Ősztől változhat az érettségi

Már a szenátus előtt van az új tanügyi törvény, ami többek közt tartalmazza az érettségi változtatásait is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Ecaterina Andronescu
A régi-új tanügyminiszter
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. július 04., 10:33
0 hozzászólás. 

Az érettségi módosítására ősszel kerülhet sor – jelentette ki Ecaterina Andronescu tanügyi tárcavezető, aki az ideiglenesen kinevezett Liviu Popot váltotta tisztségében.

Ha elfogadják az érettségi változtatásait, akkor már a 2013-ban érettségizők szakuktól függően differenciált vizsgákon méretnek meg. Az aktuális tanügyi törvény szerint a differenciált érettségit 2016-ban vezetik be.

Újságírói kérdésre, hogy mi történik azokkal a tanulókkal, akiknek nem sikerül 2012-ben az érettségijük (2011-ben a tanügyminiszter azt szerette volna, hogy a sikertelenül vizsgázók elvégezhessék az első egyetemi évet, majd később tegyék le az érettségit) Andronescu azt felelte, hogy „2011-ben kb. 100 ezer érettségizőt hagyott el a társadalom. Senki nem tudja, hogy mi történt velük. Meg kell vizsgáljuk, hogy a szakmai iskolákban van-e hely, mert oda nem kell érettségi."

Ugyancsak erre a kérdésre válaszolva a tárcavezető megígérte, hogy egyeztet a tanfelügyelőségekkel, és beajánlja a sikertelenül érettségizők egy részét a munkaadóknak.

Az érettségi után kielemezzük a helyzetet és gyors megoldást próbálunk találni rá – fogalmazott az oktatási miniszter.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e a vizsgatermekben felszerelt kamerákról, megjegyezte, hogy szeretné, ha nem lenne szükség rájuk, és ha korrekt felügyelet működne a vizsgaidőszakban, de erről még nem tud nyilatkozni.

„Az országos képességvizsga tételeinek közepes szintűeknek kell lenniük. Ezek vizsgára és nem versenyre vannak kitalálva. A tételeknek nem szabad kétértelműeknek lenniük" – nyilatkozta a nyolcadikosok záróvizsgáján felmerült problémák kapcsán Andronescu.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."