Kultúra » Zene

Cipő és a “másik” Republic

A hétfőn elhunyt Bódi Lászlóra emlékeznek az udvarhelyiek. Különleges Republic-válogatást készítettünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

cipovalogatas
Fotó: Borsonline.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 14., 15:51
0 hozzászólás. 

Zenerovatunk tíz olyan dallal állít emléket a hétfőn elhunyt és Székelyudvarhelyen, illetve a környéken is sokat koncertező Cipőnek, amik nem tartoznak a nagyon ismert művei közé. Az együttes eddigi, több mint huszonkét éves pályafutása során összesen 22 stúdióalbumot, illetve tíz koncert- és válogatáslemezt jelentetett meg. A dalok 80-90 százalékát az énekes-szövegíró-zongorista Cipő szerezte. Ez kb. 250 dalt jelent.

Az elmúlt napokban a sajtóban sok minden megjelent Cipőről, de az életmű ritkább és érdekesebb dalait nem sokan boncolgatták, sokan inkább Cipő betegségével és magánéletével voltak elfoglalva.

A kilencvenes években a zenekar egy olyan „vonatra" ült fel, aminek köszönhetően gyakorlatilag az egész magyar nyelvterületen ismert lett az évtized közepére – ezt főként a nagy slágereknek tudhatják be, illetve annak, hogy akkoriban a gitár-alapú zene még nagyon hódított.

A Republic a népzenei motívumokkal, a lírai töltetű balladákkal nemcsak a rockot, hanem a slágeresebb dalokat kedvelő idősek és fiatalok szívébe is belopta magát, ugyanakkor tipikusan magyar zenekar volt. Ha egy külföldinek valami nagyon jellegzetes magyar könnyűzenét kellett mutatni, akkor a Republic az volt. Nem véletlenül mondta egyszer róluk Bródy János, hogy a zenekar „a kilencvenes évek Illése".

Az életművet újból és újból végighallgatva mai válogatásunkban a zenekar aránylag ismeretlen, de igen értékes és érdekes szerzeményeit igyekeztünk összerakni - a dalok mellett a lemezcím és a megjelenési év szerepel.

A punkok

A Republic a korai években elsősorban a punkzene kedvelői körében aratott nagy sikert, hiszen ez a tornacipős, szakadt farmeros, kockás inges fiatalok érdekes, ellentmondásos korszaka. A rendszerváltás után ekkor indultak be az első fesztiválok, a rockbandák előtt még fényes jövő állt.

A Republic mellett ekkor lett nagyon ismert pl. a Tankcsapda, az újra feltöltődő Beatrice, illetve sok kisebb-nagyobb vidéki punkzenekar. Cipőék korai lemezeire rengeteg punkos hangzású dal született, nem véletlenül tetszettek meg Nagy Ferónak.

Törjön szét! (Én vagyok a világ, 1992)

Vicces kis gyerekkori vallomás, érdekes klippel. Nagyon bulis szám, igazi Republic-sound az évtized elejéről. Ez egy aránylag ismert dal, még az elmúlt években is bekerült néha-néha a koncertrepertoárba.

Sírás lesz a vége (Hoppá, Hoppá!!!, 1991)

Igazi középiskolás, asztalon ugrálós dalocska az évtized elejéről, tipikus punk-hangvétel és életérzés.

Nagy bajban van a barátom (Hahó, öcsi!, 1993)

Talán a legpunkabb Republic-nóta ironikus szöveggel, nem túl bonyolult, lüktetős ritmussal és gitártémával. Lehetett vadulni erre a bulikban. Ugyanakkor tipikusan magyar.

Az oroszos dalok

Érdekes színfoltja a Republic-életműnek néhány különleges hangvételű dal – Cipő a Szovjetunióhoz tartozó Ungváron született 1965. május 3-án, családja egy éves korában költözött Kisvárdára (gimnazista korában itt alapította a Cipőfűző együttest, innen a beceneve), de valószínűleg nem ezért volt néhány oroszos hangvételű dala.

Tyereskova (Kenyér vagy igazság, 2006)

A szovjet űrhajósnő megéneklése az elmúlt években eléggé repertoáron volt a koncerteken, Cipő oroszul énekli a refrént benne, a hangvétele is nagyon oroszos. No meg reggae-s picit.

Mindig előre (Só és cukor, 2000)

Kicsit ilyen mozgalmi hangvétele van ennek a számnak, de ez is jellemző volt a Republicra, s nemcsak az őskorszakban. Ez egy szerelmes dal, de van benne valami más is, a tipikus jegyek mellett.

Egyetlen valóság (Mennyi még, Béla?, 2002)

Alig másfél perces szerzemény az utóbbi tíz év talán legjobb Republic albumának záródala – a végén a zenekar tagjai, illetve Halász Judit (Cipő neki is több dalt szerzett) is elmondja a címet.

„Én elmegyek és ti ittmaradtok"

Ezzel meg is érkeztünk az elmúlásról szóló, kevésbé ismert dalokhoz. Az elmúlt három hétben, és főleg az utóbbi négy napban a sok-sok Republic lemezt és koncertet újrahallgatva rádöbbenhetünk, hogy Cipő dalainak némelyike egyszerűen más értelmet nyer. Mintha tudatosan készült volna vagy érezte volna.

Díszítsetek fel! (A reklám után, 2001)

„Itt van tiszta víz, mosdassatok meg!
És díszítsetek fel, hogy szép legyek Nektek!
Úgy, ahogy a hold, a felhők tetején,
Díszíts fel, hogy fényes legyek én!"

Olyan érzésed van, mintha egy feldíszített karácsonyfa énekelne egyes szám első személyben – ám ha mondatonként nézzük e tekerőlanttal is színesített dalt, lehet, hogy arról szól, hogy itt az elmúlás és a búcsúzás.

Az én országom (Aki hallja, adja át!, 2003)

„Veled szép volt itt a Földön
De tovább nem megyek
Az én országom fenn az Égben..."

Lassú ballada az elmúlásról, talán fel se tűnt, amikor megjelent tíz évvel ezelőtt, hiszen az Aki hallja, adja át! című lemez tizenhat dalt tartalmazott. Március 11-én, hajnalban 1 óra 26 perckor Bódi László (Cipő) megérkezett az Ő országába.

Égi lovakon (A rózsa vére – filmzene, 1998)

„Az égig repülök
A földre vissza nem jövök
Várnak már rám valahol
Messze utazom
Égi lovakon
Messze utazom"

A zenekar 1998-ban A rózsa vére című filmhez készített zenét, erre került rá ez a Patai Tamás-Bódi László szerzemény. Ezekhez a sorokhoz egyszerűen nem lehet kommentárt fűzni.

Csak a testünk múlik el (Mohikán, 2004)

„A hajókürt nem szól, a hajókürt nem szól tovább
A gyárakban csend van, és meghalt az egész világ
Az idő az áll csak a testünk múlik el..."

A videómegosztóra csak Cipő halála után került fel ez az igen erőteljes dal (március 13-ig csak ez a felvétel volt fenn). Talán ez sem tűnt fel nagyon 2004-ben, de hétfő óta egyik legtöbbet idézett Republic dalszöveg. Nem véletlenül.

Bódi László (Cipő) fizikailag megszűnt létezni március 11-én, temetése március 22-én, pénteken lesz a Budapest melletti Kistarcsa temetőjében.

Székelyudvarhelyen csütörtökön 18 és 20 óra között az elhunyt énekesre emlékeznek, majd 20 óra 30 perctől. A Márton Áron téren a Republic zenéje fog szólni harangszótól harangszóig – a szervezők azt szeretnék, hogy aki szerette és tisztelte Cipőt és a Republicot, hogy egy szál gyertyát vagy mécsest helyezzen el majd az erre kijelölt helyen, így emlékezve az elmúlt negyed század egyik legismertebb magyar pop-rockzenészére.

Neked melyek voltak a kedvenc Republic-számaid?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."