Kultúra » Zene

Bach fúgáival és toccatáival aratott nagy sikert Rákász Gergely

Akárcsak tavalyi koncertjén, idén is telt ház előtt játszott Rákász Gergely a kitűnő akusztikájú Szent István teremben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

rakaszgergely
Vidám, jó hangulatú fellépést produkált a koncertorgonista
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. április 29., 16:11
0 hozzászólás. 

Ezt az előadó is hangsúlyozta, szerinte tíz teremből egynek van ilyen akusztikája, mint az udvarhelyi városháza dísztermének, pedig ő választja ki a termeket Kárpát-medence szerte, amerre játszik. S ez nem is kevés, hiszen évi hetven koncertet ad az egyre népszerűbb koncertorgonista, aki két-háromévente lemezt is készít – ezeket az udvarhelyi koncerten meg is lehetett vásárolni.

A kedd esti, majd kétórás koncertet Rákász Händel Vízizenéjéből játszott részletekkel kezdte – előtte természetesen bevezette közönségét abba, ami rá várt a következő több száz percben. Mivel idén márciusban volt Johann Sebastian Bach születésének 330-ik évfordulója, az előadó főleg a nagy barokk zeneszerző életművéről beszélt – mindezt megfűszerezve korabeli történetekkel.

rakaszgergely2Nemcsak Bach, hanem Vivaldi, a vörös hajú pap is terítékre került, akiről megtudtuk, hogy bizony néha misézés közben is elkapta az ihlet és „kilépett" a sekrestyébe lejegyzetelni a mise közben keletkezett zenei ötleteit. Tavasz lévén természetesen a Négy évszakból ezt kaptuk a művésztől.

rakaszgergely3Rákász Gergely nagyon jól bele tud vezetni a korszakba – nem véletlen az sem, hogy iskolákban is szokott előadásokat, kisebb koncerteket tartani. Nagyon jó eszmefuttatásai voltak-vannak a zenéről, kultúráról – nem mellesleg koncertjének csúcspontja Bach d-moll toccatája és fúgája volt. Akárcsak tavaly, óriási vastaps volt a jutalma.


címkék: Rákász Bach Vivaldi

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."