Kultúra » Zene

A zöldségek hangja

Semmi szükség drága hangszerekre, megteremnek azok a kertben. S ha nem mulatjuk péppé őket, akár fel is lehet falni a zenebona végén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

minestrone1
Fotók: Lőrincz Csaba
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. június 04., 08:59
0 hozzászólás. 

Főleg gyerekeknek játszik népszerű dalokat a Minestrone Band. S hogy ne legyen olyan unalmasan konvencionális a koncert, zöldségeket szólaltatnak meg.

Káposzta, padlizsán, sárgarépa, tök, póréhagyma – ezeket a „hangszereket használja" a sepsiszentgyörgyi együttes, mely évek óta különleges műsorával szórakoztatja a családokat országszerte. Mindössze az egyetlen gitár és az ének nem „zöldséges", az összes többi hangot a különböző keménységű és állagú zöldségek adják.

A zenekar alapítójával és vezetőjével, Nagy Krisztinával beszélgettünk.

kaposztareszeles

Mi ihletett meg, hogy ilyen stílusú zenekart hozzatok létre?

Évekkel ezelőtt láttam tévében az osztrák Vegatable Orchestrát, tizenöten vannak, és nagyon profin űzik. Igaz, ők tele vannak elektromos effektekkel is, tehát nem százszázalékos zöldségzenekar. Úgy két éve jött ez az ötlet, mert Szentgyörgyön annyi fiatal és tehetséges zenész van, miért ne csinálnánk meg.

Eleinte mindenki lekacagott, de az első koncertünk annyira sikeres volt, hogy utána mindenki belejött. Megjegyzem, hogy például Kínában nagyon népszerű a dolog a zöldségekből való hangszerbarkácsolás és nagyon sok turpisság is van benne... De mi is rájöttünk már arra, hogy például különböző répákból hogy lehet C-, A- vagy D-hangot is kihozni.

Általában hol szoktatok fellépni?

Nem is olyan rég egy repülőtér termináljának a megnyitóján voltunk. Tavaly a Românii au talent vetélkedő hívott, nem mi jelentkeztünk. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek sok zöldséget fogyasszanak, s ezzel megcéloztuk a kisiskolásokat és az óvodásokat, ilyen kis közösségekbe nagyon sokat járunk.

zoldsegzene

Az is a cél, hogy a gyerekek szokjanak rá a zöldségekre – mi igyekszünk olyan közismert dalokat „zöldségesíteni", hogy felismerjék, velünk énekeljenek.

Hogy szólal meg egy sárgarépa vagy egy fej káposzta? Mit kell tenni velük?

Például a sárgarépának levágjuk a kalapját és különböző fúrókkal hosszanti lyukakat fúrunk bele – a kisebb kaliberből lesznek a magas hangok, a nagyobból a mélyebbek. A legegyszerűbb, ha egy fúrófejjel kifúrjuk a közepét, akkor fújásra sípoló hangot ad ki. A tavaszi kedvencünk az újhagyma szára – letépsz egy darabot belőle, megfújod, ez is olyan, mint egy síp.

A gumós növények is jól szólnak, ha kivájjuk, megfúrjuk, vagy valamilyen üreget vágunk beléjük. A padlizsánból eleve kettőt szoktam használni, mert kivágok belőle két cikket, hogy jól csattogjon, sajnos egy szám alatt eltörik – de nyúlok is a következőért.

Mi lesz a zöldségekkel egy-egy koncert után?

Semmi, mert azokat péppé zúzzuk!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."