Kultúra » Zene

Klasszikusok szólnak kétszer a héten

Lajtha László emlékestre pénteken, a Kelemen Kvartett koncertjére pedig szerdán várja közönségét a Székelyföldi Filharmónia.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Kelemen Kvartett
Kelemen Kvartett. Fotó: infovilag.hu
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. december 09., 15:49
0 hozzászólás. 

Két koncerttel is megörvendezteti a klasszikus muzsika kedvelőit ezen a héten a Székelyföldi Filharmónia. 

December 11-én, szerdán 18 órai kezdettel a Szent István-teremben a Kelemen Kvartett (Kelemen Barnabás- I. Hegedű, Homoki Gábor - II. Hegedű, Kokas Katalin – brácsa, Kokas Dóra – cselló) koncertezik. Az est műsorán Bartók Béla 5. vonósnégyes , 2. vonósnégyes és 4. vonósnégyes művei szerepelnek.

December 13-án, pénteken 18 órától Lajtha László emlékestre várják a közönséget. A Városháza dísztermében a marosvásárhelyi Béres Melinda hegedű- és Horváth Edit zongoraművész előadásában a Szonatina hegedűre és zongorára (op. 13), Mesék op. 2 (zongorára) és Koncertszonáta hegedűre és zongorára (op. 68) műveket lehet meghallgatni.

Névjegy:

A Kelemen Kvartettet 2010-ben alakult, és már az első év műhelymunkája után egyre rangosabb koncerttermek, fesztiválok vendége volt. A vonósnégyes 2011 szeptemberében megnyerte a 4. Pekingi Nemzetközi Zenei Verseny első díját, 2011 júliusában a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei verseny második és Közönségdíját és az egyik fődíjat, melyet a verseny történetében először nem a győztesnek adott át a versenytől független Musica Viva ausztrál menedzsment.

Az együttes különlegessége, hogy mindhárom hegedűs brácsázik is, gyakran cserélgetve a 3 szólamot, ezáltal pedig behatóan megismerik az előadott műveket. Olyan mesterektől tanulnak, mint Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Perényi Eszter és Perényi Miklós, Günter Pichler (Alban Berg Quartet), Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Schiff András és Komlós Péter.

Olyan művészekkel játszottak együtt, mint Joshua Bell, Rados Ferenc, Lendvay József, Pekka Kuusisto, Nicolas Altstaedt, José Gallardo, Maxim Rysanov, Frankl Péter.

Az együttes eddig Svájcban, Olaszországban, Ausztráliában, Szlovéniában, Ausztriában, Horvátországban Németországban s Kínában koncertezett. 2011 tavaszán került sor bemutatkozó amerikai koncertturnéjukra. Amerikai sikereik után azonnal visszahívást kaptak második Észak-Amerikai turnéjukra 2011 novemberében, olyan állomásokkal, mint New York, Dallas és Los Angeles. 2012-ben meghívást kaptak a Lockenhaus Fesztiválra rezidens kvartettként és a berlini Filharmóniába egy bemutatkozó koncertre és lemezfelvételre. 2013-ban a londoni Wigmore Hallban és a South Cork-i Fesztiválon debütáltak, valamint Hollandiában többek között olyan művészekkel adnak koncertsorozatot, mint Steven Isserlis és Gidon Kremer. 2014-ben pedig egy három hetes ausztrál és egy három hetes kínai turnéra készülnek.

A Kelemen Kvartetthez fűződik Steve Reich Triple Quartettjének magyarországi, és Kurtág György Six Moments Musicauxjának ausztráliai bemutatója. Kocsis Zoltán felkérte a vonósnégyes tagjait, hogy vendégként vezessék a Nemzeti Filharmonikusok szólamait olyan művekben, mint Richard Strauss: Imígyen szóla Zarathustra és D. Sosztakovics: Első zongoraverseny.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."