Lyukasóra » Katedra

Popa I. Eneida: a román nyelv tanítása a fűtéspénzre hasonlít

Románból város szinten nálunk a legnagyobb az átmenési arány: 90 százalék fölötti. Tehát jó módszerekkel és következetességgel a tanár meg tudta tanítani.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

00-03-popa-refi
Popa I. Eneida történelem tanár, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatóhelyettese
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, LÁZÁR EMESE
2012. július 11., 13:46
0 hozzászólás. 

Mindig a bűnbakot szokták keresni, de most mindenkinek magába kell néznie.

A diák a rendszert, esetleg a tanárokat okolja, a politikusok a rendszerben dolgozó tanárokat, diákokat és így tovább.

Szerintem a legjobb nevelés a példaadás. Ki ad itt jobb példát? A média, a politikusok, a divatbemutatók, a kereskedők, a sztárok?

Nagy baj, hogy nem történt szerkezeti átalakítás, úgynevezett kurrikuláris-tartalmi reform nem volt Romániában. Hajmeresztő, hogy a sportiskolások ugyanabból az anyagból vizsgáznak történelemből, amit a társadalomtudomány osztályokban heti négy-öt órában tanulnak. Vagy matematikából ugyanazt kérik az ipari iskolákban, egy mechanika vagy faipari osztályban, mint a természettudomány osztályokban.

Szerintem manipulálják a százalékokat is. Maros, Hargita, Kovászna megye eredménye sokkal jobb, mint az olténiai. Nálunk sajátosság a román nyelv tanítása, amit a fűtéspénzzel tudnék összehasonlítani.

Hargita megyében keményebb a tél és hosszabb egy hónappal, mint Mehedinți megyében, ahol ugyanannyi pénzt kapnak az oktatási intézmények, mint itt.

Ugyanez van a nyelvtanítással: nagyon alaposan meg kéne reformálni.

Ezek az eredmények se nem jók, se nem rosszak. Áldozati generációk vannak a tanügyben: gyermekek és tanáraik.
Mi elégedettek vagyunk a 65 százalékos az átmenési aránnyal. Matematikából buktak a legtöbben, viszont románból város szinten a legnagyobb az átmenési arány: 90 százalék fölötti, tehát 45-ből csak 4 bukott meg. Tehát jó módszerekkel és következetességgel a tanár meg tudta tanítani.

A matematika tanításával voltak kemény viták, problémák.

Úgy érzem, hogy a lelkiismeretem tiszta, mert történelemből a vártnál jobbak az eredmények. Pár évvel ezelőtt a vizsgarend úgy változott, hogy két tétel a háromból forrásanyag értelmezés. Ha a tanulók megtanulják az algoritmust, hogy kell értelmezni ezeket a szövegeket, akkor csak, aki nem akar, az nem megy át, vagy aki buta és nemtörődöm.

Az esszéíráshoz mintákat adok, sokat foglalkozom forráselemzéssel. Sok iskolában, a tanulók hozzá vannak szokva a diktáláshoz, de az érettségin nem bemagolt szöveggel kell vizsgázni. A jegy nagyobb része azon múlik, hogy a tanuló miként tud értelmezni.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."