Hétvégi választás: majdnem végleges eredmények

Megszámolták a szavazatokat a vasárnap lezajlott választások után , már csak nagyon apró változások várhatóak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

voting
voting
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2009. november 24., 09:27
0 hozzászólás. 


A vasárnapi urnazárás pillanatában egyből exit-poll eredményekkel szembesülhettünk, melyek már megmutatták melyik két államelnök-jelölttel találkozhatunk a második fordulóban. Nem változotta a két továbbjutó személye a szavazatok megszámlálása után, de a voksok megoszlása esetén tapasztalhatunk eltéréséket. A központi választási iroda tegnap este kiadott jelentéséből megtudhatjuk, a szavazatoknak 99,81 százalékát dolgozták fel, jórészt a külföldön leadott voksokra várnak még. Ettől függetlenül az eredmény hitelesnek tekinthető, nagy változásra már nincs esély.

Az összesítő lap szerint Traian Băsescu kis előnnyel megnyerte az első fordulót, ő az összes leadott szavazat 32,43 százalékát gyűjtötte be, szemben a második helyezett Mircea Geoană-val, aki a voksok 31,16 százalékát tudhatja magáénak. A harmadik helyezett kiléte sem meglepő, Crin Antonescut a szavazópolgárok 20,02%-a látta volna szívesen az elnöki székben. A negyedik és ötödik helyet nézve elmondható, hogy az RMDSZ nem szerepelt túl jól ezen a választáson, ugyanis Corneliu Vadim Tudor az érvényes szavazatok 5,55 százalékát kapta meg, ezzel megelőzve a szövetség jelöltjét, Kelemen Hunort, aki 3,84%-ot gyűjtött be.

A maradék hét jelölt elhanyagolható arányban kapott voksot, sőt még olyan is akad a listán, akire kevesebben szavaztak, mint ahány aláírást összegyűjtött indulásához. December 6-án esedékes a második forduló, végkimenetele pedig nagyon bizonytalan, ugyanis Crin Antonescu szavazói meg is erősíthetik Băsescu pozícióját, de teljesen meg is fordíthatják az eredményt.

Vasárnap egy népszavazáson is részt vett az urnákhoz járuló legtöbb állampolgár. Itt a részvételi arány 50,91% volt, tehát a referendum érvényesnek tekinthető. Az eredményeket nézve (itt is 99,81 százalékos feldolgozottásgnál publikált számokról beszélünk), a jelenlegi államfő mindkét javaslatát megszavazta a nép: a voksolók 88,84 százaléka gondolja úgy, hogy a parlamenti képviselők számát 300 főben kéne maximalizálni, és 77,78% véleménye szerint Romániának be kéne vezetnie az egykamarás parlamenti rendszert.

Ez a népszavazás érvényes, viszont a tövénybe való iktatása igencsak nehézkes. Traian Băsescu majdhogynem feleslegesen kérte ki az állampolgárok véleményét, ugyanis jogilag nem megfelelően készítette elő: Előbb egy javaslatot kellett volna benyújtson az Alkotmánybírósághoz (ezt is csak a kormány javaslatára), majd a parlament két háza kidolgoz egy egész alkotmánymódosító csomagot, amelyre szavazhat a nép. Băsescu eljárása nem ütközik törvényekbe, viszont ha nem választják meg újra, akkor el is felejtheti az ötletét. Ha pedig ismét az államelnöki székbe kerül, akkor is lesznek gondja a maximálisan 300 képviselőből álló egykamarás parlament megalkotásával.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."