Kultúra » Zene

Rákász-show vitt a zenetörténetbe

Egy orgona, egy vetítővászon, néhány kamera és egy kiváló pedagógus: Rákász Gergellyel utaztunk a klasszikus zene világába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

rakaszgergely2
Fotó: Nagy Hajnalka
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. május 28., 12:55
0 hozzászólás. 

Az idei ClassJazzFeszt nyitánya volt kedden este Rákász Gergely koncertorgonista mintegy másfél órás showja a városháza dísztermében. Érdekes élmény volt, a termet kb. félig megtöltő közönség egy része állva tapsolt a végén.

Rákász kiváló előadó és pedagógus, ugyanakkor nagyon jó megjelenésű – ahogy belekezdett a zenéről való mesélésbe, menten magával ragadta közönségét. Mindegyik általa bemutatott darab (például Johann Strauss Kék Duna keringője vagy George Gershwin Kék rapszódiája, Maurice Ravel Bolerója - utóbbit itt megtekintheted) előtt néhány percet az adott mű keletkezéséről, a zeneszerzőről beszélt, utána pedig lejátszotta azt az orgonán.

rakaszgergely1

A zene alatt a teremben egy nagyméretű vetítővásznon egyrészt az élő képet (az orgonán járó kezét és lábát, illetve a közönséget) lehetett látni, másrészt előre felvett régi és új felvételeket a korabeli Bécsről, New Yorkról (a műhöz kapcsolódó helyszínekről), illetve Pap Norbert illusztrációit.

Mind képben, mind hangban nagyszerű élmény volt az orgona-show – a zenetörténeti része talán néha jobban bejött, mint maga a muzsika (egyik-másik szerzemény, pl. a Gershwin-darab elég furán hangzott orgonával), néha pici giccs is vegyült bele, de összességében egy jól eladható, érdekes produkció a Walzer and Love. Tudni kell, hogy Rákász Gergely nagyon aktív az internetes felületeken is, honlapján és Facebook-ján, a videómegosztón is sok mindent meg lehet nézni róla, tőle, például ezt az iskolások számára bemutatott, hasonló jellegű, zenenépszerűsítő előadást.

Ma 18 órától a Remember Enescu kamaregyüttes lép fel a Class Jazz Feszten, holnap viszont műsorváltozás lesz: 18 órától nem az Esze Zsolt Kvartett, hanem a sepsiszentgyörgyi Éltes Áron Trió lép fel.

A Remember Enescu kamaraegyüttest két fiatal zenész, Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu alkotja, akiket a zenetörténeti korszakok felfedezése iránti lelkesedés fűz össze. Mindketten a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen diplomáztak, ugyanott végezték magiszteri tanulmányaikat és doktoráltak. Corina Răducanu a bukaresti Dinu Lipatti zenei szakközépiskola tanára, Eugen Dumitrescu a bukaresti Mozartino zenei- és alkotóműhely alapítója és tanára.

2005 óta járják zongoraduóként a világot, műsorukban a négykezes zongoraműveket rendkívül expresszív előadásban szólaltatják meg.

A repertoár változatossága, az együttes alternáló hangszíne, a zenekritikusok és a közönség értékelése nyomán a Remember Enescu együttest számos fesztiválra meghívták. Visszatérő vendégei a Székelyföldi Filharmóniának, hiszen több koncertet is adtak már Székelyudvarhelyen. Ma Maurica Ravel négykezeseit (Fanfare pour L'Evantail de Jeanne, Ma Mere l'Oye, Rapsodie Espagnole, Bolero, La Valse, utóbbi L. Garban átirata) játsszák a ClassJazzFeszt közönségének.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."