Lyukasóra » Rendezvények

Könny és kacagás Tvrtko előadásán

Önfeledt nevetés torokszorító pillanatokkal – Vujity Tvrtko telt ház előtt tartott közönségtalálkozót Weisz Fannival az udvarhelyi ifiházban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

vujity02
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 15., 10:30
2 hozzászólás. 

„Egy nyolcvanhárom éves öregasszony miatt vagyok ma este itt" – kezdte színpadra lépése után Vujity Tvrtko újságíró, riporter, televíziós műsorvezető szerdán este a Siculus Ifjúsági Ház nagytermében tartott közönségtalálkozóján.

A riportfilmjeiről, könyveiről, jótékonysági akcióiról híressé vált médiaszemélyiség székelyföldi közönségtalálkozó-sorozatának udvarhelyi állomásán (ezt a sepsiszentgyörgyi Friss FM rádió és az Udvarhelyi Fiatal Fórum szervezte) székelyföldi származásának elmesélésével kezdte estjét. Apai nagyanyja a háromszéki Ozsdolán született 1906-ban s az udvarhelyi előadás előtt néhány órával életében először alkalma adódott találkozni sosem látott távoli rokonaival.

vujity05

„Nem nekünk a legrosszabb a világon" – jelentette ki Tvrtko, miután egy olyan statisztikát ismertetett, miszerint a pesszimizmus-optimizmus szempontjából vizsgált százhúsz országból Magyarország a 117. helyet foglalja el. Utána következik a polgárháború sújtotta Ruanda, a földrengés által tönkretett Haiti, valamint a világ legszegényebb országaként elkönyvelt Mozambik.

Tvrtko célja és álma olyan egyszerű embereket megmutatni a világnak, aki hétköznapi dolgot csinálnak, amikor dolgoznak, de ettől nagyszerűek – bebizonyítani azt, hogy bármennyire is rosszul érezzük magunkat a világnak ezen a felén, életkörülményeink luxusnak számítanak a világ nagy részéhez képest.

A TV2 műsorvezetője élete meghatározó élményeként elevenítette fel az utolsó hadifogollyal, Toma Andrással való találkozását, az idős, beteg ember 56 év után Magyarországra való hazatérését. Ami a viccesebb, de mégis nagyon szomorú élményeit illeti, észak-koreai, valamint türkmenisztáni útjairól is beszámolt.

Ezután levetítették az idén Haitin forgatott filmjét – a két évvel ezelőtti földrengés tönkretette az amúgy is szegény szigetországot. Tvrtko a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival, valamint Weisz Fanni szépségkirálynővel ment el a katasztrófa-sújtotta országba.

vujity07

A film után a találkozón jelen levő Fannival jeltapsolni tanították az udvarhelyieket, miközben Tvrtko elmesélte a lány olykor torokszorító, mégis pozitív törtnetét. „Velem éjszaka nem lehet veszekedni, mert lekapcsolom a villanyt" – emlékezett arra a meghatározó mondatra Tvrtko, amit Fanni Haitin mondott neki.

A közönségtalálkozó talán legmeghatóbb története a csíkszeredai Szabó Miklósné Hankó Ibolya nénié volt – kislány korában a bevonuló magyar hadsereg egy tisztje a karjaiba vette, miután leszavalta az Erdélyország című verset, ezt valaki lefotózta, s egy éve, állampolgársái kérelmének benyújtásakor derült ki, hogy az egykori katona unokája Csíkszeredában konzulként dolgozik.

vujity06

A torokszorító film után a találkozón szintén jelen levő, 83 éves Ibolya néni ismét elszavalta a verset a közönség nagy örömére, a találkozó legvégén pedig Weisz Fanni saját hangján megszólalva mutatta meg az udvarhelyieknek, hogy minden csalódásuk, rossz élményük és problémáik ellenére az életül szép és teljes lehet.

Vujity Tvrtko közönségtalálkozója legújabb könyvének (A királynő beszéde) dedikálásával, illetve közös fotózással zárult.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
acsaba
2012-11-15 10:59:58
Obersovszky Péter - Öljétek meg a Tévémacit !
72.. oldal
http://www.scribd.com/doc/49238016/Obersovszky-Peter-Oljetek-meg-a-Tevemacit
avatar
halacska
2012-11-15 11:57:48
én 83 éves fiatalasszonyt hallottam :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."