Nem lesz aranybánya Verespatakon

Védett műemlékvédelmi területté nyilvánította a kulturális minisztérium Verespatak települést, ahol a Rosia Montana Gold Corporation vállalat akart aranybányát nyitni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Verespatak1-uh
Aranybánya
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. január 15., 11:19
0 hozzászólás. 

Adrian Balteanu, a kulturális miniszter műemlékvédelmi tanácsadója elmondta, hogy a területen nem lehet bányászati tevékenységet folytatni. A települést 2 kilométeres övezetben nyilvánították védetté úgy, hogy felkerült az A kategóriás műemlékvédelmi listára - írta az AFP hírügynökség.

Romániában az A kategóriás műemlékek nemzeti fontosságúnak számítanak.

Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyesvállalat akart ciántechnológiás aranybányát nyitni. A beruházást számos román civil szervezet, az ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia és Magyarország is ellenezte környezetvédelmi aggályok miatt.

A kanadai Gabriel Resources több mint tizenöt éve próbálja megszerezni a Verespatakon és környékén rejlő mintegy 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelési engedélyét. A román parlament 2014 júniusában utasította el bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet. Verespatak védett műemlékvédelmi területté nyilvánítása újabb akadályt jelent a beruházás útjában.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."