal.

1. AC/DC: Rock and Roll Train

A világ egyik legnagyobb rock and roll bandája (a másik, ugye, a Rolling Stones) ezzel a számmal gördült be eddigi utolsó, 2009-2010 évi világkörüli turnéjára, hiszen akárcsak a 2008 évi, Black Ice lemez, a koncertek is ezzel kezdődtek. Érdemes megnézni az animációt is, utána kirobban a vonat a díszletből s a zenekar is a színfalak mögül. Eksztázis, ha valaki átélte, most is kirázza a hideg... 

+ 1 Tankcsapda: Vonat

Egy nem feltétlenül elhíresült lemez (Connektor 567) nem feltétlenül híres dala a Vonat, az említett album azért viszont érdekes, hogy ezen dobol utoljára az alapító tagnak számító Buzsik György, illetve a tizenhárom dal mind egyszavas címmel van ellátva. Igazi kilencvenes évekbeli Tankcsapda-hangulat, de a dalt később is gyakran játszották.

A lista természetesen szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a vonatról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."