Érvénytelen a referendum a választási iroda becslése szerint

Nagy valószínűséggel érvénytelen a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltásáról vasárnap rendezett népszavazás - derült ki a központi választási iroda (BEC) által éjfél után közzétett részvételi becslésből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Traian Băsescu
Băsescu visszatérhet hivatalába
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. július 30., 07:44
3 hozzászólás. 

A BEC szerint urnazárásig a választói névjegyzékben szereplők 45,92 százaléka adta le voksát. A népszavazás érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség.

A BEC közölte, hogy a részvételi adat becslés, amelynek során 18 242 szavazókörzet közül 2889-ből dolgozták fel az adatokat reprezentatív minta alapján. A felmérés hibahatára plusz-mínusz 3 százalék.

Mivel a részvétel több mint 3 százalékkal elmarad az 50 százalékos küszöbtől Traian Băsescu felfüggesztett államfő valószínűleg visszatérhet hivatalába.

Az urnazáráskor közzétett különböző exit poll-adatok szerint az urnákhoz járulók 84-88 százaléka szavazott Băsescu leváltásra, olyan körülmények között, amikor az őt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) a referendum bojkottálására kérte híveit.

Traian Băsescu úgy nyilatkozott: "a demokrácia fáklyája nem aludt ki, a román állampolgárok elutasították a 256 parlamenti képviselő és szenátor államcsínyét", és amikor visszatér az elnöki hivatalba, megpróbálja a társadalmi megbékélést előmozdítani.

Crin Antonescu ideiglenes államfő úgy nyilatkozott, hogy várni kell még a referendum végleges eredményére, de a központi választási iroda (BEC) és az eredményt hitelesítő alkotmánybíróság döntéseit mindenképp tiszteletben tartja.

Victor Ponta miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan államfőnek, akit ötmillió szavazattal választottak meg, és akinek a leváltására több mint nyolcmillió polgár szavazott el kellene gondolkoznia arról: megvan-e még a legitimitása ahhoz, hogy Romániát képviselje.

A legkevesebben a magyarlakta területeken mentek el szavazni: Hargita megyében a választói névjegyzékben szereplők 11,6 százaléka, Kovászna megyében 20,6 százaléka, Szatmár megyében 28,2 százaléka, Maros megyében 34 százaléka járult az urnákhoz.

"A romániai magyarság számára nem volt közvetlen tétje a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló népszavazásnak, ezzel magyarázható a magyar választók alacsony részvétele" - jelentette ki az urnazárás után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kolozsváron adott sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy azért nem volt közvetlen tétje a magyarok számára a népszavazásnak, mert nem volt magyar jelölt.

A politikus elutasította Crin Antonescu ideiglenes államfő nyilatkozatát, amelyben a politikus a romániai magyarokat azzal vádolta, hogy "bojkottálták" a népszavazást. "Elfogadhatatlan, hogy a magyarokat hibáztassák a referendum miatt, amelynek a végeredményét még nem is lehet tudni" - mondta az RMDSZ elnöke. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ a szavazáson való részvételre buzdította a magyarokat, akiknek azt ajánlotta, szavazzanak saját lelkiismeretük szerint.

Kelemen elutasította azt a kijelentést is, miszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsára maradtak volna otthon a romániai magyarok. Szerinte Orbán felszólításának nem volt hatása, mert más választások alkalmából sem hatottak az erdélyi magyar választókra a magyarországi politikusok nyilatkozatai.

Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei szervezetének elnöke szerint a romániai magyarok alacsony részvételi aránya azt mutatja, hogy ez a közösség inkább Băsescu oldalán áll, és nem tud "posztkommunista" politikai erőket támogatni. Nemes szerint az EMNP-nek és a Magyar Polgári Pártnak (MPP) a népszavazásról való távolmaradásra vonatkozó buzdítása is hatott a választókra.

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke szerint a székelyek azért nem mentek szavazni, mert nem értettek egyet a népszavazást kezdeményező Szociál-liberális Szövetség (USL) "törvénytelenségeivel és manipulációjával".

"Nem érthetünk egyet azzal, hogy ezt az országot nem demokratikus és alkotmányellenes eszközökkel irányítsák" - mondta az MPP megyei elnöke.

A referendum hivatalos eredményét várhatóan egy-két napon belül teszi közzé a BEC, ezt még az alkotmánybíróságnak is hitelesítenie kell. Ezek után térhet vissza a felfüggesztett Traian Băsesscu államfő az elnöki hivatalba - ha a BEC vasárnap esti részvételi becslés helytállónak bizonyult.

uh.ro/mti



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyisztork
2012-07-30 12:24:58
rmdsz???
Ha az rmdszre ilyen sokan hallgattak a referendumon valo reszvetelre vonatkozoan (11.6%)akkor hogy letezik hogy a helyhatosagi valasztasokon megis ok nyertek oriasi folennyel (szerintuk 90% os foleny)????
Mi valtozott egy honap alatt???? 90% a a valasztoknak akkor rmdszt akart most meg csak 11% aki azt teszi amit az rmdsz mond????
avatar
bodoattila86
2012-07-30 14:51:48
Nyisztork - Kerdesedre a valasz meg van irva, csak el kell olvasni figyelmesen a cikket ! A helyhatosagi valasztasok kicsit kulonboznek az allamfo lemondatasara ropteben megszervezett viccre ami tegnap lezajlott. Az a teny, hogy a magyarsag nem vett reszt nagy szamban a tegnapi szavazason azt jelenti, hogy elege van a sok mocsokbol amit a honatyak egymas hatara lapatolnak.
avatar
joskaa
2012-08-01 11:59:10
Azt már olyan hamar elfelejtetük, hogy amikor hatalomra léptek egyböl a Marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozat beszüntetését kérték. Már látszik is eredmény a bejutotak fele-fele arány után fizetésesre 110 román kapot helyet magyar egy sem.ezek után még menjünk szavazni.A 46%-nak a 90% szavazot rájuk ez a nyereség.A honagyák 22 év allat nem tudták megoldani lám mit csinálnak elenzékben.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."