Lyukasóra » Rendezvények

Benne vagyunk a Rekordok Könyvében

Büngyürgettek, főztek, mértek, majd egyenesen Angliából ítéltettek: az töltött káposztás világrekordot kétszeresen sikerült megdönteni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

Világrekord mennyiségű töltött káposzta készült
Az első megkóstolt töltelék Benedek Árpád kezében
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. november 09., 13:46
1 hozzászólás. 

Ha vannak olyan székely ételek, amiket érdemes lehet nemzetközi szinten is ismertté tenni, akkor a töltött káposzta köztük van. A Kaufland és öt székelyföldi város által tető alá hozott kétnapos, világrekorder esemény ezért is volt jelentős: a lakmározás és rekorddöntés mellett minden bizonnyal hírnevet is sikerült szerezni ennek a jellegzetes ételnek.

Azt, hogy mekkora méretekről is volt szó ezen a rekorddöntési kísérleten, sem számokkal, sem képekkel nem lehet tökéletesen érzékeltetni. Érezni már a városi parkban is lehetett, hogy nagy dolgok főnek a sportcsarnoknál, de a káposztafőző kondér (üst? tartály? ciszterna?) látványa egyenesen letaglózó. Ezután már simán úgy kérek bárhol töltött káposztát, hogy „akkora legyen, hogy emelőgéppel kelljen porciózni".

Káposztát eszünk tonnaszám

A mostani rekordkísérlet célja egyszerű volt: elkészíteni a valaha egy edényben főzött legnagyobb mennyiségű töltött káposztát. A korábbi rekordot egyébként a vajdasági Gali Zoltán tartotta, aki 10300 tölteléket zsúfolt be egy 1418 literes lábosba.

Világrekorder mennyiségű töltött káposzta

Bár ez is óriásinak tűnik, gyakorlatilag eltörpül a Székelyudvarhelyen összehozott mennyiség mellett. A most használt üstöt Papp Jenő tervezte és készítette el, kimondottan erre az eseményre. Átmérője 3,1 méter, 70 centi magas, 4,6 köbméteres, és 1795 kilogrammot nyom. Ahhoz, hogy főzni is lehessen benne, 96 kilowatt energiára van szükség.

A kondér egyébként rekeszes felépítésű, vagyis nem egyetlen főzőtérbe kerültek be a töltelékek, hanem kisebb tárolókba: mindenikbe 1104, összesen 27104. Az elképesztő mennyiségű étel elkészítéséhez 780 kiló húst, 156 kiló rizst, 117 kiló hagymát, 20 kiló paprikát, négy kiló borsot és öt kiló fokhagymát használtak fel. A legtöbbet természetesen káposztából használtak el, összesen közel három tonnát.

A főzést Benedek Árpád gyergyószentmiklósi mesterszakács vezette, őt tizenhárom másik szakács segítette a munkájában, és további 250 önkéntes dolgozott a töltelékek elkészítésén.

The results are official

Mint minden egyes Guinness-rekord kísérlet esetén, most is hivatalos, a rekordokat jegyző szervezet által kirendelt bíró kísérte figyelemmel az esemény minden mozzanatát. Hozzánk Annabel Lawday érkezett, aki már korábban is kóstolt töltött káposztát, így gasztronómia szempontból is értékelte az ételt.

Komoróczy Zsolt ellenőrzi, mennyit mutat a mérleg

A bíró szerint nagyon ízletesre sikeredett a káposzta, de, ami a legfontosabb, új világrekord született: Székelyudvarhelyen 2960 kiló töltött káposzta készült egy edényben, amivel bekerültünk a Guinness Rekordok Könyvébe.

A rekorddöntés számos karitatív cselekedettel is járt. A főtámogató Kaufland áruház minden egyes töltelék után egy lejt adományozott az öt szervező város egy-egy szociális intézményének.

We have a new world record!

Így 27104 lejjel gazdagodott a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szociális osztálya, a kézdivásárhelyi gyerekelhelyező és szociális központ, a gyergyószentmiklósi Napsugár az Esőben Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthon. Az erről szóló csekkeket a Kaufland részéről Komoróczy Zsolt adta át a kedvezményezetteknek.

Túlélési ösztön a kondérnál

A töltött káposzta legnagyobb része szintén karitatív célokra lett felajánlva, árvaházakba és több idősek otthonába juttatták el, még az esemény napján, november 8-án. Mivel elképesztő mennyiségű káposztát főztek, ezért a rendezvényre érkező látogatóknak is jutott belőle bőven, négyesével osztogatták bárkinek, aki kért.

Nyomuljá', ingyé' van a kaja!

Ez volt talán az eseménye egyetlen negatív pontja, ugyanis az asztalok előtt sűrűn lehetett lökdösődő, tolakodó embereket látni, akik minél hamarább követelték a jussukat, nem voltak ritkák a „most már nekem is adjál!" és az „öt adagot, kérjél, ötöt!" jellegű mondatok.

Információink szerint a tömeg ennek ellenére gond nélkül feloszlott néhány óra után, és mindenki jóllakottan távozott. A káposzta finom volt, a világrekordot pedig leírni is jólesik.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kovacseszka
2014-11-09 17:10:40
FILM
https://www.youtube.com/watch?v=bHUSQCMFyoo

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."