Lyukasóra » Katedra

Bárányt is érhet a tudás

Végéhez érkezett a Virgonc Tallér program Bétában: az évzárón az összegyűjtött tallérokat is elköltötték a gyerekek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

VirgoncVasar1
Évet zártak a virgoncok
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. június 23., 09:48
0 hozzászólás. 

A Három Hegy Ifjúsági Egyesület kezdeményezése, a Virgonc Tallér program az évzáróval a végéhez ért, legalábbis az idei tanévre. Azok a bétai, dobói és vágási kisiskolások, akik idén jól tanultak, templomba jártak, illetve egész évben aktívan részt vállaltak a közösség életben, most learathatták kitartásuk gyümölcsét.

A virgonc vásáron adathordozótól, a kirakós játékon át a vébé miatt igazán népszerű focilabdáig egy csomó mindent megvehettek, ha volt rá elég tallérjuk.

VirgonVasar

„Igazán jól sikerült a program" – fogalmazott Szabó Benedek Emese, a bétai általános iskola tanítónője, aki azt is elmondta, hogy például a Föld-napi takarításon egyetlen hiányzó sem volt, mert arra az alkalomra 10 tallér járt az aktív diákoknak. De templomba is rendszeresen eljártak a kisiskolások, és a tanulmányi eredményeiken is meglátszik a tallér-láz.

A legsikeresebb tanuló 220 tallért gyűjtött össze. Kevesebbet kaptak az előkészítő osztályba járók, ők naponta maximum 3-at takaríthattak be.

A vásárt igyekeztek egy meseszerű keretbe foglalni, így az évzáró után a diákok a bohóc vezényletével zajló körmeneten vásárolhatták le összegyűjtött tallérjaikat. A király kihirdette az elért tallérszámot, ott szekérre ültek, majd a begyűjtött „pénzzel" a vásárra ügettek. A talléros szekeret pedig két diák húzta.

VirgoncTaller8

A vásáron 3 tallérért lehetett beszerezni egy pakli magyar kártyát, egy könyvért 20-at, egy társasjátákért 40-60 fizetőeszközt kértek, a labdákért pedig 48-at kellett, hogy kiperkáljanak a vakációra készülő gyerekek.

A gyerekek már idejében tervezték, hogy mire költik a tallérokat

„A gyerekeket hallgatva, végignézve a boldog tekinteteken, elmondhatom, hogy sikeres volt a vásár és a program. Szerintük jövőre lesz igazi hatása, mert akkora tudni fogják, hogy mennyit is ér a tallér, és persze azt is, hogy milyen kézzelfogható tárgyakat vásárolhatnak majd, miért érdemes tanulni" – osztotta meg tapasztalatait Gál Barna, a Három Hegy Ifjúsági Egyesület tagja.

Hozzátette: a vásáron rájöttek, a gyerekek értékrendje menyiben különbözik a felnőttekétől. A szervezők nem emeltek a nagyobb értékű tárgyak értékén, hogy azt is megvásárolhassák a kicsik, de a gyerekek inkább a kisebb dolgokat, mint például a ceruzákat részesítették előnyben.

VirgoncVasar7

„Vannak olyan családok a faluban, akik ilyen játékokat nem engedhetnek meg maguknak, így mindenképp motiválta a gyerekeket a tanulásra a Virgonc Tallér" – tette hozzá a tanítónő.

A diákok nem csak tárgyakat, de tombolát is vásárolhattak, ennek nyereménye Bétában egy bicikli és egy malac volt. Dobóban egy bárányt és egy biciklit sorsolnak ki – itt a vásárt a következő hetekben szervezik meg.

VirgoncVasar9

A szervezők remélik, hogy az idei, kísérleti jelleggel indított programot jövő tanévtől nem csak a bétai és vágási, hanem egyre több iskolában szervezik majd meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."