Lyukasóra » Rendezvények

Nem elrettentenek, gondolkodásra késztetnek

Te leszel a főszereplője az Ifjúsági Házban felállított, drogokról szóló kiállításnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

bejarat
A Köztes Átmenetek bejárata, fotó: Török Tünde
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. december 05., 16:29
0 hozzászólás. 

Megnyitották a székelyudvarhelyi Ifjúsági Házban felállított, Köztes Átmenetek – a drog című interaktív kiállítást csütörtökön, és péntektől már az érdeklődő csoportok meg is tekinthették a tárlatot. Az Ifjúsági Házban tartott megnyitón Vass Orsolya, az UFF elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Háy Éva a program ötletgazdája beszélt, bejelentette, most utoljára vezet tárlatot, hiszen a továbbiakban kollégája, Varga Dániel vezeti majd a 2001-ben megalkotott kiállítást.

Már több mint 150 alkalommal építették fel az öt szobából álló helyszínt, köztük Székelyudvarhelyen is tíz évvel ezelőtt, viszont azóta újításokon, aktualizálásokon ment keresztül a tárlat. „A kiállítás egy terep, amit a szakmai vezető és a látogatók töltenek be" – mondta Háy Éva, majd hozzátette, ők nem rettentik el a hallgatóságot, nem vonnak le következtetést helyettük, azt nekik kell megtenniük.

megnyito

„Butaság lenne azt mondani, hogy a kiállítás megtekintése után senki nem fog drogot fogyasztani Székelyudvarhelyen, de reméljük, hagyunk egy olyan nyomot, amelyen el lehet indulni" – mondta az addiktológiai szakértő.

Gálfi Árpád polgármester is felolvasta beszédét, amelyben elmondta: úgy véli, nem söpörhetjük a szőnyeg alá a drogproblémák kérdését.

Két út előttem

Az ünnepi beszédek után a megnyitó résztvevői bepillanthattak abba, hogyan is történik egy tárlatvezetés. Először egy család nappalijába érkezünk, ahol videointerjúkban beszélnek szenvedélybetegek függőségük kialakulásáról, családi hátterükről. Ugyanitt két életrajzot hasonlítunk össze, Kovács „Kokó" István és Olaszy Csaba életútját, akik majdnem egy napon születtek, egyikükből olimpiai bajnok, másikból kábítószerfüggő lett.

A tárlat látogatói már ebben a szobában közelebb kerülnek egymáshoz az addiktológiai szakértővel folytatott közös beszélgetés során, amikor is a látottakról, saját magukról, illetve arról beszélgetnek, hogy miért érdekli őket a téma.

drogosszoba

A második terem falain egyes kábítószereket vagy azoknak csoportjait szimbolizáló alkotásokkal találkozunk, és beszélünk róluk, attól függően, hogy az éppen látogató csoportot melyek érdeklik. A Csíkszeredában ideiglenesen felállított tárlat vezetőjétől Forró-Erős Gyöngyitől megtudtuk, volt olyan iskolás csoport is városukban, amellyel a szexualitásról, az alkoholról és a cigiről beszélgettek, hiszen ezek voltak aktuálisabbak a fiataloknak.

A következő két teremben művészi alkotásokkal, kaleidoszkópon keresztül vetített kisfilmekkel, képsorozatokkal érzékeltetik kábítószerfüggők folyamatosan változó kapcsolatát a világgal, fogyasztói szokásaikat, a valóságtól való elrugaszkodásukat, majd egy utolsó teremben a helyi törvények és statisztikák bemutatásán kívül az érdeklődőknek lehetőségük van együtt megbeszélni a látottakat. „Látott már ez a terem döbbenetet, megkönnyebbülő sóhajt és sírást is" – mondta Forró-Erős Gyöngyi, az Áradat Egyesület pszichológusa.

Tanárok és szülők nélkül, bizalmasan

A kiállítás végigjárása után láttuk át igazán, mennyire személyre, jobban mondva csoportra szabott a kiállítás, attól függően, hogy a kábítószerek témájában mennyire érintett és tisztánlátó társaságot kalauzolnak körbe az addiktológiai szakértők, akik mindent megtesznek azért, hogy egy bensőséges viszonyt alakítsanak ki.

Éppen ezért a kiállítás íratlan szabályaihoz tartozik, hogy minden, ami elhangzik a tárlat végigjárása alatt, a résztvevők között marad. A látogatók megnyílását segíti elő az is, hogy a diákokat nem tanáraikkal vagy szüleikkel, hanem külön vezetik végig a drogkarrier állomásait bemutató kiállításon.

tevesszoba

Mindenesetre egy csoportnak akkor ajánljuk a részvételt, amikor sietés nélkül tudnak időt szánni rá, ugyanis a vezetők elmondása szerint az interktivitástól függően másfél-két órát tart az öt terem végigjárása. Ha az ember egy halom kérdéssel érkezik, és a bizalmas légkörnek köszönhetően fel is meri tenni ezeket, akkor lehet, hogy még két óra is kevésnek bizonyul, és hiányérzettel hagyja el az Ifjúsági Házat.

A kiállítás nem akar bigott kábítószerellenes lenni, nem azt mondja, hogy az első füves cigaretta után, az emberből egy utcasarkon vergődő heroinista lesz. Sokkal inkább a tudatra hat, a gondolatokra, illetve a helyes döntéshozatalban segít minden szidás, ijesztgetés nélkül.

A kiállítás megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges az Udvarhelyi Fiatal Fórum székhelyén, a Siculus Ifjúsági Házban, vagy 0266-213 371, illetve a 0756-022 932-es telefonszámokon. A tárlat csoportokban látogatható, amelyek legkevesebb 5, legtöbb 15 főből kell állniuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."