Kultúra » Zene

Csíkszeredában tartják a Kodály-évi koncertet

A jövőre százötven éves Székely Dalegylet is részt vesz a hangversenyen, de nem ők az egyedüli udvarhelyi kórus.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

HollerungGabor
A hangversenyt Hollerung Gábor fogja vezényelni
szerkesztoÍRTA: UH.RO / KÖZLEMÉNY
2017. május 29., 12:09
0 hozzászólás. 

Magyarországi és erdélyi összesített kórusok hangversenyeznek 2017. augusztus 26-án, szombaton Csíkszereda főterén: Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójára, a Kodály-év augusztusában erdélyi és magyarországi kórusok egyszerre adnak hangversenyt a Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész, Hollerung Gábor karnagy vezetésével. Technikai okok miatt nem az eredetileg tervbe vett somlyói nyeregben, hanem Csíkszereda főterén lesz a kórushangverseny.

A kórushangversenyt a Hollerung Gábor irányítása alatt több mint harminc éve működő, Énekel az ország elnevezésű rendezvény mintájára szervezik.

Az Énekel az ország kórushangverseny felkészülési folyamata három részben történik: a jelentkező kórusok önállóan készülnek a hangversenyre, február óta hetente Budapesten fiataloknak tartanak próbákat, illetve Hollerung Gábor kórusa, a Budapesti Akadémiai Kórus is rendszeresen próbál. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus zenekarral közösen egy táborban vesznek részt az összesített kórusok, és ott próbálják tovább a már betanult művet.

Ezt a receptet alkalmazzák a csíkszeredai Kodály-hangverseny esetében is: a hangverseny előtt majdnem két hónappal, június 30. és július 2. között háromnapos kórustábort tartanak a székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben.

Orosz-Pál József karnagy, a rendezvény erdélyi megbízott szervezője elmondta, hogy nemcsak vegyeskórusok jelentkeztek, hanem a székelyudvarhelyi, jövőre 150 éves Székely Dalegylet is jelezte részvételi szándékát.

A gyergyóditrói, érmihályfalvi, székelyhídi, marosújvári énekkarok mellett ott lesz a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Egyházközség kórusa, a Camerata és a Balázs Ferenc vegyeskar, a szovátai Intermezzo, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vegyeskara, illetve a Kolozsvári Alsóvárosi Református Gyülekezet kórusa, Brassóból pedig két énekkar is jelentkezett.

Varga Ágnes szervező közölte, hogy nemcsak Kodály egyik legfontosabb művét, a Psalmus Hungaricust, hanem a Tolcsvay-testvérek Magyar Miséjét és az egyik legfontosabb kortárs magyar zeneszerző, az Erdélyben született, idén hetvenéves Orbán György egyik hangszeres zenekari művét is előadják.

„Ritkán láthat a közönség ekkora egyesített kórust, ráadásul élő zenekarral, ami a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar lesz. Hatalmas élmény mind a nézők, mind a kórusok számára" – mondta Varga Ágnes.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."