Demográfiai felmérés: a romák szaporábbak

Két és félszer jobban szaporodnak a romák, mint a románok derül ki egy napokban közzétett felmérésből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Ciganygyerekek
Ciganygyerekek
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. február 03., 11:53
4 hozzászólás. 


A Központi Demográfiai Intézet 2002-es adatai alapján Romániában növekvőben a cigánytársadalom, köszönhető ez a románok magas halálozási rátájának és a növekvő roma születési mutatónak . Az erre vonatkozó információkat Vasile Gheţău, a Román Akadémia berkeiben működő Központi Demiográfiai Intézet igazgatója tette közzé.

Míg a románok esetében 10,2 születés jut 1000 lakosra, addig a romák esetében ez a szám 25. Ez az arány tapasztalható a születések számánál is: egy román nő átlagosan 1,4 gyereknek ad életet, a cigányoknál viszont 3,1 újszülött jut egy roma anyára.

Ciganygyerekek
Illusztráció

Vasile Gheţău továbbá azt is elmondta, hogy a cigányok száma illetve a hozzájuk kapcsolódó demográfiai jellemzők csak részben ismertek, ugyanis sokuk nem vallja be, hogy ehhez az etnikumhoz tartozik.

Ugyancsak ebből a felmérésből derül ki, hogy egy elöregedő társadalomban élünk, hiszen 100 felnőtt (gazdaságilag aktív) személyre 24 gazdaságilag inaktív, azaz 65 évnél idősebb ember jut. Egyszóval az elhalálozások száma jóval nagyobb, mint a születéseké. Ha ez így halad tovább, akkor 2050-re 100 felnőtt 54 idősebbet tart majd el.

Pozitívumról is beszélhetünk, hiszen 2002-ben a gyerekek csupán 8 százaléka származott felsőfokú végzettséggel rendelkező anyától, viszont 2008-ra ez kétszer annyira, 17 százalékra növekedett.

Mindezek ellenére az emberi jogokat védő nemzetközi szervezet, az Amnesty International diszkriminációval vádolja Romániát. Országunkban a romák házait lerombolják és az egészségügyi állapotuk romlófélben van, derül ki a fent említett szervezet kedden közzétett tanulmányából. A felmérés rámutat arra is, hogy Csíkszereda peremén 75 kisebbségi él fémkabinokban és különböző kalibákban, ahol több család rendelkezik kisgyerekkel.

A román hatóságok meg kell akadályozzák a romák erőltetett kilakoltatását és mihamarabb megoldást kell találjanak a szeméttelepek mellett illetve a rossz körülmények között élők költöztetésére – áll az Amnesty Internetional felmérésében.

Forrás: Capital


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Csedo
2010-02-03 12:41:00
Olyant mondjal amit nem tudunk :P
avatar
ipopescu
2010-02-03 15:46:46
Ehez nem volt szukseges semmilyen felmeres. Ezt mindenki tudja!!
Epp ez lesz a vesztunk, nekunk is a romanoknak is. Marad az orszag nekik. Ilyen alapon meg is erdemlik !!!
avatar
keri09
2010-02-03 23:41:56
Szerintem ebben a felmeresben mi mint magyarok is romanokkent szerepelunk... de mi csak rontottuk az aranyokat...
Amnesty hiaba veri a nyalat... mert ha valaki nem akar beilleszkedni akkor azt kellene kenyszeriteni??
avatar
Szumi
2010-02-04 09:53:05
Ez nagyon komoly és burkolt veszély: a roma szaporaság. Most még nyogodtak a kedélyek, mert a mérleg nyelve nem billent még demográfiailag a roma oldalra, de nemsokára...Több megoldás is van ennek kezelésére. Az első a nevelés (szexuális is) lenne - de mivel ez nem annyira érdekes számukra mint a kefélés össze-vissza, így maradna az állami segélyek teljes megvonása például a 3-ik gyerek után, hogy ne romoljon a születési statisztika sem. A többi megoldásról nem szólok, mert nem hivatalosíthatóak...Ez az én véleményem, és mégegyszer hangsúlyozom, hogy ez komoly probléma...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."