Kultúra » Zene

Mozartot és Beethovent muzsikál a Filharmónia

Többek között a Figaro házasságának nyitányát játssza a nagyzenekar vasárnap. A szólista udvarhelyi. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

victor dumanescu
Victor Dumănescu vezényli a vasárnapi koncertet
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. május 25., 14:14
0 hozzászólás. 

A Székelyföldi Filharmónia május 28-án, vasárnap 18 órától újabb szimfonikus hangversenyt tart a II. Rákóczi Ferenc utcai hangversenyteremben. A szólista a székelyudvarhelyi Egyed Hunor klarinétos lesz, vezényel Victor Dumănescu karmester.

A műsor

W.A. Mozart: Figaro házassága – nyitány, KV 492

W.A. Mozart: A-dúr klarinétverseny, KV 622

L.v. Beethoven: IV. szimfónia, B-dúr, Op. 6o

Egyed Hunor 1997-ben született Székelyudvarhelyen. Zenei tanulmányait 12 évesen, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában kezdte, Sándor Endre klarinéttanár osztályában. 2014-ben felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Gyulai Endre klarinét művész-tanár diákja volt.

2012-ben az országos klarinétversenyen harmadik helyezést, 2013-ban első helyezést ért el, 2014-ben az országos Ditrich Tibor emlékverseny különdíjasa lett. 2015-ben az országos Richter János versenyen első díjas, és a zsűri különdíjasa. 2016-ban érettségizett és felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre (Budapest), amelynek jelenleg elsőéves hallgatója, Szatmári Zsolt klarinét művész-tanár növendékeként.

Dumănescu Victor 1944-ben született Târgu Jiuban. Tanulmányait a Jászvásári George Enescu Konzervatóriumban végezte, Románia egyik legnevesebb karmesterének, Ion Baciunak az irányításával. Zenei tevékenységét kamarazene- és zenekari tanárként kezdte a Galaci Zenelíceumban, majd a Jászvásári Filharmónia kórusának karmestere lett. 1984 és 1997 között a kolozsvári Román Operánál dolgozott, de együttműködött a város többi zenei intézményével, a Filharmóniával és az Állami Magyar Operával is.

1985- től a Gheorghe Dima Zeneakadémia tanára. Ugyanez év szeptemberében kinevezték a Kisinyovi Operaház első karmesterének, amelynek művészeti vezetője is lett később, 1991- 1994 között. 1999 és 2002 között az újonnan létrehozott Antalya-i (Törökország) Operaház karmestere és művészeti igazgatója. Repertoárján több mint 50 opera, operett és balett szerepel, s nevéhez fűződik több kolozsvári ősbemutató létrejötte is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."