Feljelentheted az adócsalókat

Ösztönző adózás és kedvezmények járhatnak, ha adócsaló személyekről, vagy cégekről adunk ki információt az adóhivatalnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Pénz
Készül a besúgó-törvény
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. szeptember 14., 15:35
3 hozzászólás. 

"Svédországban vizsgáljuk meg a „besugó-rendszert", ami ott nagyon jól működik, és nálunk is bevezethetnénk" – nyilatkozta Liviu Voinea, a pénzügyminisztérium államtitkára, aki e célból a svéd törvénykezést tanulmányozza.

Ott az embereket postán értesítik adójuk befizetéséről, de arról is, ha egyik-másik szomszédjuk jóval kevesebbet fizetett be. Az adóhatóság arra alapoz, hogy az emberek ismerik legjobban szomszédjuk anyagi helyzetét, és azoknak, akik korrekt információt szolgáltatnak ezekről a személyekről, azokat adókedvezményben vagy jutalomban részesítik – fogalmazott az államtitkár.

Voinea két hét múlva megy Svédországba, hogy az ÁFA befizetés módszeréről és a személyi tulajdon adózásáról tájékozódjon. "Nagyon fontos a személyi tulajdon reformja. Mi a GDP 0,7 százalékát gyűjtjük be tulajdonadóból, míg Lengyelország 1,1 százalékát és az európai átlag 3 százalék körüli. Nálunk túl sok a kivételezés" – jelentette ki az államtitkár.

Az Amerikai Egyesült Államokban, az Internal Revenue Service programja a besúgóknak a befizetett adó 30 százalékát kitevő összegű jutalmat biztosítanak.

Legutóbb a svájci UBS bank egyik amerikai bankárja 104 millió dollár jutalmat kapott, mert nyilvánosságra hozta azokat az információkat, melyekkel a pénzügyi csoport gazdag amerikaiakat segített, hogy azok elrejtsék jövedelmüket, így kevesebb adót fizettek.

uh.ro/manna.ro



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-09-14 22:40:30
...csak ez a díszköcsög azt felejtette megemlíteni, hogy azokban az országokban sokkal nagyobbak a fizetések, nem beszélve arról, hogy hagyják az embert élni...
avatar
ooloo
2012-09-15 11:57:41
erre van lehetőség
Svédországban vizsgáljuk meg a „besugó-rendszert", ami ott nagyon jól működik, és nálunk is bevezethetnénk"

Mi vaan??? a svédek elbújhatnak a román besúgórendszer mellett...
avatar
vogul
2012-09-15 23:24:37
emlékezzünk...
Ezeknek az országoknak nincs olyan "besúgó múltjuk", mint nekünk. Úgyhogy nem lehet a dolgokat egy kalap alá venni. Ha náluk ez állampolgári kötelezettségnek minősül, és jogosan, akkor nálunk ez legalábbis visszatetsző (ha nem undorkeltő), tekintve, hogy az állam náluk védi a polgárt, nálunk viszont nyomorítja ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."