Megfizetsz a zaklatásért

Súlyosan büntetik ezentúl a szexuális és/vagy lelki zaklatást. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

zaklatas
Tízből négy nő nem érzi magát biztonságban nappal sem az utcán.
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2018. augusztus 02., 15:26
0 hozzászólás. 

Klaus Iohannis államfő kihirdette csütörtökön a férfiak és nők esélyegyenlőségéről szóló, 2002/202-es törvényt módosító és kiegészítő törvényt, amely tiltja a szexuális és lelki zaklatást nyilvános térben és magánterületen egyaránt.

„Tilos a szexuális és lelki zaklatásra irányuló mindennemű cselekedet, nyilvános térben és magánterületen egyaránt” – szögezi le a jogszabály.

A tervezet ugyanakkor 3 ezertől 10 ezer lejig terjedő bírság kiszabását teszi lehetővé abban az esetben, ha a tett nem minősül bűncselekménynek.

Mit is jelent a szexuális zaklatás?

A törvény szerint minden olyan helyzet zaklatásnak minősül, amikor valaki nemi identitása miatt nemkívánatos, sértő, megfélemlítését, megalázását, megsértését célzó vagy eredményező bánásmódban részesül.

A szexuális zaklatást arra értik, ha valaki szexuális töltetű, nemkívánatos gesztusok, vagy megjegyzések áldozatává válik, amik méltóságának megsértését, megfélemlítését, megalázását célozzák, vagy eredményezik.

A lelki zaklatás (még) nem tiszta

A törvénymódosítást kezdeményező Oana Bizgan-Gayral független képviselő az indoklásban azt írta, Romániában annyira elterjedt a zaklatás, hogy tízből nyolc nő nem érzi magát biztonságban éjszaka az utcán, négy pedig nappal sem. A nők hetven százaléka nem reméli, hogy bárki közbelépne, ha zaklatás áldozatává válna.

A „lelki zaklatás” fogalmát a törvény nem tisztázza.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."