Erdélybe érkezett a Betlehemi láng

A Betlehemi Láng fénye Karácsonykor szerte Európát bevilágítja. Fényességet, melegséget, szeretetet visz a templomokba, az otthonokba, a szívekbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

betlehemilang
betlehemilang
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2009. december 14., 09:56
0 hozzászólás. 


1986 óta minden december derekán Betlehemben, a Születés-kápolna mécseséről gyertyát gyújtanak, és elindul a Láng féltve-vigyázva, őrizve, ápolva, továbbadva kézről-kézre, viharlámpásról-viharlámpásra, előbb repülőben, majd vonatokon, száguldó országúti autókban, biciklisen, gyalogosan, hogy karácsony estéjére eljuthasson bazilikákba és kis fatemplomokba egyaránt. Olykor faluszéleken virrasztva, várva, hogy fáklyás menet kíséretében vonulhasson be a templomba.

betlehemilang

Vannak helyek, ahol – mikor a falu határát eléri a Láng – megkondulnak a harangok és addig harangoznak, míg a Láng a templomba nem ér. Így vonul, vándorol a Láng, az osztrák cserkészektől a magyarországi cserkészekhez, tőlük Felvidék, Délvidék, Kárpátalja magyarlakta területeire, át a pirosvonalas határokon, és persze Erdélybe, s majd innen olyan emberekhez is, akik egyébként kis fenyőág mellett, egyedül töltenék a Szentestét.

Az erdélyi cserkészek először 1993 karácsonyán kapcsolódtak be ebbe a hagyományteremtő szent játékba. A nagybányai cserkészek Nagyváradról, zakatoló éjszakai vonaton hozták a Lángot, máskor Magyarországról hozta az Erdélyt "belángoló" cserkészautó. Néhánbetlehemi_lang_Becsbeny éve a sepsiszentgyörgyi cserkészek vették át a stafétát és hatalmas mécsesekben szállítják három országon keresztül a lángot.

Az idén december 12-én került sor az ünnepélyes lángosztásra Bécsben. A Romániai Magyar Cserkészszövetség tagjai is jelen voltak az ünnepségen, ahol a világ minden tájáról összesereglett cserkészekkel együtt vették át a Szeretet Lángját, majd a csikorgóhavas, sok mínuszcelsiusfokos éjszakának nekivágva indult a busz – és a Láng - szép karácsonyi küldetésére: hogy Szentestéig bevilágítsa Magyarországot, Erdélyt, Felvidéket, Kárpátalját, Vajdaságot.

Erdélyben a napokban több helyszínen is sor kerül az ünnepélyes Lángosztó szertartásra. Itt lehetőség nyílik arra, hogy bárki hazavigye a lángot, ezért kérünk mindenkit, hozzon magával mécsest, viharlámpát. Mindenkit mehet vallási hovatartozástól függetlenül.

Kolozsváron december 13-án került sor az ünnepélyes lángosztásra a Szent Mihály templomban, ahonnan a todai, nagyenyedi, magyarlapádi és szilágycsehi cserkészek vették át a lángot. Kolozsváron a Báthory István Gimnáziumban őrzik a szeretet lángját, innen veheti ét minden érdeklődő.
Szamosújváron december 20-án adják át a cserkészek a lángot a város magyar történelmi egyházaiban, majd december 23-án a már hagyományos, mintegy 500 km-es lángosztó körútra indulnak a mezőségi falvakba.
Marosvásárhelyen december 23-án kerül sor az ünnepélyes lángosztásra a Felsővárosi Református Egyházközség templomában.
Sepsiszentgyörgyön maguk a lánghozók osztják december 19-én a lángot 18 órától a Szent József templomban, ahonnan a cserkészek továbbviszik, hogy Karácsonyra Háromszék minden településére eljusson a láng.
Csíkszeredában december 19-én, 19 órától a Szent Ágoston templomban adják át a lángot. 20-án pedig a csíkszéki falvakba indulnak karácsonyi koncerttel egybekötött lángosztó körútra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."