Lyukasóra » Katedra

Háromszor is nekifutnak az idei érettséginek

Próba, főpróba és az igazi, azaz érettségi 2013. Az első próba már lejárt, következik a főpróba, aztán az igazi megmérettetés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

Érettségizők egy iskolai folyosón
Az igazi vizsgáig még öt hónap van, a főpróba vészesen közel
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 18., 10:39
0 hozzászólás. 

Bő öt hónap van még hátra június 10-ig, az érettségi vizsga első szessziójának kezdetéig, de a végzősök már túl vannak az első próbán. Ezeket az előzetes vizsgákat házon belül oldották meg, azaz minden középiskola maga kellett, hogy lebonyolítsa az első félév folyamán.

Hargita megyében november 20. és december 10. között zajlott a vizsgasorozat, mintegy háromezer végzőst érintett. A tizenkettedikesek nem szóbeliztek, csak írásbeli dolgozatokat írtak az érettségi tantárgyakból. A tételek nem voltak egységesek, a feladatsorokat minden tanintézményben a szaktanárok állították össze és javították ki, szintén egyéni javítókulcs szerint értékelve a dolgozatokat.

Nem tudni milyen lett, de még javulhat

Az első próbaérettségin kötelező volt részt venni. A kiértékelt dolgozatok alapján összesített eredményeket minden érintett tanintézménynek karácsonyig kellett beküldenie a Hargita Megyei Tanfelügyelőségre, ahol a három hetes vakáció alatt összesítették az adatokat.

„A statisztika nem publikus, nincs értelme kiközölni, mert egyrészt ez csupán egy irányt adó és figyelemfelhívó teszt tanárnak, diáknak egyaránt, és, ahogy a tavaly is tapasztaltuk, az igazi érettségi vizsgán a mostani eredmény még javulhat – tájékoztatott a Megyei Tanfelügyelőség részéről Hodgyai László tanfelügyelő.

Annyi konkrétumot viszont elmondott: tény, hogy az első szimulálás statisztikája nem fényes, megyei szinten az átmenési arány mindössze 33,11 százalék. Az egyes tanintézményeket tekintve az arány széles skálán mozog. Van iskola, ahol a vizsgázók nyolcvan és van, ahol nulla százaléka kapott átmenő jegyet. Hodgyai szerint ez a részeredmény intő jel a diákoknak, akik reményei szerint összekapják magukat és akárcsak tavaly,  sokkal jobban fognak teljesíteni az igazi érettségin.

A júniusi szesszióig még egy, megyei szinten egységes időpontban és egységes, a tanfelügyelőség által összeállított vizsgatételekből álló próbán kell helytálljanak a maturanduszok. A próba második felvonásának időpontja és a tételek csak megyei és nem országos szinten egységesek - hangsúlyozta Hodgyai.

Érettségi tételek

Hargita megyében a tanfelügyelőség március 5-8. között bonyolítja le az igazi érettségit megelőző próbavizsgákat.

Bár még a megyei összpróba sem az igazi, de Hodgyai meglátása, hogy akkor van igazán értelme és reális eredménye az előzetes tudásfelmérésnek, ha az iskolák a valódi vizsgán is megtapasztalható feltételeket és körülményeket biztosítják, így a diákok már előzetesen belekóstolhatnak az érettségi valós hangulatába és szembesülnek azzal, hogy mi vár rájuk nyáron, az igazi vizsgán. 

Tavaly már minden vizsgaközpontban felszerelték a megfigyelő kamerákat, de ez nem jelenti azt, hogy minden középiskola rendelkezik ezekkel a biztonsági eszközökkel. A próbaérettségit természetesen ezek hiányában is le lehet bonyolítani, a tanfelügyelőség nem kötelezi az oktatási intézményeket a kamerák megvásárlására – tudatta Hodgyai, hozzátéve, hogy a teremben felügyelők is tudják megfelelő szigorral biztosítani a puskaportól mentes, korrekt vizsgát.

Érettségi menetrend

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapján közzétett tájékoztató alapján a 2012-2013-as tanév, a végzősök számára május 31-én ér véget. Az érettségi vizsgák június-júliusban zajló első szessziójára ezt megelőzően, május 27-31. között lehet beiratkozni.

A szóbeli vizsgák június 10-én, a román nyelv és irodalommal kezdődnek. Június 12-14. között anyanyelvből, június 17-21. között informatikai ismeretekből, június 25-28. között pedig idegen nyelvből szóbeliznek a végzősök.

Az írásbeli próbák július 1-jén a román nyelvvel kezdődnek. Július 2-án anyanyelvből, július 3-án a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, július 5-én pedig a választott tantárgyból írnak dolgozatot a diákok.

Az eredményeket július 8-án déli 12 óráig teszik közzé, az óvásokat ugyanaznap délután 4 óráig lehet benyújtani. A dolgozatokat július 9-11. között javítják újra. A végleges eredményt július 12-én közlik.

A pótérettségit augusztus-szeptemberben szervezik meg. Az őszi szesszióra július 15-19-én lehet beiratkozni. A szóbeli vizsgák menetrendje: augusztus 19-20. román nyelv, augusztus 19-21. anyanyelv, augusztus 20-21. idegen nyelv, augusztus 22-23. informatikai ismeretek.

A román írásbeli vizsgát augusztus 26-án, az anyanyelvet 27-én tartják, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból augusztus 28-án, a választott tantárgyból pedig augusztus 30-án mérettetnek meg az érettségizők.

A pótérettségi eredményeit szeptember 2-án teszik közzé, a fellebbezéseket ezen a napon 16 óráig lehet beadni. A megóvott dolgozatokat szeptember 3-4. között javítják ki, a végleges eredményeket pedig szeptember 5-én teszik közzé.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."