Kultúra » Zene

Őszi Zenei Kavalkád: csemege mindenkinek

Öt nap, öt koncert, öt fellépő. A meghívott előadóművészeket és a kínálatot tekintve is nívós zenés napokkal lepnek meg a szervezők.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Ansamblul Enescu
A feztivál meghívottja az Ansamblul Enescu kamaregyüttes is. fotó:wordpress
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 21., 15:06
0 hozzászólás. 

Színes lesz, akár az ősszel az erdő – így jellemezte az Őszi Zenei Kavalkádot Bodurian Aram, a Székelyföldi Filharmónia kulturális menedzsere, aki sajtótájékoztatón harangozta be az idén második alkalommal megszervezett klasszikus zene fesztivált.

A Kavalkád október 23-án, szerdán kezdődik és október 27-én, vasárnap ér véget. Az öt nap programja és a hazai, illetve külföldi előadóművészek névlistája is jól tükrözi a szervezőknek azon szándékát, hogy a zenés forgatag műsora minden szempontból tükrözze a „kavalkád" jelleget.

„Ebben az évben is megpróbáltuk úgy összeállítani a programot, hogy a közönségnek mindenből jusson egy kis ízelítő, igyekeztünk minél több és színesebb személyiséget meghívni. Sokszínűség és multikulturalitás: ez a kettő jellemzi a fesztivált" – summázta Bodurian.

Újak és régiek is zenélnek

A programban négy kamarazene-koncert és egy vonószenekari hangverseny szerepel: előbbieket a városháza Szent István termében, utóbbit pedig a volt Stúdió Mozi felújított teremében lehet meghallgatni.

A kavalkád nyitónapján a brassói születésű Șerban Valentin hegedűművész lép fel – neve, kiváló játéka ismerős lehet az udvarhelyi komolyzene-kedvelő közönségnek, hiszen márciusban már láthatták, hallhatták.

Nem kell bemutatni a csütörtöki nap meghívott előadóját, a bukaresti Ansamblul Enescu kamaraegyüttest, de a péntek esti virtuóz orosz zongoraművészt, Alexei Nabiuolint sem: őket visszatérő vendégként üdvözölheti a nagyérdemű.

Alexei NabioulinA világhírű zongorista az Őszi Zenei Kavalkád első kiadásán már lenyűgözte a hallgatóságot, és minden bizonnyal az október 25-ei Chopin-estje sem okoz majd fikarcnyi csalódást sem a vájt fülűeknek. Szombaton, október 26-án a 2001-ben alakult, világot járt és a minden nemzetközi versenyen remekelő magyarországi Corpus Harsonakvartett kamaraestjére várják a közönséget.

Tesztelik az akusztikát

A második Őszi Zenei Kavalkádot október 27-én, vasárnap este a házigazda Székelyföldi Filharmónia vonószenekari hangversenye zárja. A finálé meghívott vendégművésze, az est szólistája a brassói születésű, Magyarországon élő, de az erdélyi hegedűiskola meghatározó személyiségeként számon tartott, háromszoros Artisjujs-díjas Line Ildikó hegedűművész lesz.

A hangverseny egyben a felújított moziterem akusztikájának főpróbája is lesz – mondta Bodurian, aki szerint a hangminőség függvényében döntik el, hogy a terem alkalmas lesz-e arra, hogy nagyobb szabású koncerteknek adjon otthont a jövőben.

A kínálat igazi zenei csemegét és nívós kikapcsolódást ígér mindazoknak, akik a muzsika hangjával kívánják színesebbé, harmonikusabbá tenni az egyre fakóbb októberi estéket.

Az Őszi Zenei Kavalkád minden előadása 18 órakor kezdődik. Az estekre érvényesek a Székelyföldi Filharmónia bérletek. Kavalkád-bérlet nincs, de jegyeket kedvezményes áron lehet vásárolni a Művelődési Ház jegypénztárában, illetve az előadások kezdete előtt, a helyszínen.

A fesztivál támogatói Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és Hargita Megye Tanácsa.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."