Borbély: az RMDSZ önállóan indul a parlamenti választásokon

Az RMDSZ politikai alelnöke arra reagált, hogy az EMNP és az MPP közös magyar jelöltlisták állítását szorgalmazza.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Borbély László
A magyarsággal kötünk szövetséget
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. szeptember 07., 08:20
0 hozzászólás. 

Előző nap Toró T. Tibor, az EMNP elnöke bejelentette: pártja mindenképpen részt vesz decemberben a parlamenti választásokon, lehetőleg egy minél szélesebb magyar összefogás részeként, a közösen kialakítandó erdélyi magyar nemzeti minimum képviseletében.

Az EMNP elnöke megismételte felhívását a 2009-ben létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) megújítására. A fórumban a magyar pártok és szervezetek közösen határoznák meg az erdélyi magyar nemzeti minimumot, amelyet a magyar képviselőknek, szenátoroknak kell majd Bukarestben képviselniük.

"Az RMDSZ megnyerte az önkormányzati választásokat, bebizonyította, hogy élvezi a magyarság bizalmát. Készülünk a parlamenti választásokra, nem fogunk közös listán indulni senkivel: mi a magyarsággal kötünk szövetséget" - mondta az RMDSZ politikai alelnöke.

Borbély László hozzátette: a magyar pártok nem köthetnek választási szövetséget, mert nem tudnák elérni a koalíciókra érvényes 8 százalékos parlamenti küszöböt, saját listáin pedig az RMDSZ nem kíván EMNP-s vagy MPP-s jelölteket indítani. Mint mondta, nincs szükségük olyanokra, akik a választások után rögtön hátat fordítanak az RMDSZ-nek.

"Bebizonyította ez a két kis párt, hogy nem képesek partneri kapcsolatra. Hogy nézne ki ez a magyar válogatott a román parlamentben, ha másnap két vagy három ember venné a kalapját, és azt mondaná, hogy semmi közöm a válogatotthoz? Ez történt Tőkés Lászlóval 2009-ben, mikor jóhiszeműen feltettük őt első helyre az RMDSZ-listán, RMDSZ-politikusként került be az Európai Parlamentbe, és azóta megtett mindent annak érdekében, hogy ne csak kritizálja az RMDSZ-t, hanem hogy egy új pártot hozzon létre" - fejtette ki pártja álláspontját a szövetség politikai alelnöke.

Hozzátette: tárgyalhatnak egyéb témákról, de nem a választásokról, hiszen az RMDSZ már megkezdte a felkészülést, és szeptember végén lezárja a jelöléseket. A politikus ugyanakkor kihívásnak nevezte az ötszázalékos parlamenti küszöb teljesítését is, mert szerinte minden jel arra vall, hogy magas lesz a román részvétel.

"Kötelességünk megértetni a magyarsággal, milyen fontos a részvétel, milyen fontos, hogy legyen egy hiteles érdekvédelmi szövetség a parlamentben, amely képviseli az érdekeiket" - mondta Borbély László.

manna.ro/mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."