Kultúra » Zene

ClassJazzFeszt: klasszul szól a harmadik is

Csütörtöktől vasárnapig kiélhetjük dzsessz mániánkat. A 3. ClassJazzFeszt meghívott előadói gondoskodnak róla, hogy nyitva legyen a fülünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

tonightjazz
Nívós koncertekkel vár a harmadik ClassJazzFeszt.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 08., 15:01
0 hozzászólás. 

A Székelyföldi Filharmónia harmadik alkalommal szervezi meg a ClassJazzFesztet, amely a klasszikus muzsikát a dzsesszhangzásokkal keverő zenei műfaj megismertetését, népszerűsítését és a minőségi zenét kedvelők gyönyörködtetését is szolgálja.

A május 9-én, csütörtökön, kezdődő és május 12-én, vasárnap este szimfonikus hangversennyel záruló, négynapos rendezvénysorozat fellépőit két helyszínen, a Szent István-teremben és a Művelődési Ház nagytermében, 19 és 18 órai kezdettel lehet meghallgatni. Az előadásokra a Székelyföldi Filharmónia bérletei érvényesek.

A fesztivál első fellépője a Tonight Jazz Quartet – őket május 9-én 19 órától lehet meghallgatni a Szent István teremben. Május 10-én az Amerikai Egyesült Államokbeli Piano Bench lép fel, szintén a díszteremben, a koncert 18 órakor kezdődik. Május 11-én a magyarországi Voce Vita fellépésével folytatódik a ClassJazzFeszt – őket szintén 18 órától, a Szent István teremben hallgathatja meg a nagyérdemű. A koncertsorozatot május 12-én szimfonikus koncert zárja. A Művelődési Ház nagytermében 18 órakor kezdődő hangversenyt Jankó Zsolt vezényli, közreműködnek a Németországban élő Lehel Péter és a kolozsvári Jazzybirds.

A fellépők

Tonight Jazz Quartet: A négytagú zenekar (Trozner Szabolcs – zongora, Puja Barna Attila – trombita, Zonda Attila – basszusgitár, Gombocz Avar – dob) 2011 telén alakult, azóta számos fellépésük volt. Tagjai a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián végezték tanulmányaikat, autodidakta módon tanultak dzsesszt játszani. 2012-ben elnyerték a szebeni Jazzfesztivál Legjobb Zenekara díját. A marosvásárhelyi Jazz&Blues Clubban játszanak legtöbbet, de több alkalommal felléptek már Nagyszebenben és Székelyudvarhelyen is.

Piano Bench: A Piano Bench együttest három fiatal muzsikus alapította 2012-ben, Bostonban, Massachusetts államban. Mindhárman a neves Berklee College of Music hallgatói. A trió 20. századi komolyzenei alkotásokat ültet át – a dzsesszre jellemző improvizációs technikával – egy sajátos, modern hangzásvilágba. 2012-ben adták ki első albumukat, amelyen Bartók, Szkrjabin, Hindemith, Satie, Ravel műveinek átdolgozott változatai csendülnek fel. A trió tagjai: Juhász Márton – dobok, Alex Baboian – gitár és Dylan Coleman– basszusgitár.

Voce Vita Énekegyüttes: 2008-ban alakult a debreceni Kodály Kórus tagjaiból. Maga a formáció egy "a capella" vokál-kvartett, amely a madrigáloktól kezdve a dzsessz és szving műfajon át a könnyűzenei átiratokig terjedő repertoárjával ígér könnyed, ugyanakkor felemelő szórakozást. Az évek során az együttes két férfitagja ugyan cserélődött, de a cél ugyanaz maradt: a klasszikus kóruséneklésen túlmutatva egy másféle stílust, hangzást és műsort szólaltasson meg, a saját – és a hallgató örömére egyaránt.

Az együttes tagjai: Deményfalvi Ágnes – szoprán, Hovancsek Tünde – alt, Kiss Huba Ernő – tenor, Benczédi Hunor – basszus.

Péter Lehel – szaxofonművész, hangszerelő, zeneszerző, tanár. 1965-ben született Németországban, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Stuttgarti Zeneakadémián végezte. A világ minden országában játszott, együttműködött neves szólistákkal és zenekarokkal. Több zenekara van, köztük a Peter Lehel Quartett, melynek 1998-tól napjainkig 9 lemeze jelent meg. Saját bevallása szerint a nagy dzsesszelőadó, John Coltrane szellemi örökségét szeretné továbbvinni.

A Jazzybirds együttes 2011 őszén alakult, tagjai fiatal kolozsvári, illetve Kolozsváron élő zenészek (Antal Attila – nagybőgő, Szép András-zongora, Csergő Domokos – ütőhangszerek). A két új taggal kibővült (Réman Zoltán – szaxofon és Yolanda Covacinschi – ének) Jazzybirds számos hazai fesztiválon és klubban lépett fel, zenéjüket a több helyi és országos rádió játssza.

g-7854

Jankó Zsolt a Kolozsvári Állami Magyar Opera és a Nagyváradi Filharmónia állandó, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestere. A kolozsvári Zenelíceumban hegedülni tanult, majd 2002-ben diplomázott és 2009-ben magiszteri címet szerzett a Gh. Dima Zeneakadémia karmesteri szakán. Tanulmányait 2003–2004 között a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen, 20005–2006 között a Velencei Konzervatóriumban folytatta, 1999–2010 között számos mesterkurzuson vesz részt. Románia szinte mindenik szimfonikus zenekarát vezényelte, meghívott karmestere volt a magyarországi MÁV, Savaria, Szegedi, az észtországi Pärnu City Orchestrá-nak, valamint mesterkurzusokon vezényelte a zürichi Tonhalle és a Schleswig-Holstein Fesztivál zenekarát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."