Húszéves a romániai rendszerváltozás

Küzdelem és építés – húszéves a romániai rendszerváltozás jelmondattal nyitották meg tegnap délután a temesvári forradalmi emlékhetet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Tokes_Laszlo
Tokes_Laszlo
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2009. december 15., 15:49
0 hozzászólás. 


A megnyitón többek között felszólalt Füzes Oszkár, Szűrös Mátyás, Markus Meckel, Szőcs Géza és Tőkés László.

Szűrös Mátyás, volt köztársasági elnök kihangsúlyozta: húsz év távlatából megállapítható, hogy igazságot tett a történelem, hiszen Ceauşescu elbukott – mert a diktátorok sorsa az, hogy vagy kivégzik őket, vagy megőrülnek (ha marad egy kis lelkiismeretük). Ezzel szemben Tőkés Lászlót előbb püspökké, majd európai parlamenti képviselővé választották.

Szuros

Szűrös Mátyás

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete Tőkés húsz évvel ezelőtti kilakoltatásával kapcsolatban Tamási Áront parafrazálta: „azért vagyunk a világon, hogy ez a világ igazságosabb legyen, és mindenki otthon érezze magát benne” – így foglalta össze a református püspök akkori hitvallását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egykori temesvári lelkipásztor kiállása bebizonyította: egy nép igazsága melletti küzdelem nem valamely nemzet ellenében történik – és akkor ezt sok román milyen gyorsan megértette.

Markus Meckel, a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) rendszerváltó volt külügyminisztere többek között azt a pillanatot elevenítette fel, amikor a német rádiók tudósítani kezdtek a temesvári eseményekről, és ő miként kért segítséget képviselőtársaitól az itteniek számára. Az egyházi szerepvállalás kérdése kapcsán Meckel rámutatott: az NDK protestáns egyházai kiemelkedő szerepet játszottak a békés átmenetben, csakúgy, mint a lengyelországi katolikusok a Szolidaritás-mozgalom kiteljesedésében. A német rendszerváltó személyiség tömören összefoglalta a rendszerváltozások lényegét: a szabadság győzelme az igazság győzelme.

Markus__Meckel

Markus Meckel

Az ünnepség folytatásaképp Szőcs Géza bemutatta a Memento 1989–2009 című kiállítást. „Hírlapíróként” számára a mozgó tárlat lényege emlékeztetni és megmutatni. A volt ellenzéki költő szerint a Berlini Fal felépítése óta az európai kultúrát élénken foglalkoztatja a „fal” fogalma. Ennek kapcsán a „hallgatás fala” szintagmájának felvillantotta egy másik jelentésárnyalatát is: ezt a falat sokan építettük, mondta, és idézte Pink Floyd A Fal című zenedarabjának ismert sorát: „Te is csak egy tégla vagy a falban.”

Tőkés László rövid köszönetnyilvánításával zárult a megnyitó. A volt református püspök egyebek mellett kifejtette: a kommunizmus legnagyobb bűne, hogy szétverte az emberi kapcsolatokat, bizalmatlansággal fertőzte még a legbensőségesebb viszonyainkat is – és épp a közösség volt az, aki szembe tudott szállni a kommunista diktatúrával. Tágabb értelemben a nyilvánosság, a média is közösségként segített a küzdelemben.

Az ünnepség végén egy perc néma csenddel adóztak a temesvári forradalomban elhunyt áldozatok emlékének.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."