Kultúra » Zene

Ötvenéves fesztivált élesztenek újra

Már egyszer megpróbáltak új életet lehelni az udvarhelyi fesztiválba, ahol még az Omega és Kós János is fel akart lépni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

Siculusfesztival
Siculus Fesztivál, fotó: Marx József fotóhagyatéka/Haáz Rezső Múzeum
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. szeptember 04., 11:13
1 hozzászólás. 

Esztendőnként egy hétre Udvarhely igazi nagyvárossá lett, mondja a Siculus zenekarról és táncdalfesztiválról a Szabó Károly által készített rövid emlékfilm. Az erdélyi könnyűzene bölcsőjének is hívták az 1970-ben elinduló, a Siculus Klub és a Román Televízió magyar adása által rendezett fesztivált, amely az akkori hatalomnak „hála" – rendszerellenesnek nyilvánították az eseményt – csupán három kiadást érhetett meg 73-ig, majd még egyet 1990-ben.

A fesztiválra jelezte részvételi szándékát a magyarországi Omega együttes és Koós János szólóénekes is, de a román hatóságok nem engedélyezték részvételüket.

A fesztivál célja volt biztosítani a magyar nyelvű erdélyi produkciók számára lehetőséget, hogy nagyobb, akár országos hírnévre tegyenek szert. Ez volt, akinek sikerült is, például az egyik évben fődíjat nyerő nagyváradi Metropol zenekarnak. Nem véletlen tehát, hogy a 2018-ban újra megszervezett Siculus fesztiválon a Metropol-sztori című könyvet is bemutatják a székelyudvarhelyi Művelődési Házban pénteken 16 óra 30 perctől, sőt az ötvenéves zenekar az idei verseny szombat éjszakai eredményhirdetésén is fellép majd.

Merthogy verseny lesz

A versenyprogramba 11 erdélyi feltörekvő magyar zenekar nevezett be, ebből 8 zenekar tud részt venni a pénteken és szombaton délután sorra kerülő megmérettetésen, amelyen a zenekarok és szólóelőadók saját, azon belül is magyar nyelvű szerzeményei részesülnek előnyben.

A zeneboltokban levásárolható vásárlási utalványok mellett a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal 3 díjazottnak juttat fellépési lehetőséget a jövő évi Városnapok rendezvénysorozaton, továbbá a Kincses Kolozsvár Egyesület a jövő évi Kolozsvári Magyar Napokon biztosít fellépési lehetőséget a fesztivál kitüntetettjének. A Román Televízió magyar adásának szerkesztősége 3 nyertes zenekar számára biztosít stúdiófelvételt, az Udvarhelyi Fiatal Fórum egy díjazottat meghív a Peron Music fesztiválra.

A különféle fesztiválok szervezőivel az egyeztetés még tart, várhatóan további fellépési lehetőségekhez jutnak a díjazottak.

Lesz minden a versenyen túl is,

a fent említett Meropol zenekar mellett fellép Palma Hills, a Stoned, a Transylvanium.

A Román Televízió magyar adásának szerkesztősége a fesztivál egyik partnere, stábjuk felújította és a fesztivál rendelkezésére bocsátja az egykori Siculus fesztiválok archív felvételeit, ezeket csütörtökön, pénteken és szombaton 15 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a ZújGé-ben és a Városi könyvtár filmklubjában. Csütörtökön 18 óra 30 perckor az egykori felvételekből Kortöredékek címmel kiállítás nyílik meg, a felvételek egy részét a Haáz Rezső Múzeum bocsátotta a szervezők, másik része egykori szervezőktől, résztvevőktől került beválogatásra.

Siculus-szemle címmel összegzik mindazt, amit a fesztivál múltjáról, a hazai zenés mozgalmakról, dalszövegkultúráról tudni lehet. A szemle előadói: Boros Zoltán zeneszerző, rendező, a Román Televízió magyar adásának volt zenei szerkesztője, Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője, Balázs Imre József, költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, Demeter Csanád történész, Novák Károly történész. E szemlét kiegészíti a fiataloknak megszervezett tematikus kvíz, ahol csapatok versenyeznek a szemlén gyűjtött ismeretekből.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa által újjáélesztett rendezvény részletes programját a megtalálod ide kattintva.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2018-09-09 19:02:14
Gondolom, miért tiltották be annak idején:
A színpad díszlete a vadkender (cannabis) 6 méteres fotója volt.
Ezt Gigiék nem nézhették el Félixéknek

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."