Szénafesztiválon tiltakoznak Verespatakon

Verespatak és térsége páratlan szépségű természeti tájainak bemutatására, idegenforgalmi vonzerejének növelésére rendezik meg a Szénafesztivált (Fanfest).

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szénafeszt
Szénafeszt (Fanfest)
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. augusztus 17., 10:55
0 hozzászólás. 

A fesztiválon román és külföldi környezetvédelmi aktivisták is részt vesznek.

A fesztivál szerdán kezdődött, és augusztus 19-ig tart - közölte csütörtökön Tudor Brădățan szervező. A Mentsétek meg Verespatakot! nevű civil mozgalom a fesztivállal is tiltakozik a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás ellen.

A rendezvénysorozatot idén a településen többnyire magánterületeken szervezik, hogy a helyi hatóságok ne akadályozhassák annak lebonyolítását. Néhány közterületet is igénybe vesznek, ezek használatára a szervezők megkapták az engedélyt a helyi hatóságoktól, amelyek támogatják a bányaberuházás megvalósítását - magyarázta a szervező.

Az idei Szénafesztivál jelszava: Őrizd meg a hegyeket - Verespatak ellenáll a kultúra révén! A fesztiválon külföldi és román környezetvédelmi aktivisták is jelen vannak, akik beszélgetéseken vesznek részt, de lesznek az épített örökséggel, irodalommal kapcsolatos eszmecserék, színházi előadások, koncertek és a gyermekek számára is különböző foglalkozásokat szerveznek.

Tudor Brădățan szerint hangsúlyt fektettek a családosoknak szóló programokra is, hiszen az előző években már nagyon sokan érkeztek gyerekekkel a Szénafesztiválra. A szervezők az idén jóval több látogatóra számítanak, mint tavaly az előzetes foglalások alapján.

A szervezők ezzel a fesztivállal is támogatni akarják azokat a verespatakiakat, akik nem akarják elhagyni a települést, a bánya megnyitása esetén ugyanis a falu nagy része eltűnne a föld felszínéről. A fesztivál látogatói a helyiek házaiban foglalhattak szállást, de a gazdaságok udvarában is sátrakat verhetnek fel.

Verespatak az Érchegységben található, ahol a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyesvállalat Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni. A beruházás megnyitása mintegy 15 éve húzódik, az engedélyezés jelenleg is folyamatban van.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."