Kultúra » Zene

5+1 dal a nyárról – februárban!

Február, hol a nyár? A klasszikus kérdésre a választ dalokban adjuk meg, hátha egy kicsit melegebb lesz. Gondolatban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

balaton
Fotó: Michal Solarski: Hungarian Sea - www.portraitsalon.co.uk
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. február 16., 14:49
0 hozzászólás. 

Február van és süt a nap, a mai nap híre pedig az, hogy Palácsik (akarom mondani Vajna) Tímea Amerikába, pontosabban Los Angelesbe költözik. Meg is értjük, hiszen ott, arrafele most biztosan jobb az idő, mint itt, a fagyos-kies Kárpát-medencében.

Ha mondjuk, pont Székelyföldre jönne februárban, azt biztosan nem sokat emlegetné, és úgy elfelejtené Amerikában, mint Semjén Zsolt az EmmnégySportot. Hiszen itt úgy tud sütni a nap a mínusz fokok közepette, csak na! És még a csíki sör is eltörik a Lina-kanyarban. Dráma. 

Ugyan nem tartozik koszorús nemzeti költőink, a Kárpát-medence ügyeletes megmondóemberei közé, de Gerlóczy Márton író fején találta a szöget ma reggeli bejegyzésében.

Kabos Gyula, Márai Sándor, Bartók Béla, és most Palácsik Tímea. Korszakalkotó zsenik, akik nem bírták tovább a magyarországi légkört, és kivándoroltak Amerikába. Nincsenek szavak. Miért nem becsüljük meg jobban tehetségeinket?" – teszi fel a nagy kultúrtörténeti kérdést Gerlóczy.

A válasz biztosan összetett, de ezt most nem tudjuk megadni. Helyette a februári hideg és Vajna (Palácsik) Tímea tiszteletére összeállítottunk egy magyar nyári dalokból álló csokrot. Valószínűnek tartjuk, hogy a hölgy is nagyokat bulizott ezekre a dalokra, és azért is követtük el ezt, hogy jól érezzük magunkat és túléljük ezt a szerencsétlen februárt és vele együtt 2016-17 emlékezetesen hideg telét.

5. Neoton: Nyár van

Igen, azok a nyolcvanas évek, és ez a felejthetetlen dal! A Balaton, ami a magyarországiaknak a Riviéra volt, a gazdagabbja onnan a jugó partokra járt magát égetni, itthon pedig a székelyek a Fekete-tengerre mentek. Cápa ugyan nem volt sem itt, sem ott, de Csepregi Éváék minden esetre megénekelték, hogy valahol lesben áll.

A dal úgy felkúszott a slágerlistákon, mint a majom a fán, nem nagyon van olyan lakodalom a Kárpát-medencében, ami enélkül lejárna. Még az örömanya is megsértődne, főleg, ha augusztus van.

Ezt szagolhatta ki az UFO-nak nevezett kortárs zeneművészeti műhely is, amikor a kilencvenes években úgy meglovagolta a slágert, mint béjvaccsos vízimentő a parti hullámot. No és a party-hullámot. Mindenestre az „égetem magam" szókapcsolat nagyon megmaradt belőle.

4. 4FClub: Balatoni láz

Ezt csak a négyes számmal lehetett bevezetni, mert egy ilyen listából kihagyhatatlan és egyszerűen felejthetetlen!

1997 vagy 1998 diáknapjain azt a merényletet követte el az akkori UFF Székelyudvarhely lakossága ellen, hogy „élőben" léptette fel a Fényes bodega nyári kertjében a magyar popzene akkor még élő legendáját, a „Fóreffklábot".

A háromtagú csapat minden idők egyik legnagyobb koncertsikerét tudhatta magáénak, lekörözve például minden idők legnagyobbikát, magát Tamás Gábort is. De Lakatos Csapó Csabát is egész biztosan lecsapták volna, mint egy nyári legyet. Pedig kemény a tag.  

„Monddhogyfóreffmonddhogykláb!!! Fóreffkláb! Fóreffkláb!" – még most is a fülemben cseng a tömeg skandálása. No meg az a szerencsétlen kérdés is, amit feltettek az „énekesnőnek": hány szál bikinit hoztál magaddal az útra?

Ezt a költői kérdést sem tudjuk megválaszolni, azt viszont tudjuk, hogy a 4FClub-tól a magyar költészet egy ilyen remek mondata maradt az utókorra: „Hideg a sör, szinte égeti a torkom / Egy ilyen nyáron csak a hülye marad otthon / Beülök a kocsiba, görbül a hátam / Feszítek mint a pók a lucernásban."

3. UFO: Napolaj

Nagy kedvenc, szintén ugyanabból az időszakból. Varga Zsolt és gidáinak produkciója elmaradhatatlan kelléke volt az akkori udvarhelyi szépségversenyeknek és mindenféle magyarországi céges rendezvényeknek, ahol az ingyen piából úgy meg lehetett részegedni mondjuk februárban, hogy a hóra kiesve is nyárban érezte magát az ember.

Vagy legalábbis azt gondolta, hogy napolajjal kenegetik a torkát, úgy csúszott lefele a henesszi-konyak és a jégenmájszter. S úgy is jött vissza. A hóra. Azóta megjelent a dal irodalmi verziója is, érdemes elmélázni a szöveg üzenetén.

2. Madarász Katalin-Gaál Gabriella: Nem dolgoztam én a nyáron

A YouTube csodákra képes, szoktam mondogatni. Akkor is ezt tettem, amikor felfedeztem Madarász Kati és a Gaál Gabi néniék nagy slágerét, a Nem dolgoztam én a nyáron kezdetű opuszt mint az egyetemes magyar nótakincs szilárdan álló mérföldkövét az időben.

Ugyanis időtlen. Erre ebből a sorból jöttem rá: „hazajön az én jó uram, oszt megfogja a szoknyám szélit". Nyár ide, február oda, azt azért még a saját bőrünkön is érezzük, hogy negyven felett sem halt meg a rakendróll. Szóval az öreglányok megmutatják. Hol vagytok fiatalok? Itt, né.

1. Emergency House: Nyakig ér a holiday

Sokat tépelődtem, hogy valami Geszti Péter-szómenéses dalt rakjak-e a lista élére, vagy valami mást, valami abszolút különlegeset és meghatót. Az utóbbi mellett döntöttem.

Az egyik legnyáriasabb Gringo Star-dal hiába van megtolva olyan sorokkal, mint az „uppssz, ez a szívbeli cucc nagyon is oldszkúl, na de ha ide beront egy front azon ezt told túl", számomra az Imerdzsenszí Háuzt nem lehet űberelni ebben a műfajban. Főleg a kilencvenes években nem lehetett.

Akkoriban a „Hipp-hopp, biztos úr! / Ellopták a diákomat piszkosul, / miközben olvastam a vonaton a Gárdonyit, megfújták Gárdonyig" sor szerintem irodalmibb jellegénél fogva az összes akkori agyament Kozsó- és Animal Cannibals-szóvirágot úgy kenterbe verte, mint alföldi kocsmáros a részeg napszámosokat hajnal felé, ha be találtak menni vagy nyúlni a pult mögé.

Akkoriban még nem voltak pánikgombok, sem pánik egy ilyen esetben. Volt viszont kocsmai zenegép, amin ilyen dalok mentek a Tankcsapda, a Kispál és a Borz (figyelem, ez egy zenekar volt, de akkoriban három tagból állt!), Lagzi Lajcsi vagy a Hip Hop Boyz mellé. Mondjuk egy februári kocsmabuliban pont jól esett úgy 1999-ban, miközben ittuk a meleg sört és kimentünk egyet a mínusz tíz fokba vereködni. Fekve a hó ért nyakig, nem a hálidéj.

+1 Mr. Rick: Zárjon be a gyár

De most azonnal, mert újra itt van a nyár és éljen a Balcsi, nincs több szabály! Hejj! A mezőtúri Rácz Erik a kilencvenes évek elején Erik a Viking néven tűnt fel a magyar popzene felhős égboltján (Erik, az angolna pedig 2000-ben), pedig akkor már bőven voltak jövőbe mutató produkciók.

A vikingesdi nem jött be, Erikünk később Mr. Rick néven próbálta meghváltani a vhilághot. Ez néhány hét (vagy év?) erejéig sikerült is neki ezzel az igazi szép nyári slágerrel, amivel zárul a mai toplistánk.

Pont abban az időszakban emelkedett a magyar toplisták élére ez a világot megrengető produkció, amikor éppen rengeteg gyárat zártak be vagy loptak el Magyarországon. Jó, persze, kit érdekelt ez akkor, amikor nyáron koktélokat szürcsölgetett a neki járó Kőbányai világos helyett, miközben a strandon szembejött a pártvezér és egy futballsztár..?

balatonivilagos

Nem feltétlenül a nyárról, de itt meghallgatható húsz évnyi egynyári sláger egy szép csokorba gyűjtve. Nektek milyen nyári dalok jutnak eszetekbe így februárban?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."