Kultúra » Zene

nemEZ: Szebbé tenni a hétköznapokat

A sepsiszentgyörgyi folk-dzsesszt játszó nemEZ csütörtökön lép fel a Városnapokon, a Zanzibár előtt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

A nemEZ zenekar
Fotó: Gábos Albin
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. május 22., 14:03
0 hozzászólás. 

A székelykeresztúri Orbán Ferencet régóta ismerheti az udvarhelyi közönség, hiszen hegedűsként az Udvarhely Táncműhely tagja volt, zenét is írt előadásokhoz, lépett fel Cseh Tamás-emlékesttel a városban és még sorolhatnánk. Csütörökön a nemEZ együttes hegedűseként zenél a minifocipályán, most erről a csapatról kérdeztük.

Sajátos muzsikát játszik a nemEZ, immáron öt éve – melyek voltak a főbb mérföldkövek a csapat életében?

A születéssel kell kezdenem, ahogy említetted, idén lettünk ötévesek. Majd az első koncert is meghatározó, aztán a budapesti A38-as hajón tartott tehetségkutató eredménye, aminek köszönhetően játszodtunk Bécsben, továbbá megannyi bel- és külföldi koncertünnepek, aztán az első lemez, majd a második... s hogy létezünk ez is egy nagy dolog.

nemez1jo

Öten ötfélék vagytok, mondhatni ötfelől érkeztetek – mi a közös bennetek?

Kezdetben nemhogy ötfélék voltunk, hanem majdhogy ennyi felé szétszóródva is éltünk. Mára szentgyörgyiesedtünk. Közös bennünk az a szándék, hogy létrehozzunk olyan muzsikát, ami mindazon túl, hogy értéket őriz, megpróbálja szebbé és jobbá tenni a hétköznapokat.

Rengeteg népzenei és dzsessz-motívumot dolgoztok bele a dalaitokba, az alap talán mégis az erdélyi népzene. Mi alapján válogattok a zenékben, a hatásokban, mi alapján épül be valami a nemEZ muzsikájába?

Elég egyszerű a recept: megpróbáljuk újramuzsikálni azokat a népdalokat, amelyeket szeretünk. Vannak olyan dalok melyek ezt megengedik. Ez a kisebbik csoport... Mindemellett a magunk részét sem spóroljuk ki.

Mennyire áll szándékotokban Magyarországon is betörni az ottani zenepiacra, eddig hány és milyen fellépésetek volt ott?

Ha a kedves olvasó ellátogat a nemezband.com címre, szembesülhet azzal, hogy többször is megfordultunk már Magyarországon. Felejthetetlen koncertjeink voltak, a legprofibb hangosítástól a legfinomabb tokaji borokig minden jóban volt részünk. Igaz, újabban nem sokat utazunk. Ennek több oka is van: nincs összeköttető ember, másrészt, mi sem verjük a szervezők ajtaját ha kell, ha nem. Viszont ha tüzetesebben megvizsgálom a bensőmet, rájövök, hogy jobban szeretek itthon játszani pl. a gyermekelőadásaimmal is... persze, néha nem árt utazgatni - de ez hangszer nélkül is megy.

Új lemez mikor és milyen lesz, illetve mit terveztek idénre, jövőre?

Dédelgetjük a harmadik lemez-álmunkat. Egyelőre még kis lépéseket tettünk az ügy érdekében annál is inkább, mivel kétszer is basszusgitáros-válságba kerültünk. Úgy néz ki, most rendeződött a helyzetünk, s így az alkotásra is több minden - tehát kedv, idő - jut. Egy biztos, a saját zenei világ mellett, immár megkockáztatnánk szövegeket is írni.

Reméljük, hogy idén több alkalmunk lesz a találkozásra, ahogy most csütörtökön Székelyudvarhelyen, avagy július közepén a második  Székely Vágtán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."