Drága lesz kijutni a kórházból

A beutalt páciensek kötelesek lesznek fizetni azért, hogy elhagyhassák a kórházat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Vizitdíj
Labor- és vizitdíjat is fizetni kell
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. augusztus 03., 19:50
10 hozzászólás. 

Az intézmény kategóriájától függően 40 - 80 lejt. Ez alól csak a gyerekek, terhes nők és a kisnyugdíjasok a kivételek – olvasható egy kormányhatározat-tervezetben, amelyet az egészségügyi minisztérium bocsátott ma közvitára.

Amit nem az orvos zsebébe teszünk

A tervezet szerint azok az egészségügyi biztosítottak kell elbocsátási díjat fizessenek, akik egy teljes napot vagy annál többet töltöttek kórházban, és olyan ellátásban részesültek, amelyek költségeihez a biztosítottaknak is hozzá kell járulniuk. Hozzájárulást kell fizetni az általános orvosi, az ambuláns szakklinikai de még a rehabilitációs ellátásokért is.

Napközbeni orvosi ellátásért távozáskor 60 lejt kell fizetni az I-es és I M kategóriába tartozó kórházakban, 50-et a II és II M, 40-et a III-as, 30-at a IV-es és 20 lejt az V-ös kategóriában, valamint a besorolatlan egészségügyi intézményekben.

A folyamatos ellátást biztosító intézményektől való távozáskor 80 lejt kell fizetni az I és I M, 70 lejt a II és II M, 60 lejt a III, 50 lejt a IV, 40 lejt az V kategóriás és a besorolatlan kórházakban.

Vizit- és labordíjat is szednek

A konzultációk ára (vizitdíj) is változik az orvos rangjától függően: 4 lejbe kerül az általános és a szakorvosok esetében, legtöbbet pedig a főorvosi rendelésnél kérhetnek el, ennek összege 5 lej. A szakorvosi ambuláns ellátás vizitdíja 5 lej, ha ugyanezt főorvos végzi, akkor 7 lej.

Ha egytől ötig terjed a laborvizsgálatok száma, akkor 5 lejt, ha hat és tíz közötti laborvizsgát végeznek el, akkor 10 lejt, míg a tíznél több ilyen vizsgálatért 20 lej hozzájárulást fizetünk majd.

A járóbeteg-ellátás során röntgenvizsgálatért és más, képalkotó eljárásért is 5 lejt kell majd fizetni.

A magasabb szintű ambuláns vizsgálatok tervezett díjszabása a következő: mágneses rezonancia-vizsgálat (MRI) – 150 lej, kontrasztanyaggal végzett MRI – 250 lej, CT – 100 lej, kontrasztanyaggal végzett CT – 150 lej, angiográfiás vizsgálat – 80 lej, szcintigráfiás vizsgálat – 100 lej.

A családtervezési tanácsadás, homeopátiás és akupunktúrás szaktanácsadás 4 és 5 lejbe kerül majd, míg egy akupunktúrás kezelés ára 10 lej kúránként.

Kik mentesülnek a fizetés alól

Az összes felsorolt díjszabás a beutaló alapján történt ellátásra érvényes.

Nem kell külön fizetni a pszichológiai és logopédusi kiegészítő konzultációkért, akárcsak diagnosztikai és gyógyászati szolgáltatásokért, az orvosi és sebészeti kezelésekért, valamint a sürgősségi orvosi-sebészeti kezelésekért sem.

A hozzájárulás fizetése alól mentesülnek a 18 év alatti gyerekek, a 18 és 26 év közötti tanulók/egyetemisták, inasok, akiket nem fizetnek a munkájukért, azok a személyek, akik speciális betegségük miatt részesei az egészségügyi minisztérium valamely országos programjának, és nincs sem jövedelmük, sem nyugdíjuk, a 740 lej alatti nyugdíjból élők, a terhes nők a terhesség követését szolgáló eljárásokért, illetve teljesen ingyenesen látják el azokat a terhes nőket, akiknek egyáltalán nincs jövedelmük, vagy az országos minimálbérnél kevesebbet keresnek.

uh.ro/manna.ro



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lachko
2012-08-03 21:54:28
még mit nem....
Aki ezt kitalálta az legalább 3 évig feküdjön a korházban olyan MIII-MV-ben ...
avatar
Milan Yorgi
2012-08-03 23:17:44
Aztat..
ehemm : aki ezt a hatarozatot hozta,tekintsen kicsit magaba! Nem vagyok meggyozodve arrol hgy ez 1 normalis ember!Szerintem nem is ep elmeju. De ne busuljatok! Egyszer mindennek vege lesz..ahgy A.Einstein is mondta.
avatar
udvarhely.eu
2012-08-04 00:03:53
Sokszor a leggyengebbekbol lesznek a politikusok,
es ez is egy ilyen csodabogar. A marha meg arra sem gondolt, hogy legalabb magyarazatot adjon az osszegekre. Kerek osszegek, halvany goze sincs mire kerne el a penzt.
avatar
Isty
2012-08-04 13:50:27
hihi
Rendben es akkor a kotelezo egzsegugyi biztositas osszege csokken-e vagy eltorlik-e?
avatar
csaincsa
2012-08-05 17:20:04
munkanelkulieknek ingyenes
ÉLJENEK A CIGÁNYOK!!!!!
avatar
kopasz
2012-08-05 21:33:58
kopasz
Mocsok kocsog Romania a vezetosegevel eggyutt....szegyenek vagytok!!!
avatar
ferrari71
2012-08-06 11:12:44
...udoritó ez az ország...
Szerintem ez pont az auto útadó mintájára készült , mivel azt is 2-szer fizettetik meg az emberekkel , egyszer bele van építve a benzin árában és még egyszer ki fizettetik készpénzben is . Meddig mennek ezek a hülyeségek még tovább , azt nem lehet tudni .Ezért van az ország ott ahol van , mert ilyen agyalágyultak ilyen törvényeket álmodnak meg
avatar
helyes
2012-08-08 12:22:02
És mire fizetjük azt a kurva nagy egészségbiztosítást akkor? Mindent kitalálnak csak fizessünk, és aki nem dolgozik jobban él, mint aki dolgozik.
avatar
nakiakiraly
2012-08-08 12:41:11
"csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az é
Kedves kommentezők!
Legyetek szívesek, és fogalmazzatok egy kicsit pontosabban.
Mit jelent az, hogy "kurva nagy egészségbiztosítást"? 300 vagy 3000 lej? És mennyibe kerül a kórházban egy nap? (felszerelés, alkalmazottak, gyógyszerek stb...)
És most arra kell gondolni, hogy a vidéken élő munkanélküliek jobban élnek, mint a nagyvárosokban dolgozó vezető beosztásban levők? ("aki nem dolgozik jobban él, mint aki dolgozik.")
Lehet, hogy bizonyos dolgokat többszörösen fizetünk, de másként nem lehet megoldani, hogy akinek van egy régi Daciája és keveset közlekedik NE ugyanannyit fizessen, mint akinek van pénze és sokat is van az ország útjain. Akinek van autója az kifizeti készpénzben az adót, ha sokat jár vele, akkor arányosan megint fizet. Ilyen egyszerű.
avatar
attila78attila
2012-08-08 13:54:20
level.
az aki kitalalta ezt vagy kitalaltak!! az legalab 1 evet a korhazba kelene tolcson mind beteg!!! es ra is ezek vonatkozanak nemhogy o miniszter es nekinemkel fizetni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."