Színes » Életmód

Te sem böjtölsz? Pedig megérné

Milyen betegségek esetében gyógyszer a böjt? A kalóriamegvonás hatásait vizsgálták.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

bojtos-anyag-kikep
Te sem böjtölsz?, illusztráció
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. február 28., 20:07
0 hozzászólás. 

Egyedülálló kísérletet folytattak Oroszországban, Németországban és az Egyesült Államokban a böjt tudományos vizsgálata terén.

Több tanulmány, szakcikk, illetve az egykori Szovjetunióban még könyv is megjelent a kidolgozott módszerekről, utóbbit azonban sohasem fordították le más nyelvekre. Ettől függetlenül a későbbi években más országok tudósai hasonló következtetésekre jutottak: ezeket mutatja be egy francia rendezésű ismeretterjesztő film, ami képes akár gyökeresen is megváltoztatni a szemléletünket a koplalásról.

A film bemutatja egy, a Bajkál-tó közelében lévő, úgynevezett  böjtközpont működését: Oroszországban több évtizedig, több ezer páciens bevonásával kutatták a böjtölés mechanizmusát. Ez a kutatás szolgált alapul egy, a böjtöt alkalmazó orosz orvosi módszernek, amit szigorú vizsgálatok és felügyelet alatt végeznek a Gorjacsinszki szanatóriumban, a szibériai fennsíkon.

A böjtközpont 22 éve működik és azóta cukorbetegek, asztmások, elhízottak, reumások, szívbetegek, magas vérnyomásosok, allergiások már 1-2 böjtkúra után teljes tünetmentességről számolnak be.

A központban vízen kívül semmit nem fogyasztanak, de minden terápia személyes megfigyelések és folyamatos laborvizsgálatok alapján történik. A szigorú módszerekkel lépésről-lépésre megtanítják a szervezetet saját tartalékaiból élni.

A böjt alatt hetekig nem lép fel táplálékhiány a szervezetben

A filmben több páciens beszámol tapasztalatairól. Kiderül, hogy az ételmegvonás csupán három napig nehéz, amíg a lebontás történik. Utána a szervezet átesik egy holtponton és következik az acidózis krízis, ami gyengeséggel, fejfájással szédüléssel jár. Ilyenkor a szervezetből kiürül a glükóz.

Miután a szervezet átáll, és elkezd saját zsírtartalékokból glükózt előállítani a tudat kell megküzdjön az „orális fixációval" vagyis az evési kényszerrel. Ilyenkor a gyomor nem éhes már, a tudatunk enne.

 

„Ha egy új gyógyszert vizsgáltam volna és ilyen eredményeket kapok, akkor naponta bombáznának ajánlatokkal. Anyagi segítséget, kutatási támogatást kínálnának, de ha a böjtről van szó csupán annyit mondanak: nagyon érdekes" Dr. Andreas Michalsen, Németország

A megfigyelések összegzéseként az orvosok elmondják, hogy a sokszor több hetes teljes ételmegvonás alatt nem lép fel a szervezetben valós táplálékhiány. Egyes esetekben megfigyelhető a C, D, E vitaminok hiánya és az anyagcsere egyes elemeinek csökkenése, de egy átlagos 12 napos böjt után nem éri el a kritikus szintet semmilyen hiány a szervezetben.

Végeredményben a böjt képes mozgósítani a teljes szervezetet, és serkenteni a gyógyító folyamatokat.

A böjttől egy idő után erősödik a szervezet

Valter Long biológus kísérletei a filmben szintén a igazolják a böjt immunrendszerre gyakorolt jó hatását. A Dél-Kaliforniai egyetemen kemoterápiás gyógyszerek dózisát növelte meg állatok szervezetében, aminek eredményeképp az éheztetett állatok életben maradtak a háromszoros dózis hatására is, míg társaik elpusztultak.

A film bemutatja a világszínvonalú német Buchinger böjtklinikát, ami már 1935 óta sikeresen működik, és olyan német közkórházakat is láthatunk, ahol a hivatalos orvostudomány keretein belül kezelik a betegeket a böjt ellenőrzött módszereivel.

A filmet két francia rendező Sylvie Gilman és Thierry de Lestrade rendezte 2012-ben. Eredeti címe: Le jeune, une nouvelle thérapie? avagy A böjt tudománya.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."