Kultúra » Zene

Ruha István Emlékhangversenyt tart a Székelyföldi Filharmónia

Két évadnyitó koncertet tart a Székelyföldi Filharmónia, a tíz éve elhunyt Ruha István hegedűművész emlékének ajánlva.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

ruhaistvan1
Tíz éve hunyt el a Székelyföldi Filharmónia mentora
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. szeptember 22., 13:10
0 hozzászólás. 

Tíz évvel ezelőtt, 2004 szeptember 28-án hunyt el Ruha István hegedűművész, aki a Székelyföldi Filharmónia mentora, illetve több zenésznek tanára is volt. A filharmónia két évadnyitó koncertet is tart a héten, mindkettőt a neves hegedűművész emlékének ajánlva.

Szeptember 26.-án, pénteken 18 órától a városháza Szent István-díszetrmében Valentin Șerban hegedűművész tart előadóestet (műsoron: R. Schumann, C. Franck, Tomaso Vitali, E. Ysaye és Franz Waxman művei).

Vasárnap, szeptember 28-án a filharmónia új termében (a régi moziteremben) szimfonikus hangversenyt tartanak. Ezen Valentin Șerban hegedűművész lesz a szólista, a Berlinben élő Gábor Ferenc karmester fog vezényelni. Műsoron: M. Ravel: Pavanne egy infánsnő halálára, P. I. Csajkovszkij: Hegedűverseny, P. I. Csajkovszkij: 6. szimfónia.

Valentin Şerban Brassóban született 1990-ben, hegedűtanulmányait hét évesen kezdte a brassói Tudor Ciortea Zenelíceumban. Szakmai fejlődését olyan neves tanárok irányították, mint Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi és Ştefan Gheorghiu.

Az elmúlt években Arlette Bonamy (Franciaország), Alexandru Tomescu és Mihai Craioveanu (USA) mesterkurzusain vett részt. 2008 nyarán Jascha Heifetz tanítványánál, Adam Han-Gorskinál (USA) képezte tovább magát.

valentinserban

Jelenleg a brassói Transilvania Egyetem zenei fakultásának hallgatója Dan Pepelea osztályában, emellett 2008-tól Ilarion Ionescu-Galaţi karmester, hegedűművész tanítványa is. Koncertezett Brassóban, Sepsiszentgyörgyön (Árkos), Ploieşti-en, Sinaian, Bukarestben, Kolozsváron.

Számos országos és nemzetközi díj birtokosa: 2003 és 2010 között minden nemzeti hangszeres előadóversenyen (olimpiászon) I. díjat nyert. 2008-ban elnyerte a Szinaján megrendezett Remember Enescu nemzetközi verseny első díját, majd 2011-ben a Szatmárnémetiben megrendezett Ruha István nemzetközi verseny első díját.

Szólistaként 2008-tól jegyzik: játszott a Râmnicu-Vâlcea-i 'Orchestra Sinfonietta', a bukaresti 'Orchestra Sinfonia', a bukaresti 'George Enescu Filharmónia, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia, a Ploieşti-i Paul Constantinescuí Filharmónia kíséretével.

Az erdélyi származású Gábor Ferenc zenei tanulmányait Kolozsváron, Tel-Avivban és Berlinben végezte. Tanult továbbá az Amadeus vonósnégyesnél, a Juilliard vonósnégyesnél, Chaim Taubnál (az izraeli Filharmonikus Zenekar koncertmestere), Eötvös Péter zeneszerző-karmesternél.

Pályafutását brácsásként kezdte, 1986-1994 között az izraeli Filharmonikusok tagja volt, azóta szólóbrácsás a Berlini Szimfonikus zenekarban. Karmesterként vezette a berlini Szimfonikusokat, a Filharmonikusok kamarazenekarát, a Budapesti Fesztiválzenekart, a budapesti Kamarazenekart, a kolozsvári Filharmóniát és Operát, a Costa Rica-i Nemzeti Szimfonikus zenekart, a bochumi Szimfonikusokat.

Állandó karmestere a kolozsvári Mozart Fesztiválnak, vezető karmestere a brandenburgi, valamint az Északrajna-Vesztfália Tartományi Ifjúsági zenekarnak és a bayreuthi Fesztivál Ifjúsági zenekarának.

Az általa életre hívott berlini Ligatura együttes a legnagyobb berlini zenekarok tagjaiból áll össze, vonósnégyestől kisebb zenekari felállásokig játssza kortárs (rendelésre is készült) szerzők műveit. A Neue Operbühne Berlin-ben bemuttatta Kurtág György Trussova című művét.

Gábor Ferenc pedagógiai munkássága is figyelemre méltó: 1993-ban a budapesti Zeneakadémia docense Prof. Konrád György (Tátrai Vonósnégyes) asszisztenseként, azóta pedig a Zeneakadémia visszajáró vendégprofesszora. Kamarazene és brácsa mesterkurzusokat tartott Izraelben és Franciaországban, vezető karmestere több németországi ifjúsági zenekarnak. 1996 óta a berlini Hans Eisler Zeneakadémia professzora.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."